08
velj
2024
Vijesti

U nastavku Serije koncerata novog hrvatskog jazza

Kozmodrom nastupa u osječkom klubu Oxygene

Kozmodrum

Kozmodrum

share

U nastavku Serije koncerata novog hrvatskog jazza u petak, 16. veljače, u klubu Oxygene (Županijska 7, Osijek), s početkom u 21 sat, nastupit će zagrebački kvintet Kozmodrum.

Kozmodrum je nastao 2015. godine kao ideja da se jazz glazbu spoji s plesnom klupskom glazbom. Idejni začetnik je bubnjar i kompozitor Janko Novoselić koji je za taj projekt okupio ekipu glazbenika s kojima već dugo surađuje i svira. Uz Janka Novoselića na bubnjevima, bend čine Elvis Penava i Ivan Kapec na gitarama, Goran Delač na basu i Hrvoje Galler na klavijaturama.

Prvi počeci su se dešavali u zagrebačkom Jiggy baru gdje je Kozmodrum redovito svirao i isprobavao različite ideje i aranžmane. Uslijedio je i prvi album »Na Tragu Satelita« izdan za vlastitu etiketu Zona Muzika koji je naišao na odlične kritike. S drugim albumom »Gravity« (Zona Muzika i PDV), Kozmodrum je zakoračio još dublje u svijet elektroničke glazbe, kako plesne tako i ambijentalne. Iako sklon eksperimentima Kozmodrum je zadržao svoj plesni izričaj i na trećem albumu jednostavno nazvanom »Kozmodrum«, koji je objavljen za etiketu Rika Muzika. Taj je album 2021. godine osvojio mnoge DJ ljestvice diljem svijeta pa su album puštali Gilles Peterson i Tom Ravenscroft na radiju BBC 6, zatim i Toshio Matsuura na tokijskom Worldwide FM-u i mnogi drugi radijski urednici i DJ-evi.

Jazz i fusion improvizacije, post-rock eksperimenti, house i techno estetika, pa čak i afrokubanska ritmika; sve se to nalazi na križanju gdje nastaju kompozicije koje piše Janko Novoselić. Te se kompozicije uživo sviraju otvoreno, iz kompozicije u kompoziciju (ili s dijela na dio) prelazi se na znak, bez pauza između kompozicija i uz plesne ritmove u prvom planu, pa bi se koncerte ovog benda moglo opisati i kao instrumentalnu interpretaciju DJ seta.

Kritika o Kozmodrumu:
Spoj s elektroničkim, klupskim zvukom već je duže jedan od pokretača suvremenog jazza u Hrvatskoj. Već su i široj publici prepoznatljiva imena poput sastava Chui, Kozmodrum, Trokut ili pak neformalne zagrebačke platforme glazbenika Sunrise Sessions, koju okupljaju Ivan Kapec i Toni Starešinić.
Melanija Pović Jagarinec, »Dijagnostički pregled hrvatske jazz i impro glazbene produkcije 2023.«, Glazba.hr

Novoselićev sastav, baš poput Chuija u kojem je nekad svirao, ima korijene u jazzu i sklonost synth eksperimentima i glazbenim podlogama filmova osamdesetih kakve su potpisivali John Carpenter ili Vangelis, ali se podjednako često pretvaraju u nešto što bi bez problema moglo upasti na, primjerice, line-up Dance Arene Exita.
Vedran Harča, »Kozmodrum ”Kozmodrum” – jazz je bolji od partyja«, Ravno do dna

Svi koji prate zbivanja na hrvatskoj glazbenoj sceni znaju tko je Janko Novoselić – jedan od najcjenjenijih hrvatskih bubnjara koji je sa svakim svojim novim glazbenim projektom/bendom udario poseban kreativni glazbeni pečat. No Novoselić nije samo bubnjar već i odličan producent i aranžer, ali prije svega skladatelj koji je s projektom Kozmodrum stigao do trećeg albuma. Objavila ga je sve agilnija diskografska kuća Rika Muzika, smještena u Londonu s ciljem osvajanja globalnog tržišta pomno odabranim izdanjima. Takvo jedno izdanje upravo je novi album Kozmodruma, koji unatoč tome što smo stigli tek do polovice 2021. godine ozbiljno pretendira na titulu albuma godine. Novoselić je s Kozmodrumom svojevrsni pionir organske plesne glazbe, koja nije tek pozadinska instrumentalna glazba već bogata glazbena priča koja tjera na ples uz prigodan osmijeh na licu.
Dubravko Jagatić, »Kozmodrum ”Kozmodrum”: Možda čak i album godine«, Nacional

»Tada, kad ste možda pomislili da ne može ljepše od ovog, na pozornicu je stupio Kozmodrum.«
Marta Lučić, »Izvještaj: Žanrovska fuzija divnosti u najkvalitetnijem izdanju Good Vibrationsa«, Ziher.hr

Ulaz: 5 EUR

Program Serija koncerata novog hrvatskog jazza sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade »Kultura nova«, Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP-a, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Moglo bi Vas zanimati