16
velj
2024
Vijesti

Korak do sna

10 pjesama koje su skoro otišle na Eurosong

Dora collage 1

share

Bilo da se u svojim privatnim životima pitamo “Što bi bilo da nisam prekinuo onu vezu iz srednje škole?” ili gledamo serije poput “The Man in the High Castle” koja prikazuje kako bi svijet možda izgledao da je Njemačka pobijedila u Drugom svjetskom ratu, postoji nešto u ljudskoj znatiželji zbog čega je teško povremeno ne razmišljati o tome kako bi naši životi izgledali da je splet okolnosti u nekim ključnim trenutcima bio samo mrvicu drugačiji.

S obzirom na to da je Dora 2024. pred vratima, odlučili smo fokusirati tu znatiželju na glazbu i istražiti koje su nas pjesme, da su se stvari malo drugačije posložile, mogle predstavljati na Eurosongu. Tko zna, nešto drugačija naklonost publike, drugi sastav žirija, kakav gaf prvoplasiranog ili neočekivani trijumfalni trenutak drugoplasiranog mogli su biti dovoljni da povijest pamti neke druge pobjednike.

S time na umu, donosimo deset pjesama koje su skoro pobijedile na Dori, uz nekolicinu drugih koje su zauzele niža mjesta u konačnom poretku, ali su ostale upamćene kao hitovi – ponekad i veći od pobjednika.

Matteo Cetinski – “Arrivederci signorina” (Z. Tutić / N. Ninčević)

Finale drugog hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije 1994. bilo je u znaku gotovo pa biblijske bitke braće Cetinski, iz koje je u konačnici kao pobjednik izašao Tony s pjesmom “Nek ti bude ljubav sva”. Kako je izgledao prvi zajednički obiteljski ručak iza toga i je li bilo kakvog tipičnog bratskog podbadanja možemo samo pretpostaviti, ali ono što znamo je da je Tony u sljedećim godinama postao jedna od ikona hrvatske glazbe, dok se Matteo povukao sa scene, a sreću i uspjeh pronašao u dizajnu.

Zanimljivo je spomenuti da se na prethodnoj Dori, na kojoj je pobijedila grupa Put s pjesmom “Don’t ever cry”, Tony predstavio s “Nek te zagrli netko sretniji” i zauzeo tek šesto mjesto s 33 boda. Međutim, povijest je na kraju pokazala da je ova pjesma itekako izdržala test vremena, te i danas tvori neizostavan dio radijskih playlisti kao jedan od njegovih najvećih hitova.

Jelena Rozga – “Aha” (T.Huljić / V. Huljić)

Davne 1996. godine, tada 19-godišnjoj Jeleni Rozgi pobjedu je uzela Maja Blagdan s pjesmom “Sveta ljubav” te na kraju u Oslu zauzela visoko četvrto mjesto – što je bio najbolji plasman od osamostaljenja Hrvatske.

Iz Jelenine perspektive, sreća u nesreći je činjenica da je, kako s Magazinom tako i u samostalnoj karijeri, kroz godine stvorila impresivnu kolekciju hitova zbog kojih je pjesma “Aha” gotovo pala u zaborav, stoga je teško zamisliti da je ovaj poraz još uvijek boli.

Ipak, lako je moguće da je najveći pobjednik četvrtog izbora za pjesmu Eurovizije publika, s obzirom na to da su se među kandidiranim pjesmama našle mnoge čiji je životni vijek daleko premašio godinu u kojoj su nastale i koje još uvijek redovito čujemo na radijskim postajama:

  • Marinella & Tutti Frutti – “Sjeti se” (3. mjesto)
  • Giuliano – “Sjaj u očima otkriva te” (5. mjesto)
  • Petar Grašo – “Otkada nije mi tu” (7. mjesto)
  • Divas – “Sexy cool” (10. mjesto)

Zrinka & Goran Karan – “Bolero” (Z. Runjić / V. Huljić)

Pjesmu “Bolero” danas, 25 godina kasnije, vjerojatno pamte samo istinski fanovi Gorana Karana i Dore, pogotovo s obzirom na uvjerljivu pobjedu Danijele Martinović i njenog vjerojatno najvećeg hita, pjesme “Neka mi ne svane” s kojom je u Dublinu zauzela 5. mjesto.

