28
ruj
2023
Vijesti

HNK Zajc

Opernu sezonu otvara hrvatska praizvedba opere Anna Bolena u režiji Diane Halle

Sergej Kiselev, Mariano Buccino, Anamarija Knego, Franko Klisović, Massimo Frigato, zbor

share

Opernu sezonu u riječkom HNK Ivana pl. Zajca otvoriti će hrvatska praizvedba opere Anna Bolena, prva iz trilogije o engleskim kraljicama autora, kralja belkanta, Gaetana Donizettija  u petak, 29. rujna 2023.

Anna Bolena

Leonora Surian Popov

Opera je to koja za riječki dirigentski pult vraća Villea Matvejeffa, omiljenog finskog maestra, nekadašnjeg nositelja riječkog opernog i koncertnog repertoara.  A operu režira Diana Haller, riječka mezzosopranistica blistave međunarodne  karijere koja će na izvedbi 2. listopada i pjevati, i to ulogu Giovanne (Jane) Seymour.

Iako je riječ o njenom riječkom i hrvatskom redateljskom debiju, ova iznimna pjevačica iza sebe ima već tri operne režije. U njemačkom Stadttheateru u Weissenhornu s velikim je uspjehom režirala  Telemannovu operu  Pimpinone  i  Bellinijeve opere Norma te I Capuleti e i Montecchi.

„U režiji mi je uvijek primarna glazba, sve proizlazi iz nje. „Anna Bolena“ je jedan od vrhunaca belkanta, a posebnost ovog stila, barem za mene kao redateljicu, su emocije. S druge strane, nakon opsežnog istraživanja povijesnih događaja iz 1536.  u kojoj se opera odvija, upotpunila sam radnju dodatnim likovima i događajima iz te godine, kao i istodobnim prikazom budućih događaja iz 1587. godine“, ističe Diana Haller.

Zahvaljujući takvom njenom redateljskom konceptu, publika će moći čuti i pjesmu Home Sweet Home koja je Donizettiju bila inspiracijom za završnu scenu ludila, te ulomak  Schillerove drame Marija Stuart. Priča o posljednjim danima Anne Boleyn, pogubljene jer kralju nije rodila sina,  prikazana je kroz sjećanja njene kćeri, kraljice Elizabete I.

Anna Bolena

Michaela Selinger, Anamarija Knego, Leonora Surian Popov, zbor

Priča o posljednjim danima Anne Boleyn, pogubljene jer kralju nije rodila sina,  prikazana je kroz sjećanja njene kćeri, kraljice Elizabete I.

Anna Bolena rijetko je izvođena, iako je na svojoj milanskoj praizvedbi 1830. doživjela trijumf a svom autoru donijela međunarodnu slavu i predstavlja prvi vrhunac njegova stvaralaštva. Iako u Hrvatskoj nikada do sada nije postavljena, publika u Rijeci mogla ju je čuti samo pet godina nakon praizvedbe, 1835. kada ju je izvela gostujuća družina iz Italije.

Anna Bolena

Anamarija Knego, Massimo Frigato

Iako u Hrvatskoj nikada do sada nije postavljena, publika u Rijeci mogla ju je čuti samo pet godina nakon praizvedbe, 1835. kada ju je izvela gostujuća družina iz Italije.

Svoje rjeđe izvođenje ova opera najvećim dijelom „duguje“ iznimnoj zahtjevnosti uloge Anne Bolena (Anne Boleyn), osuđene druge supruge Enrica (Henrika VIII.)  Donizetti ju je pisao za veliku tadašnju zvijezdu Giudittu Pasta, a pjevale su je samo najveće sopranistice, od Marije Callas u 20. stoljeću pa do Anne Netrebko u novije doba.

Anna Bolena

Slavko Sekulić, Mariano Buccino, Anamarija Knego

U riječkim će je izvedbama pjevati kazališna prvakinja Anamarija Knego pred kojom je nemali izazov iako je maestralno utjelovila neke od najpoznatijih opernih heroina.

„Mišljenja sam da s Bolenom nema usporedbe. barem ne s ulogama koje sam imala prilike izvoditi. Anna Bolena bila je izniman karakter koji je upravo zato i ostao zapamćen kroz stoljeća. Nevjerojatna sposobnost manipulacije, njen gnjev i ljubav, pogotovo prema svojoj kćeri i, najvažnije, mirno prihvaćanje situacije u trenucima kada uviđa da je njen brak i sam život došao kraju. Anna Bolena stoji sama, uspravna i jaka“, kaže Anamarija Knego.

U ostalim će ulogama nastupiti Michaela Selinger (u alternaciji s Dianom Haller), Massimo Frigato, Mariano Buccino, Slavko Sekulić, Franko Klisović, Sergej Kiselev, Leonora Surian Popov i Ivna Bruck.

Scenografiju potpisuje Alan Vukelić, kostimografiju Sandra Dekanić, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić.

– HNK Zajc

Moglo bi Vas zanimati