04
lis
2024
Vijesti

Klavirski recitali na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

Najavljeno 6. izdanje Piano 3 festivala

Piano 3 festival 2024.

share

Međunarodni pijanistički festival Piano 3, koji iz godine u godinu okuplja renomirane izvođače s domaće i inozemne scene, kao i sve širi spektar zadovoljne publike, ove će jeseni, uz kvartet vrhunskih koncerata, doživjeti svoje šesto izdanje. Pod umjetničkim vodstvom profesora i cijenjenog hrvatskog pijanista Srđana Čaldarovića, koji ga je i utemeljio kao međunarodnu platformu za prezentaciju, promociju i njegovanje pijanističke glazbene umjetnosti, Piano 3 će se održati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, od 10. listopada do 26. studenog.

Piano 3 festival 2024. - plakat

Piano 3 festival 2024. – plakat

Pažljivo biran festivalski program prvim će koncertom, u četvrtak 10. listopada s početkom u 19 sati, otvoriti mlada Varaždinka s berlinskom adresom Dora Petković, jedna od najdarovitijih pijanistica mlađe generacije, koja je svoje klavirsko umijeće nakon završene Muzičke akademije u Zagrebu (iz)brusila na FHNW Musik-Akademie u Baselu te kao nadarena stipendistica Lions kluba Portogruaro na Festivalu Musicale di Portogruaro u Italiji i u klasi prof. Andree Padove u Parmi gdje je nastupala kao solist s Orchestra Regionale dell Emilia-Romagna. Njezina bogata niska nagrada uključuje, između ostalog, prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Pia Tebaldini u Brescii, Giovani Musicisti u Trevisu te Insula u Izoli, kao i ‘zlatnu medalju’ na natjecanju mladih glazbenika Sonus te međunarodnom natjecanju Citta di Palmanova. Publici Festivala Piano 3 predstavit će se recitalom koji prvi put svira u Zagrebu, i to uz Pet valcera Božidara Kunca, Sonatu br. 10 Aleksandra Skrjabina, Ravelovu Gaspard de la nuit kao te pravu poslasticu za kraj – rijetko izvođenu Sonatu u d-molu Sergeja Rahmanjinova.

Dora Petković

Dora Petković

Na drugom koncertu, u četvrtak 24. listopada u 19 sati, na scenu Festivala Piano 3 se nakon pet godina vraća multitalentirani svestrani pijanistički virtuoz Vyacheslav Gryaznov čija je karijera posljednjih godina doživjela strelovit uspon, a on stekao reputaciju jednog od najistaknutijih mladih aranžera današnjice. Osim što je laureat na međunarodnim natjecanjima u Italiji, Ukrajini, Danskoj, Gruziji, Japanu i Rusiji (uključujući šest prvih nagrada), iznimno je tražen i čest gost na međunarodnim festivalima u mnogim zemljama Europe, Afrike, Japana, SAD-u i Rusiji, a svjetsku slavu uživa zahvaljujući fascinantnim autorskim aranžmanima remek-djela klasične glazbe, njih više od 40, koji su mu donijeli i unosan izdavački ugovor s njemačkim Schott Musicom i poznatim Steinway&Sons, za koje je objavio nosače zvuka – 2018. Russian Transcriptions i 2021. Western Transcriptions. Osim toga, poznat je po svojim inventivnim transkripcijama, a na Pianu 3 će premijerno izvesti svoju originalnu skladbu RhapsodY in black prema motivima G Gershwina, zamišljenu kao nastavak gershwinove RhapsodY im Blue te ekskluzivno predstaviti svoj program G Phil (Gryaznov Philharmonic), kompjutorski generiranu te neviđeno fleksibilnu i kvalitetnu orkestralnu pratnju.

Vyacheslav Gryaznov

Treći koncert Piana 3 zakazan je za petak 8. studenog, a u 19 sati za klavir će, prvi put u Hrvatskoj, sjesti iznimno popularna kineska pijanistica Tianshu Wang koju kritika hvali kao ‘izuzetno talentiranu pijanisticu’ koja svira s ‘čudesnom tehnikom i elokventnim osjećajem za fraziranje’. Steinwayeva umjetnica krasila je koncertne pozornice Sjeverne Amerike, Europe i Azije i surađivala s mnogim umjetnicima i orkestrima diljem svijeta i održala jrecitale u Carnegie Hallu i Royal Music Hallu u Kopenhagenu. U svojoj rodnoj Kini poštovana je kao istaknuta umjetnica i profesorica, trenutačno je pročelnica odsjeka za klavir na Glazbenom konzervatoriju Sveučilišta Capital u Columbusu u SAD-u, a često održava majstorske tečajeve na mnogim prestižnim glazbenim školama kao što su Cleveland Institute of Music, Central Conservatory of Music u Pekingu i California State University. Njezina klavirska lepeza raširit će se od Mozarta i Schuberta do Liszta i Gershwina, a posebno iznenađenje je što će za zagrebačku publiku izvesti cijeli ciklus Les Nuits našeg skladatelja Berislava Šipuša, te dvije premijerne skladbe kineskih skladatelja – Music at Sunset i The River of Liuyang.

Tianshu Wang

Šesto “vražje” izdanje Piana 3, u utorak 26. studenog u 19 sati, zatvorit će jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika Bruno Vlahek, čiju glazbenu svestranost, ‘fantastičnu virtuoznost’ te ‘dubinu glazbene misli koja očarava publiku’ kritika ističe u superlativima. Kao pijanist nastupa diljem Europe, u Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Rusiji i na Bliskom istoku te na brojnim svjetskim festivalima, a okitio se cijelim nizom respektabilnih nagrada međunarodnih pijanističkih i skladateljskih natjecanja poput onih u Parizu, Šangaju i Lyonu… Među ostalim snimkama, 2020. je izdao tri solistička albuma: Touches s djelima L. Bernsteina, G. Ligetija i I. Stravinskog (Croatia Records), cjelokupne Etide-slike S. Rahmanjinova (PlayClassics), te izbor sonata D. Sclarlattija. Koncertira i na orguljama, autorom je skladateljskog opusa koji čine orkestralne, komorne, solističke i vokalne skladbe raznih žanrova, a djela mu redovito izvode ugledni solisti i ansambli na pet kontinenata. Budući da je poznat po svojim vrlo energičnim interpretacijama, a bavi se i aranžiranjem i komponiranjem, na koncertu će – uz provjerena, uvijek izvedbeno intrigantna imena Kunca, Debussyja, Saint-Saënsa i Musorgskog – izvesti i vlastite kompozicije, poput Biserne etide.

Bruno Vlahek / foto: Jasenko Rasol / HRT

Cijena ulaznice za pojedinačne koncerte iznosi 10 eura, na koju učenici, studenti i umirovljenici ostvaruju popust od 20 posto, a mogu se kupiti putem internetskog portala ulaznice.hr ili na blagajni koncertne dvorane Blagoje Bersa dva sata prije početka koncerta.

Moglo bi Vas zanimati