03
srp
2024
Vijesti

26 izvođača, 15 edukativnih besplatnih radionica, čišćenje plaže te potpuno veganska ponuda hrane

Najavljen dvanaesti TAM TAM Music Festival

TAM TAM Music Festival

TAM TAM Music Festival

share

TAM TAM Music Festival već dugi niz godina uspješno organizira jedinstveni glazbeni događaj koji privlači ljubitelje nezavisne glazbe iz cijele regije.

Festival je postao važna kulturna destinacija tijekom ljeta u Sućurju, pružajući platformu za nove i mlade umjetnike te promovirajući lokalnu glazbenu scenu. Dvanaesto izdanje festivala odvija se od 11. do 20. srpnja u Sućurju na krajnjem istoku otoka Hvara. 

Sućuraj, Hvar

TAM TAM Music Festival predstavlja impresivan lineup izvođača koji će vas oduševiti svojim raznovrsnim glazbenim stilovima i energičnim nastupima. Ovogodišnji headliner je irski bend Just Mustard. Njihov drugi album ‘Heart Under‘, koji je miksao David Wrench (poznat po radu s Frankom Oceanom, The XX, FKA twigs), je bio jedan od najhvaljenijih rock albuma 2022. Zauzeo je prvo mjesto na ljestvici nezavisnih albuma u Irskoj i osmo mjesto na ljestvici najboljih albuma 2022. godine prema Metacriticu, a recenzirali su ga velika imena poput NME i Pitchfork. Just Mustard su nastavili graditi svoju reputaciju uživo s istaknutim nastupima na SXSW-u i Glastonburyju, te su bili podrška The Cure, Fontaines D.C. i Wolf Alice.

Od line-upa se još ističe rumunjski bend Zimbru koji kombinira hrapave sintesajzere s pričama o queer ljubavi i nostalgiji, M.O.R.T. iz Sinja kao jedan od najuvjerljivijih i najboljih rock’n’roll bendova u Hrvatskoj i šire s ogromnom količinom koncerata iza sebe, bjelovarski trio Them Moose Rush koji je odavno prerastao regionalne okvire, a na TAM TAM-u će predstaviti svoj novi album “Zepaxia”, electro-rock bend Ljubičice iz Pančeva, koji je osvojio nagradu RUND-a za najbolji album na jubilarnom desetom MENT festivalu u Ljubljani za album “Dok čekamo pad“, rock power trio Nemeček iz Zagreba sa žestokim zvuk sa slavenskim simboličkim elementima te Klinika Denisa Kataneca sa svojim emocionalno nabijenim tekstovima i energičnim live nastupima.

TAM TAM Music Festival

Osim bogatog glazbenog programa, posjetitelje očekuje i raznovrsna ponuda edukativnih radionica. Uživat ćete u jogi pod vedrim nebom Sućurja, radionicama prepoznavanja jestivog bilja i insekata, izrade biljne kozmetike, keramike s air dry glinom, cijanotipije, origamija, vezenja, zborskog pjevanja, perkusija, kao i crtanju stripova te predavanju o povijesti gusara iz sjeverne Afrike. Također, sudionici će imati priliku istražiti dubine mora kroz radionicu freedivinga ili kroz šetnje koje vodi arheolog Nikša Vujnović, otkrivajući bogatu kulturnu baštinu Sućurja.

TAM TAM Music Festival - yoga

TAM TAM Music Festival posvećen je promicanju ekološke svijesti i održivih praksi kao integralnog dijela svoje misije. Festival aktivno sudjeluje u očuvanju okoliša organizirajući redovita čišćenja plaža oko Sućurja. Osim toga, festival je prvi glazbeni događaj u Hrvatskoj koji je potpuno veganski, nudeći posjetiteljima isključivo vegansku hranu od lokalnih namirnica. Organizatori su također usmjereni na edukaciju posjetitelja o važnosti očuvanja prirode i ekosustava, te se trude integrirati ekološke principe u sve aspekte festivala kako bi pružili pozitivan primjer i inspirirali druge manifestacije u smanjenju ekološkog otiska.

TAM TAM Music Festival

Jedna od najvećih draži TAM TAM Music Festivala je kamp smješten u mirnoj borovoj šumi uz kristalno čisto more, tik uz plažu Česminice. Svakogodišnje poboljšanje infrastrukture jamči posjetiteljima udobnost tijekom boravka, uz veganske obroke, čistu vodu, tuševe, prave pravcate toalete i osvježavajući hlad. Uz to, blizina mora, miris borova i intimna pozornica, izgrađena 2019. godine, pružit će vam sve što vam treba za nezaboravno iskustvo.

