13
ožu
2024
Vijesti

Štala za Patrikovo

Gustafi i Edi East Trance Blues dolaze u Boogaloo

Gustafi i Edi East Trance Blues u Boogaloou

Gustafi i Edi East Trance Blues u Boogaloou

share

Gustafi će ovu subotu (16. ožujka) svojom nadaleko poznatom štalom obilježiti Patrikovo, a njima će se na pozornici pridružiti Edi East Trance Blues pojačan svjetski poznatim majstorom usne harmonike Krešom Oremušem.

Na istarskoj rock sceni 2018. niknulo je nešto novo. Po prvi put u svojoj dugogodišnjoj karijeri Edi Maružin odlučio se na solo projekt. Nakon 37 godina rada u Gustafima (do ’92. Gustaph i njegovi dobri duhovi), sit ulagivanja i podilaženja publici, upućuje se u nešto malo drugačije vode. Iako se gotovo na svim njihovim albumima osjeća prizvuk bluesa, uvijek se pronašla poneka blues pjesma, ovo je prvi put da se cjelokupni repertoar sastoji od isključivo bluesa i to trance bluesa.

Inspiriran legendama crnačkog bluesa, preciznije North Mississippi Hill Country Bluesa poput Fred McDowella, Junior Kimbrougha, Belton Sutherlanda, i nadasve legendarnog R.L. Burnsidea, naravno i nekih drugih bluzera, kao Charlie Pattona, Otis Taylora, Son Housea…, Edi Maružin započeo je s radom na albumu naslova SUMPOR. U početku, voljan da to izvede u minimalnom broju suradnika (za razliku od Gustafa) počeo je sa skupljanjem pratećih muzičara i u tu svrhu pozvao svog dugogodišnjeg suradnika, bubnjara Čedomira Mošnju i producenta Edija Cukerića. Ekipi se najprije pridružuje labinjonski rocker Pepe Ljuna (gitarista i usni harmonikaš), a uz njega i legenda pulskog rocka, basist Bili Milovan član Gustafa od 1999. do 2007., kojeg kasnije mijenja Danijel Paulović iz Cerovlja.

Entuzijazam i volja koju su odmah u početku pokazala ova četvorka na čelu s dirigentom Cukerićem, uvjerila je Maružina da se ne radi o nekakvim pratećim muzičarima, već je riječ o bendu i tako nastaje Edi East Trance Blues (EETB), grupa za koju ćete sigurno još puno čuti.

Ljuna napušta bend, a mijenja ga Ang Maružin, pridružuje im se i Bernarda Ravnić, koja je iz početka bila uključena u rad kao jedan od vokala, te na thereminu, najprije kao gost, a kasnije i kao stalni član. U miru maružinskog ozračja, u Edijevom studiju Kumpir, bez većih karijerističkih pretenzija napravili su prvi album „Sumpor“ koji sadrži 10 pjesama, minimalističkog sadržaja, kao i instrumentarija (bubanj, bas, cigarbox gitare i usne harmonike).

Edi East Trance Blues

Edi East Trance Blues

Album u izdanju Croatia Records izašao je u studenom 2018. i odmah osvojio glazbene kritičare, a sve više stječu i povjerenje publike. Isti album osvojio je i nagradu za najbolji blues album na ovim prostorima za 2019./20. u izboru Hrvatskih blues snaga. 2020. snimaju i izdaju drugi album kriptičnog naziva „35’61“ iz 2020.“, podnaslova „Caminada“, s novih 11 pjesama za izdavačku kuću Spona.

Kao pobjednici 12. Hrvatskog Blues Challenge plasirali su se i na Svjetski Blues Challenge koji se imao održati u Memphisu 2022., no zbog korone sve je stalo i još nisu stigli do Memphisa. Tekstovi su, kao što se i očekuje od Maružina, pisani istrijanskim slengom, tematike ljubavi, ljudske psihe i čovjekovog odrastanja i zastranjenja. „Nismo crnci, nismo merikani, ali imamo svoj bluz, bili istrijanski bluz“ govori Edi o tom projektu.

„Muziku koju nosimo u sebi stotinama godina, u genima, lagano smo transformirali i dobili jednu novu, svježu i zanimljivu bluz varijantu. Sigurno će se dopasti onima koji vole stari, originalni bluz“.

Gustafi su glazbeni sastav kojeg su 1980. u Vodnjanu osnovali Edi i Vlado Maružin, Čedomir Mošnja, Igor Arih i Livio Morosin pod imenom Gustaph i njegovi dobri duhovi. Krajem godine, točnije 27.12. održavaju u Vodnjanu prvi javni nastup na dan koji od tada slave kao svoj rođendan. Prvi od svojih 11 albuma, izdali su pet godina kasnije. Gustafi su prepoznatljivi po spajanju rock glazbe s istarskom narodnom glazbom, bluesom i tex-mexom, te se smatraju jednima od glavnih predstavnika ča-vala, a zašto je tomu, pokazat će i ovaj put u Boogaloou.

Od originalne postave ostali su autor tekstova i glazbe, pjevač i gitarista Edi Maružin, i bubnjar Čedomir Mošnja. S albumom F.F. 2007. su osvojili nagradu Porin za najbolji rock album. Svoj posljednji studijski album “Maneštra” izdali su u prosincu 2015.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 15 eura mogu se kupiti preko sustava Entrio, dok će na ulazu koštati 18 eura.

SATNICA:
20:00 Vrata
21:30 Edi East Trance Blues
22:15 Gustafi

Moglo bi Vas zanimati