02
svi
2024
Vijesti

Tvornica kulture pretvara se u "Tvornicu jazza"

Najavljen program proljetnog izdanja JazzHR festivala

JazzHR Festival

JazzHR Festival

share

Od srijede 8. svibnja – na tri dana – Tvornica kulture pretvara se u Tvornicu jazza, pa svakako ne propustite fantastični proljetni niz koncerata powered by JazzHR

U srijedu 8. 5. festival otvara Big Band KK – Krško pod vodstvom Aleša Suše. Desetljećima već glase za rasadište nekih među najuspješnijim slovenskim jazzerima. Nakon albuma Depeched u čast Depeche Modeu dogurali su sve do Montreuxa. U Zagrebu odaju počast našoj jazz legendi, velikom Silviju Glojnariću i predstavljaju njegov novi album, a glazbu s tog albuma čut ćemo prvi put upravo na JazzHR-u.

Četvrtak 9. 5. otvaraju Aldo Fosko Collective. Riječ je o autorskom projektu klarinetista, pijanista, skladatelja i muzikologa Alda Foška. U svojemu kolektivu Foško je okupio jaku jazz reprezentaciju iz Istre i s Kvarnera, a na JazzHR-u predstavljaju materijal s njihova prvog albuma. Što možemo očekivati? Mnogo nove i uzbudljive glazbe.

KUG u Grazu godinama glasi za jednu od prestižnih jazz škola iz koje su potekli mnogi renomirani glazbenici. Takav je slučaj i s bandom se4sons koji predvodi austrijski trubač i skladatelj Gerhard Ornig školovan na prestižnim institucijama kao što su Conservatorium van Amsterdam, Kunstuniversität Graz te Manhattan School of Music u New Yorku, dok trenutačno i sam predaje na sveučilištu MUK u Beču. Za nas je, pak, bitno i to da u se4sons svira hrvatski kontrabasist Ivar Roban Križić.

U petak 10. 5. prvi put u Zagreb stiže Camille Bertault!Novi glas jazza (Vanity Fair), „blistava, prirodna i drska (Télérama) – ova karizmatična scat francuska vokalistica u pratnji kvinteta predstavit će glazbu s njezina petog albuma za koji je primila pandan našem Porinu – prestižnu nagradu Les Victoires du jazz. Camille je definitivno jedan od headlinera JazzHR-a i svakako je vrijedi doživjeti!

Oni su, pak, miljenici zagrebačke publike, dobro znani, vrsni i nagrađivani glazbenici. Zmaj Orko Star čine gitarist Zoran Majstorović (Zmaj), bubnjar Borko Rupena (Orko) i klavijaturist Toni Starešinić (Star), a na JazzHR-u izvode materijal s njihova posljednjeg albuma Escape. To mnogi sigurno neće propustiti!

Završetak festivala rezerviran je za Žana Tetičkoviča i njegov autorski projekt The Port of Life III – From Where to Forever. Cijenjeni slovenski bubnjar i autor s adresom u New Yorku najavljuje nastup kao završni dio svoje autorske trilogije, a na pozornici Tvornice kulture okupit će „moćnu gomilicu od 11 vrhunskih glazbenika. Takav završetak festivala mogli smo samo poželjeti!

S novim izdanjem festivala JazzHR je ponovno u Tvornici kulture, poručuje umjetnička ravnateljica JazzHR-a Lana Janjanin. Zato slobodno možemo reći kako Tvornicu kulture od 8. do 10. svibnja opet pretvaramo u Tvornicu jazza u kojoj će se tri večeri zaredom doista ‘i dimiti i prašiti’ od sjajnih koncerata i vrhunske glazbe. S nama je ponovno jedan big band, pa za sve koji se još uvijek sjećaju onog spektakla Jumbo Big Banda u Lisinskom, ovo je najbolja pozivnica. Tu su i naši vrhunski glazbenici, kao i doista prvorazredni gosti iz Austrije, Francuske i Slovenije. A sve tri večeri, nakon službenog dijela programa, očekuje nas nastavak druženja uz jam session u kul jazz ambijentu.

Od 8. 5. do 10. 5. postanite i sami dio toga „velikog jazz pogona u Tvornici kulture i rezervirajte svoje ulaznice za izdanje JazzHR Festivala.

Pojedinačne ulaznice i festivalske propusnice nalaze se u sustavu entrio.hr na linku: https://bit.ly/49HxJ8e

 

Program

Srijeda, 8. 5. 2024.

19:30 Big Band KK – Krško

20:30 Nove nade jazza

 

Četvrtak, 9. 5. 2024.

19:30 Aldo Fosko Collective

20:30 Gerhard Ornig „se4sons”

 

Petak, 10. 5. 2024.

19:30 Camille Bertault Quintet

20:30 Zmaj Orko Star

21:30 Žan Tetičkovič – The Port of Life

 

+ jam sessions svake večeri nakon službenog programa

Moglo bi Vas zanimati