Ovogodišnji sponzori festivala su Maraska, Začini Nadalina, Boom Box Hrvatska, Coca-Cola HBC Hrvatska, Podrum Vujnović, Domix Sućuraj i Taxi Bronx. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva kulture, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Općine Sućuraj i Jadrolinije.

Ulaznice za svih 10 dana festivala koje uključuju kampiranje, kojih nije ostalo puno, dostupne su za kupnju po cijeni od 110 € putem sustava Core Event. Posjetite TAM TAM Music Festival i uživajte u spoju glazbe, umjetnosti i obrazovanja na jedinstvenoj lokaciji koja će vas očarati svojom ljepotom i šarmom. 

TAM TAM Music Festival - raspored

Dodatne informacije

Lineup

  1. ŠećeЯ: Tena Rak, kroz projekt ŠećeЯ, istražuje akustiku i elektroniku, s nekoliko zapaženih nastupa i albuma iza sebe.
  2. Just Mustard: Irski bend iz Dundalka, poznat po spoju noisea, trip hopa i elektronike, s hvaljenim albumima i nastupima na velikim festivalima.
  3. Antarktik: Beogradski duo s melodičnim, sanjivim zvukom, poznat po zavodljivim i repetitivnim instrumentalnim kompozicijama.
  4. Dina Jashari Trio: Makedonska kantautorica i producentica koja svojim emotivnim pop i neo-soul pjesmama osvaja publiku na Balkanu.
  5. Revirgin: Dvojac iz Čakovca koji istražuje new wave i gothic rock zvukove, sada sa skladbama na hrvatskom jeziku.
  6. Zimbru: Rumunjski art-rock bend iz Cluj Napoca koji kombinira hrapave sintesajzere i gitarske rifove s pričama o queer ljubavi i nostalgiji.
  7. The Marshmallow Notebooks: Krapinski kantautor Matija Habijanec s nostalgičnim pjesmama, svirat će na TAM TAM Music Festivalu.
  8. Igralom: Srpski sastav koji spaja rock’n’roll s tradicionalnom glazbom, stvarajući jedinstven stil od saharskog bluesa do americane.
  9. Ki Klop: Zagrebački disco pop bend poznat po teatralnim nastupima i modernom indie pop zvuku.
  10. AUTO: Ljubljanski trio koji svira psihodelični garage-noise s bliskoistočnim vibracijama i koji je upravo izdao debitantski album.
  11. M.O.R.T.: Punk-blues bend iz Sinja s pet albuma i preko 400 koncerata, poznat po energičnim nastupima i originalnoj glazbi.
  12. Adam Semijalac & Fige: Blues gitarist ranije poznat kao Bebè Na Volè, nastupa uz podršku članica zadarskog zbora Fige s kojima će predstaviti svoj album “Ode dite”.
  13. FONCEDALLE: Trio koji spaja acid gitare, bas i elektroničke ritmove, poznat po energičnim nastupima i sirovim pjesmama.
  14. PUTAN CLUB: Duo iz Italije i Francuske koji kombinira elektroničke ritmove s feminističkom i revolucionarnom tematikom.
  15. proto tip: Beogradski bend koji istražuje eksperimentalni zvuk, s debi albumom “ S ivice sanjanja” koji je privukao pažnju kritike.
  16. Vagina Corporation: Skopski bend koji spaja Kraut-Rock, Americana i psihodeliju, poznat po frenetičnim nastupima i jedinstvenom zvuku.
  17. RØLØ: Tročlani bend iz Splita s modernim indie rock zvukom, poznat po dinamičnim nastupima i nagrađenim spotovima.
  18. Vizelj: Beogradski alternativni rock sastav koji kombinira punk, grunge i psihodeliju, te organizira alternativni umjetnički festival.
  19. Nemeček: Rock power trio iz Zagreba poznat po žestokom zvuku i slavenskim simboličkim elementima u glazbi.
  20. Them Moose Rush: Prog noise rock bend poznat po DIY pristupu i inovativnim nastupima diljem Europe. Prvi nastup na TAM TAM Music Festivalu iskoristit će za promociju novog albuma “Zepaxia”
  21. Dimitrije Dimitrijević: Kantautor iz Srbije s bogatim glazbenim opusom, poznat po emotivnim i intrigantnim pjesmama.
  22. Ljubičice&Co.: Elektro-rock bend iz Pančeva s futurističkim zvukom i temama borbe čovjeka i mašine.
  23. Klinika Denisa Kataneca: Projekt Denisa Kataneca poznat po emocionalno nabijenim tekstovima i energičnim live nastupima.
  24. Doxia: DJ-ica iz Zagreba koja stvara uključiva okruženja na plesnim podijima i promovira ravnopravnost kroz glazbu.
  25. ELEVEN: Elektronički glazbeni projekt Ivana Levačića s dubokim emotivnim i plesnim temama, nastupajući uživo uz sintesajzere i samplere.
  26. Seine: Kantautorski projekt Ivana Ščapeca, osnovan 2008. godine, koji je evoluirao u jedan od najzanimljivijih regionalnih bendova s više albuma, uključujući najnoviji planiran za 2025.

