24
svi
2024
Vijesti

Nagradu dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja u okviru Muzičkog biennala Zagreb

Juraj-Marko Žerovnik dobitnik je Nagrade Milko Kelemen

Juraj-Marko Žerovnik

Juraj-Marko Žerovnik

share

Veliki hrvatski i svjetski skladatelj Milko Kelemen oporučno je prepustio HDS-u prihode od naknada za autorska prava svojih djela, uz obvezu da se sredstva koriste za promicanje djelovanja mladih hrvatskih skladatelja.

Podsjetimo, Hrvatsko društvo skladatelja je u povodu 100. rođendana Milka Kelemena (30. ožujka 2024.) ustanovilo te javno objavilo natječaj za Nagradu Milko Kelemen, koja će se dodjeljivati bijenalno, u okviru Muzičkog biennala Zagreb, promičući i na taj način izniman duh i veliko nasljeđe ovoga skladatelja.

Dana 19. svibnja 2024. godine, članovi stručnog povjerenstva Nagrade Milko Kelemen sastali su se kako bi ocijenili deset pristiglih prijava. Povjerenstvo su činili cijenjeni skladatelji Pierre Jodlowski, Krešimir Seletković, Ivana Kiš, Davor Vincze i Tomislav Oliver. Nakon razmatranja, povjerenstvo je jednoglasno odlučilo dodijeliti nagradu skladatelju Jurju-Marku Žerovniku, čije se djelo istaknulo „izuzetnom kvalitetom orkestralnog pisanja, kao i inovativnom upotrebom instrumentalnih boja i ritmičkih struktura“, stoji u obrazloženju povjerenstva. Među ostalim kandidatima, Helena Skljarov, Lovro Stipčević i Sara Jakopović dobili su posebnu pohvalu od stručnog povjerenstva.

Gospodin Žerovnik napisat će novo djelo koje će praizvesti Cantus Ansambl, 9. travnja 2025. godine u sklopu 33. izdanja Muzičkog biennala Zagreb, a potom će skladba biti i profesionalno snimljena. „Ovim putem želimo čestitati Jurju-Marku Žerovniku i veselimo se čuti njegovo novo djelo.“, poručili su članovi stručnog povjerenstva. 

Nagrada Milko Kelemen koju mi je dodijelilo Hrvatsko društvo skladatelja za mene predstavlja veliko priznanje i čast! Osim toga, daje mi do znanja da je moj dosadašnji rad prepoznat i donosi potreban elan za nastavak rada. Moje uzbuđenje je utoliko veće jer sam već imao pozitivno iskustvo u suradnji s Cantus Ansamblom. Nadalje, veći ansambli poput sinfoniette ili simfonijskog orkestra u mojem su užem umjetničkom fokusu te su mi se pokazali kao najsnažniji medij za glazbeni izraz. Izazovi su prvenstveno moji unutarnji, introspektivni, ali to su ujedno i oni najzanimljiviji i najintenzivniji,“ izjavio je dobitnik nagrade, Juraj-Marko Žerovnik.

Na pitanje ima li već ideju o novoj skladbi ili smjeru u kojem želi krenuti, odgovorio je: „S obzirom na to da mi je vijest upravo stigla još je teško reći nešto sa sigurnošću, međutim imam nekoliko koncepata koje želim iskoristiti. Do sada sam svoje skladbe svrstavao u dvije tematske grupe: prva tematizira popularnu kulturu i njezinu problematiku, a druga odnos znanosti i duha. Za konačan odgovor na ovo pitanje potrebno je ipak pričekati još malo.

Moglo bi Vas zanimati