Međutim, ova godina je možda donijela možda i najbolju selekciju pjesama jer je iznjedrila hitove poput:

  • Branimir Mihaljević – “Daj, daj” (3.mjesto)
  • Colonia – “U ritmu ljubavi” (4.mjesto)
  • Magazin – “Na svijetu sve” (6.mjesto)
  • Stijene – “Još te volim kao nekada” (8.mjesto)
  • Novi fosili – “Pričaj mi o ljubavi” (9.mjesto)

Petar Grašo – “Ljubav jedne žene” (P. Grašo / P. Grašo)

Sedmo izdanje Dore, održano 1999. godine, bit će upamćeno po tome što je po prvi put umjesto u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji održano u Studiju 7 zagrebačkog Jadran Filma.

Zasigurno je pamti i Petar Grašo po tome što je to bila njegova treća godina na Dori i već drugi put da mu je, kao drugoplasiranome, pobjeda izmakla za dlaku. Nakon 1997. i pjesme “Idi” od koje je za samo devet bodova bila bolja “Probudi me” grupe E.N.I., ovog puta nadmašila ga je Doris Dragović, koja je u konačnici zacementirala svoju ulogu u hrvatskoj glazbenoj povijesti pjesmom “Marija Magdalena” i osvojenim četvrtim mjestom u finalnoj večeri Eurosonga.

Zanimljivo je spomenuti i anegdotu koju prenosi portal eurosong.hr o tome kako je Tonči Huljić, kao skladatelj pobjedničke pjesme “uz uobičajene nagrade i odlazak u Jeruzalem, osvojio i automobil Renault Clio 2”.

Kako je uspio ući u njega nam, u trenutku objave ovog teksta, još uvijek nije jasno.

Vanna – “Kao rijeka” (B. Kovačić / I. Plechinger)

Dvije godine nakon izlaska iz grupe E.T. i godinu uoči pobjede na Dori s pjesmom “Strune ljubavi” koju je na Eurosongu izvela u engleskoj verziji, Vanna je 2000. godine završila kao drugoplasirana iza Gorana Karana i pjesme “Ostani”, s kojom je u Stockholmu zauzeo deveto mjesto.

Teško je ne primjetiti kako su i 2000. i 2001. godina u kontekstu Dore bile izrazito plodne,  o čemu dovoljno govori niz ozbiljnih kandidata čije su se pjesme urezale u kolektivno glazbeno naslijeđe Hrvatske i postale neki od najvećih hitova svojih izvođača, poput:

  • Giuliano – “Srna i vuk” (3. mjesto, 2000.)
  • Teens – “Hajde reci što” (4.mjesto, 2000.)
  • Alen Vitasović – “Ja ne gren” (9.mjesto, 2000.)
  • Petar Grašo – “Ni mrvu sriće” (3. mjesto, 2001.)
  • Vesna Pisarović – “Za tebe stvorena” (4.mjesto, 2001.)
  • Tony Cetinski – “Iz dana u dan” (5.mjesto, 2001.)

Nina Badrić – “Čarobno jutro” (N. Badrić / D. Troha)

Jedan od najvećih hitova Nine Badrić, koji je u zadnjih 20 godina postao nezaobilazna pjesma na radijskim postajama, vjenčanjima i u prepunim dvoranama, ipak nije uspjela trijumfirati na Dori 2003. godine. Pobjedu je uzela Claudia Beni s pjesmom “Više nisam tvoja”, da bi nakon osrednjeg plasmana na Eurosongu u Latviji (15. mjesto) praktički nestala sa scene. I ove godine predstavile su se pjesme koje će nadživjeti samu Doru, poput Jacquesove “Na krilima ljubavi” (5.mjesto), ali i “Antonije”, hita grupe Kawasaki 3p, s kojim su zauzeli osmo mjesto.

Andrea Šušnjara – “Noah” (T. Huljić / V. Huljić)

Šest godina prije nego će zamijeniti Ivanu Kovač, kćer Miše Kovača, i postati pjevačica kultnog Magazina, Andrei Šušnjari pobjeda je izmakla za samo četiri boda iza Ivana Mikulića i pjesme “Daješ mi krila”, koju je u konačnici izveo u nešto slabijoj engleskoj verziji “You are the only one” i zauzeo dvanaesto mjesto.

