11
lip
2024
Vijesti

Četverogodišnji mandat

Izabran novi predsjednik HDS-a

Izabran novi predsjednik HDS-a

Izabran novi predsjednik HDS-a

share

Od danas Hrvatsko društvo skladatelja ima novog predsjednika – Miro Buljan preuzima vodstvo HDS-a, nakon što su ga na to mjesto izabrali novi članovi Skupštine predstavnika HDS-a

Novi dopredsjednik Društva je Ivan Josip Skender, skladatelj iz redova tzv. ozbiljne glazbe, odlučila je nova Skupština predstavnika HDS-a, koju čini 12 članova – na prvoj zajedničkoj sjednici neki od njih sudjelovali su online putem. Njih su pak tajnim glasanjem na Izbornoj skupštini Društva, održanoj u subotu 8. lipnja izabrali redovni članovi udruge – skladatelji, tekstopisci i publisheri.

U Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu okupio se proteklog vikenda iznimno velik broj članova: 119 redovnih i 12 suradnih (muzikolozi i glazbeni pisci). Razlog je svakako bio i taj što je ovogodišnja Skupština bila izborna. Naime, svake četiri godine biraju se novi predstavnici Skupštine i novi članovi Nadzornog odbora.

Zapaženo povećani broj kandidatura članova za ulazak u upravljačka tijela pristigao je uoči Skupštine. Rezultati glasanja donijeli su i radikalnije promjene u strukturi Skupštine predstavnika – od 12 izabranih članova, 7 ih je novih, koji nikada do sada nisu sudjelovali u upravljanju Društvom. Članovi HDS-a izabrani u novu Skupštinu predstavnika su Siniša Leopold, Miroslav Buljan, Branimir Mihaljević, Ines Prajo, Damir Urban, Berislav Šipuš, Miron Hauser, Ivan Josip Skender, Dubravko Palanović, Dalibor Grubačević, Aleksandar Antić i publishing kuća Dancing Bear Publishing d.o.o. (predstavnica Ana Šakrica Lesić). Oni su danas Miru Buljanu dali povjerenje kao „prvom među jednakima“.

Od tri izabrana člana Nadzornog odbora – sva trojica su novi u toj ulozi. Za članove Nadzornog odbora skladatelji su izabrali kolege: Mladen Tarbuk, Miroslav Drljača – Rus i Zvonimir Dusper – Dus. Predsjednik NO-a bit će Mladen Tarbuk, koji je upravo završio svoj uspješan četverogodišnji mandat kao Predsjednik Društva.

U svom posljednjem mandatu Miro Buljan bio je na dužnosti podpredsjednika HDS-a, stoga je itekako upoznat s radom i vizijom Društva. Na vodeće mjesto dolazi s autoritetom iskusnog autora koji dobro pozna sve faze skladateljskog rada prije, na i iza pozornice. Najavio je politiku kontinuiteta i razvoja poboljšanja uvjeta za autore. Njegov stav „if ain’t broken, don’t fix it!“ („Ne popravljaj ako nije slomljeno!“) utemeljen je na dosadašnjem poznavanju rada i Društva i službe ZAMP: „Svjestan sam da trebamo pratiti događanja i inovirati, ali i rezultati glasanja kolega na izborima i osobno iskustvo potvrđuju da Društvo radi sjajno. Potrebno je mnogo zajedničkog rada kako bi se taj dobar sustav održao, a nova ekipa u Skupštini predstavnika je izvrsna. Hvala im na povjerenju za mandat na čelu HDS-a.“

Subotnjoj skupštini, na kojoj su članovi usvojili programska i financijska izvješća o radu Društva i njegove stručne službe ZAMP u prošloj godini, nazočili su predstavnici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i revizorske kuće zadužene za reviziju poslovanja HDS-a.

U ovom trenutku HDS broji 335 redovnih članova, 83 suradna te gotovo 12.000 pridruženih članova.

Na ovogodišnjoj je Skupštini akademik Zoran Juranić proglašen počasnim članom HDS-a, pa se tako pridružio bivšim predsjednicima Društva, Alfiju Kabilju i Hrvoju Hegedušiću.

Tom su prigodom proglašeni i dobitnici godišnjih nagrada HDS-a za postignuća u 2023., u svih sedam postojećih kategorija:

Nagrada Boris Papandopulo (za autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe)
Srećko Bradić – za skladbu Olovna suza, za oktet violončela

Nagrada Vatroslav Lisinski (za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu – pojedinci, organizacije, zajednice)
Mirko Krstičević – za dugogodišnji rad na promicanju hrvatske suvremene glazbe

Nagrada Josip Andreis (za iznimne domete u muzikologiji ili glazbenoj publicistici)
Rozina Palić Jelavić – za knjigu „Ivan pl. Zajc: hrvatska nacionalna povijesna operna trilogija: Mislav, Ban Leget, Nikola Šubić Zrinjski”, Hrvatsko muzikološko društvo, Zagreb 2023.)

Nagrada Franjo Ksaver Kuhač (za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe)
Adam Semijalac – za album Ode dite

Nagrada Miroslav Sedak Benčić (za autorsko stvaralaštvo na području jazza)
Lela i Joe Kaplowitz – za autorski rad i doprinos razvoju jazz scene u Hrvatskoj

Nagrada Milivoj Körbler (za autorsko stvaralaštvo na području popularne glazbe)
Nenad Ninčević – za sveukupni autorski rad

• Nagrada Adalbert Marković (za afirmaciju položaja skladatelja i autorskih prava)
Slavko Nedić – za dugogodišnji urednički rad na promicanju hrvatske glazbe i hrvatskih autora u programu Hrvatskog katoličkog radija

Obrazloženja godišnjih nagrada možete pročitati OVDJE.

Video reportažu o Skupštini pogledajte na linku.

Moglo bi Vas zanimati