18
ruj
2023
Vijesti

Gudački kvartet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu ovoga je vikenda gostovao u Cairo Opera House

Gudački kvartet HNK u Zagrebu

share

Gudački kvartet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu ovoga je vikenda prvi je put gostova u glavnom gradu Egipta Kairu održavši koncert u Cairo Opera House te u Arapskome glazbenom institutu.

Sastav kvarteta koji se predstavio egipatskoj publici čine Vlatka Peljhan, violina, Mislav Pavlin, violina, Natalia Anikeeva, viola, i Adam Chelfi, violončelo. Izvedena su djela Josepha Haydna, Dmitrija Šostakoviča te hrvatskoga skladatelja Ivana Josipa Skendera.

Gudački kvartet HNK u Zagrebu

Gudački kvartet dio je duge tradicije komornog muziciranja unutar Orkestra Opere HNK, temeljenoj na kontinuiranoj umjetničkoj i profesionalnoj znatiželji mnogih generacija svojih članova. Uz sudjelovanje u brojnim opernim i baletnim produkcijama i ciklusima komorne glazbe u matičnoj kući, mnogi članovi orkestra nastupaju i izvan Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u komornim ansamblima kao sastavnom dijelu svojega profesionalnog djelovanja, čime izravno pridonose podizanju kvalitete i vlastitoga matičnog ansambla.

Gostovanje naših umjetnika u Egiptu dio je kulturne suradnje i razmjene u području umjetnosti i glazbeno-scenskih gostovanja između zagrebačkog HNK-a i Cairo Opera House. Veselimo se budućoj razmjeni djela kulturne baštine, kao i suvremenog izričaja te promicanju umjetničke izvrsnosti koje će zacijelo još dodatno ojačati diplomatske odnose naših zemalja, izjavila je intendantica zagrebačkog HNK-a Iva Hraste Sočo.

Cairo Opera House nalazi se u egipatskome glavnom gradu, ima bogatu izvedbenu povijest i predstavlja značajno umjetničko središte u Egiptu i širem području Bliskog istoka. Kairska operna kuća često surađuje s međunarodnim umjetnicima, ansamblima i institucijama, što ovu kulturnu ustanovu čini važnim dijelom globalne umjetničke zajednice.

– HNK u Zagrebu

Moglo bi Vas zanimati