16
velj
2023
Vijesti

Chronostasis za rođendan Vjekoslava Nježića u Majstorskom ciklusu

Mo. Pascal Rophé foto: Jasenko Rasol / HRT

share

U Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a  u četvrtak, 23. veljače u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog stiže engleska sopranistica Carolyn Sampson, koja uživa jednaki uspjeh na opernim i koncertnim pozornicama u rodnoj Engleskoj kao i diljem Europe i SAD-a.

Osim s vodećim opernim kućama i dvoranama, surađuje i s vodećim orkestrima, među kojima su Bergenska filharmonija, Frajburški barokni orkestar, Orkestar lajpciškog Gewandhausa, Orkestar Akademije Santa Cecilia, Kraljevski orkestar Concertgebouwa… Uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Pascala Rophéa tumačit će Četiri posljednje pjesme Richarda Straussa, a glazbenu večer zaokružit će Četvrta simfonija Gustava Mahlera i skladba Chronostasis Vjekoslava Nježića.

Potekao iz klase Stanka Horvata na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Vjekoslav Nježić pripada plodnoj srednjoj generaciji hrvatskih suvremenih skladatelja koja našu glazbu obogaćuje novim estetikama.

Prije dvadeset godina, na Muzičkom biennalu Zagreb, praizvedena je njegova skladba Chronostasis, koja se bavi, kako je tada pojasnio autor, „manipulacijom našim subjektivnim osjećajem protoka vremena“, pri čemu je ovdje riječ o suživotu gudačkog ansambla i elektroničke vrpce.

Članovi Simfonijskog orkestra HRT-a i maestro Pascal Rophé time ujedno autoru čestitaju 50. rođendan!

Gustav Mahler 1901. godine  predvodio je praizvedbu svoje Četvrte simfonije u Münchenu, nakon čega su uslijedile izvedbe u Frankfurtu, Nürnbergu, Karlsruheu, Stuttgartu, Berlinu i Beču.

 

 

Moglo bi Vas zanimati