12
srp
2024
Vijesti

Povijesni koncert u Beču

Gradski tamburaški orkestar Križevci nastupa u Musikvereinu

Gradski tamburaški orkestar Križevci nastupa u Musikvereinu

Gradski tamburaški orkestar Križevci nastupa u Musikvereinu

share

Gradski tamburaški orkestar Križevci pod ravnanjem dirigenta Igora Kudeljnjaka nastupit će 28. srpnja 2024. godine u prestižnoj Zlatnoj dvorani Musikvereina u Beču, s početkom u 15:30 sati.

Zlatna dvorana Musikvereina smatra se jednom od najljepših i akustički najpogodnijih dvorana na svijetu, a čast nastupa u ovoj dvorani pripada samo najvećim glazbenicima. Posebnost ovog nastupa leži u činjenici da će GTO Križevci biti prvi tamburaški orkestar koji će nastupiti u ovoj svjetski poznatoj dvorani. 

Nastup u Zlatnoj dvorani održat će se u sklopu Svjetskog festivala orkestara “One future”, gdje će GTO Križevci sudjelovati kao jedini tamburaški orkestar među simfonijskim orkestrima. Također, orkestar će nastupiti i u natjecateljskom dijelu festivala 27. srpnja 2024. godine u dvorani bečkih dječaka u MuTh akademiji u Beču, s početkom u 14:40 sati prema trenutačnom rasporedu. 

Prije odlaska u Beč, GTO Križevci održat će koncert “Tambura pod ljetnim nebom” u atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci 23. srpnja u 20 sati. Na tom će koncertu orkestar prezentirati pripremljeni program za bečke dvorane, kao i nekoliko skladbi iz redovnog repertoara, zajedno s vokalnom solisticom Lanom Tinodi.

GTO Križevci i Igor Kudeljnjak

GTO Križevci i Igor Kudeljnjak

Ovaj povijesni trenutak za tamburaštvo, Križevce i Hrvatsku, zaokružit će priču koja je započela prije 150 godina s osnivanjem Tamburaškog zbora “Plug” – prvog tamburaškog orkestra s dirigentom u svijetu. “Plug” je osnovan 1874. godine u sklopu studentskog društva pri Kraljevskom gospodarskom i šumarskom učilištu Križevci i djelovao je punih 50 godina. Tradicija skupnog muziciranja tambura u Križevcima nastavila se kroz razna društva, Glazbenu školu Alberta Štrige Križevci, sve do osnivanja Gradskog tamburaškog orkestra Križevci. 

Projekt “150 godina tambure u Križevcima” obuhvaća mnoge aktivnosti, uključujući organizaciju Međunarodnog glazbenog festivala Sonus, nastupe u Beču te tradicionalni koncert “Po dragome kraju” u Gornjoj Rijeci 14. kolovoza. Završni godišnji koncert planiran je za 8. prosinca u Križevcima, kada će biti otvorena izložba u suradnji s Gradskim muzejem Križevci i muzikologinjom Jelkom Vukobratović, koja će prikazati svih 150 godina tamburaštva u Križevcima.

Suradnja s prestižnim brendom Croata rezultirala je dizajnom posebnih kravata s motivom tambure i košulja za svakog člana orkestra, dok je križevačka obrtnica Kristina Kovačić sa svojim brendom Škatuljica pripremila nakit za djevojke u orkestru. 

Pokrovitelji projekta “150 godina tambure u Križevcima” su Grad Križevci, Ministarstvo kulture i medija, Croata i Škatuljica. Sponzori i donatori koji su omogućili putovanje u Beč su Grad Križevci, Radnik d.d., S.K.I.M.T. d.o.o. i Hidroregulacija d.o.o.

 

Moglo bi Vas zanimati