 

Radionice

  1. Joga i joga za djecu, koju vodi certificirana učiteljica Ilijana, održava se pod vedrim nebom Sućurja. Polaznici će moći uživati u Tam Yoga Flow-u, koji uključuje tehnike disanja, asane i meditaciju uz opuštajuću muziku i zvučne zdjele. Djeca će također imati priliku prakticirati jogu, uz kombinaciju glazbe i pokreta.
  2. Radionica prepoznavanja jestivog i ljekovitog samoniklog bilja, koju vodi inženjerka agronomije Naomi Bosch, uključuje edukativnu šetnju i učenje prepoznavanja deset vrsta bilja koje se mogu koristiti u prehrani i za liječenje raznih tegoba. Sudionici će naučiti kako prepoznati i koristiti bilje za jačanje imuniteta te tretiranje simptoma poput kašlja i glavobolje.
  3. U hladovini kampa, Mina Nenadović vodi radionicu keramike s air dry glinom, gdje će sudionici stvarati posude, figurice i nakit, bez potrebe za pečenjem na visokim temperaturama.
  4. KOMIKAZE, skupina za promociju autorskog stripa, organizira radionicu pod vodstvom Ivane Armanini, koja uključuje crtanje stripova, izložbu radova i Femicomix izložbu. 
  5. Origami radionica, koju vodi Iva Masters, nudi učenje osnovnih i naprednih tehnika savijanja papira, stvarajući raznolike geometrijske i biološke oblike. Sudionici će se opustiti u meditativnom procesu i istražiti povijest ove drevne prakse. 
  6. Emina Blajić vodi radionicu vezenja, gdje će polaznici učiti tehniku vezenja ukrštenim bodom, koja je oblik meditacije i povezivanja s precima. 
  7. Vid Jeraj će održati predavanje o piratima iz sjeverne Afrike koji su napadali europske obale, uključujući povijesni kontekst i suvremene piratske aktivnosti. Predavanje će obuhvatiti zanimljivosti o gusarskim pjesmama i povijesnim događajima. 
  8. Aleksandar Stojković, frontmen Goribora, predstavit će svoja reizdanja knjiga, povratkom u javnost nakon duže pauze.
  9. Saša, instruktor iz Zagreba, vodi radionicu freedivinga, gdje će polaznici moći u sigurnim uvjetima isprobati ronjenje na dah u dubokom moru. Potrebna je osnovna oprema kao što su maske, disalice i peraje. 
  10. Arheolog Nikša Vujnović vodi šetnje kroz Sućuraj, otkrivajući povijest mjesta od antike do današnjeg dana, s posebnim fokusom na kulturnu baštinu.
  11. Radionica o bioraznolikosti kukaca je vođena šetnja s biologinjom Mirelom Mirić kroz koju će polaznici naići na više od 10 vrsta insekata i naučiti o njihovim životima.
  12. Na radionici DIY cijanotipije se stvara cijan otisaka na papiru i tkanini uz pomoć fotosenzitivne otopine i sunca, pod vodstvom Eve Badanjak.
  13. Radionica zborskog pjevanja, koja uključuje suvremene, ali i već tradicionalne TAM TAM napjeve, otvorena je za sve koji žele naučiti koristiti svoj glas, a vodi ju Tena Rak.
  14. Sabina Kolak imat će bazar s aromaterapeutskim proizvodima, masažni stol, radionicu aroma-kozmetike te radionicu izrade Dorodango kuglica za opuštanje i kreativnost.
  15. Sudjelujte u TAM TAM radionicama udaraljki koje vodi Antonio Vitali kako biste istražili udaraljke iz raznih dijelova svijeta i bubnjali u zajedničkom krugu.

Moglo bi Vas zanimati