Nevjerojatno je, ali istinito, da se pjesma Meritas & Massima “Odjednom ti” predstavila upravo na ovoj Dori, te završila na razočaravajućem sedmom mjestu. Ipak, na kraju je u žrvnju vremena isplivala kao daleko najupečatljivija od svih prijavljenih iz 2004. godine te danas zasluženo uživa legendaran status.

Magazin – “Nazaret” (T. Huljić / V. Huljić)

Šest godina nakon “Marije Magdalene”, iz radionice Huljićevih došla je još jedna pjesma religijskog motiva, koja za razliku od svoje prethodnice ipak nije uspjela biti upisana u legendu. Te godine Boris Novković slavio je s “Vukovi umiru sami”, da bi u Kijevu osvojio relativno nezadovoljavajuće jedanaesto mjesto. Uz Magazin i Borisa Novkovića, izvođači čije će pjesme ostati upamćene s Dore 2005. godine bili su i Jacques Hodek s “Nepobjediva”, kao i Luka Nižetić, koji je nastupao s možebitno najvećim hitom svoje karijere – pjesmom “Proljeće” s kojom je zauzeo šesto mjesto.

Kraljevi ulice – “Kao san” (M. Hadži Veljković / M. Hadži Veljković)

Što god mislili o pjesmi “Moja štikla”, pobjednici Dore 2006. godine, teško je reći da nije bila upečatljiva – i da je bilo koga ostavljala ravnodušnim. Severina se u Ateni nije proslavila zauzevši tek dvanaesto mjesto, ali i dan danas mnogima u glavi zvoni ona slavna rima “Afrika – paprika” kao i pjevni “Ojda da ojda da ojda da da!“. Podsjetimo samo da su te godine na Eurosongu slavili Lordi s kultnom “Hard Rock Hallelujah”, po mnogima jednom od najboljih pjesama na Eurosongu svih vremena.

Samo dva boda te su 2006. falila Kraljevima ulice da njihova “Kao san” predstavlja Hrvatsku u kolijevci zapadne civilizacije, a već sljedeće godine su opet završili kao drugoplasirani s “Pjesmom za novčić” iza Dragonflyja i Dade Topića i njihove “Vjerujem u ljubav”, ovaj put sa zaostatkom od samo jednog boda. Kad neće – neće.

Ipak, čini se da u njihovom slučaju uistinu vrijedi “treća sreća”, jer su 2008. godine iz trećeg pokušaja pobijedili, otišli na Eurosong s pjesmom “Romanca” i zauzeli – dvadeset i prvo mjesto.

Dodatna zanimljivost oko ove Dore 2006. godine je činjenica da je Jelena Rozga nastupala dva puta, jednom samostalno, drugi put s Magazinom koji, unatoč najavama, još uvijek nisu uspjeli pronaći novu pjevačicu.

Jacques Houdek – “Stotinama godina” (A. Pecotić / A. Pecotić)

Prije nego što će predstavljati Hrvatsku na Eurosongu 2017. godine u Kijevu upečatljivom izvedbom pjesme “My Friend“, Jacquesu je pobjeda opet izmakla na račun Darije Kinzer, do tog trenutka u Hrvatskoj potpuno nepoznate pjevačice.

Zanimljivo je kako su oboje u finalu pjevali svoje verzije triju pjesama: “Još ima nas” Lee Dekleve, “Lahor” Borisa Đurđevića i “Stotinama godina” Ante Pecotića, a konačna pjesma birala se kombinacijom glasova publike i žirija.

Publika je tada glasala za pjesmu “Stotinama godina”, međutim žiri je prevagnuo i odabrao da će finalna pjesma biti “Lahor” s kojom je Daria u završnici pobijedila. Ipak, čini se da se Jacques posljednji smije, s obzirom na to da je njegova verzija pjesme “Stotinama godina” postala jedan od njegovih najvećih hitova, dok je “Lahor” s godinama polako ali sigurno izblijedio.

Dora 2024. počinje u četvrtak 22. veljače i trajat će do nedjelje. Ako želiš poslušati sve kandidate, odabrati svoje favorite i procijeniti hoće li i ove godine biti pjesama koje ćemo pamtiti u desetljećima koja dolaze, to možeš učiniti ovdje.

Moglo bi Vas zanimati