19
lip
2024
Vijesti

Cjelovečernji koncert u Crkvi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji

Koncert za pamćenje Dječjeg zbora HRT-a

Dječji Zbor HRT-a / foto: Marija Štilinović / HRT

Dječji Zbor HRT-a / foto: Marija Štilinović / HRT

share

*Dječji zbor HRT-a zaključio je svoju drugu sezonu koncertom u Crkvi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji.

Zahtjevnim programom, sakralnom glazbom u rasponu od gregorijanskog korala do suvremenog izričaja, Zbor je pokazao visoku profesionalnu razinu koje se ne bi posramili ni ‘odrasli’ ansambli. Upravo iz tih ‘odraslih’ ansambala’ kao solistice su im se pridružile flautistica Lucija Petrač iz Simfonijskog orkestra HRT-a, te Monika Cerovčec, Natalija Kralj, Nikolina Virgej Pintar i Martina Borse, solistice Zbora HRT-a. ‘Mali’ solisti bili su Marijeta Bošković, Katarina Kunjko i Josip Mirjan Mundweil. Koncert se odvijao pod vodstvom zborovođa Dječjeg zbora HRT-a – Vinka Karmelića, dirigenta, i Nine Cossetto za klavirom i orguljama, te pod budnim okom umjetničkog voditelja Tomislava Fačinija u publici.

Vinko Karmelić / foto: Marija Štilinović / HRT

Vinko Karmelić / foto: Marija Štilinović / HRT

Od ponovnog osnutka u studenome 2022. godine, Dječji zbor HRT-a nanizao je brojne ozbiljne nastupe i projekte; ovu posljednju sezonu obilježile su suradnje sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a u Ratnom rekvijemu Benjamina Brittena i operi Oganj Blagoja Berse u Dvorani Lisinski, nastup za Dan Dvorane Lisinski, božićni koncerti na Rebru i u Ciboni te sudjelovanje u baletu Orašar i operi La bohème u Hrvatskom narodnom kazalištu. Sinoć je pak upriličen samostalni koncert Dječjeg zbora HRT-a. 

Nina Cossetto / foto: Marija Štilinović / HRT

Nina Cossetto / foto: Marija Štilinović / HRT

Pripreme su počele još u siječnju, a koliko su bile zahtjevne, posvjedočio je Vinko Karmelić:

Program je bio vokalno, notno, intonativno zahtjevan, ali i s obzirom na obaveze djece. U međuvremenu smo s jednom grupom pripremali operu La bohème, imali smo i Brittenov Rekvijem, puno obaveza je bilo za ovu godinu. Stvarno je bilo teško, djeca imaju i drugih obaveza, ovo njima nije jedina aktivnost, npr. kao kod nekih europskih zborova gdje djeca zapravo žive i rade u internatima, tako da je za nas ovo bio velik izazov, ali djeca su uživala i mi skupa s njima, učili, stjecali nova iskustva.

Izabrani program pokazao je visoku razinu vladanja repertoarom različitih stilova i epoha.

Nakon pozdrava domaćina, župnika don Danijela Vidovića, program je počeo gregorijanskim koralom nakon kojega su slijedili Magnificat Albe Vidakovića i Laudate Dominum Anđelka Klobučara. Preko Pie Jesu – najprije Gabriela Fauréa u solo izvedbi Josipa Mirjana Mundweila (dječji sopran), potom u Palestrininom polifonom uglazbljenju, i skladbi posvećenih Djevici Mariji iz pera Nancy Hill Cobb, Gonzala Gonzaleza, nepoznatog autora iz zbirke Cithara Octochorda te iz pera Giulia Caccinija (s flautisticom Lucijom Petrač), članovi Dječjeg zbora HRT-a doveli su nas do središnjeg dijela programa.

Josip Mirjan Mundweil / foto: Marija Štilinović / HRT

Josip Mirjan Mundweil / foto: Marija Štilinović / HRT

Nakon misnog stavka Gloria Josepha Haydna, u skladbi Ave Maria (obradi ulomka iz opere Così fan tutte W. A. Mozarta) kao solistice zablistale su Marijeta Bošković (dječji sopran) i Katarina Kunjko (dječji mezzosopran) dok su se u Ave Mariji Franza Beibla djeci pridružile četiri solistice Zbora HRT-a, sopranistice Monika Cerovčec i Natalija Kralj te mezzosopranistice Nikolina Virgej Pintar i Martina Borse. Za zaključak – hrvatska glazba: tradicionalni napjev Zdravo Tijelo u obradi Tomislava Fačinija, Oče naš Joška Ćalete i Ave Maria Emila Cossetta. Velikom pljesku brojne publike, 80-ak djece, dirigent Vinko Karmelić i Nina Cossetto za orguljama odazvali su se zvonkom Alelujom G. F. Händela.

„Napredak je dosta velik u odnosu na prošlu godinu no pred nama je još puno prostora. Djeca i roditelji su sada shvatili što mi želimo, što je zapravo klasično dječje pjevanje koje u Hrvatskoj nažalost postoji u malim tragovima, ovakvih klasičnih zborova nema puno, tako da mi je drago da smo se mi našli na karti dječjih klasičnih zborova u Hrvatskoj. Nadamo se da će to potaknuti druge gradove da i oni osnuju ovakve zborove“, rekao je Vinko Karmelić nakon koncerta te zaključio kako djeca mogu pjevati sve, bez obzira na zahtjevnost, samo ih treba usmjeriti:

Nevjerojatno je kako prepoznaju tu glazbu koju možda nikada nisu čuli ni imali priliku čuti, kada uđu u tu polifoniju, te harmonije, nevjerojatno je kako djeca to zavole. I onda vam na kraju probe kažu možemo li ponoviti onaj Vidakovićev Magnificat, a nikad nisu čuli ni za Vidakovića niti znaju što je Magnificat, ali to govori koliko im to znači.

Koncert se snimao za Hrvatski radio.

*Službena objava: Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati