13
ruj
2023
Vijesti

koncertna dvorana vatroslav lisinski

8. Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

Lovro von Matačić

share

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, od 16. do 22. rujna 2023., održava se međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić.

Prvo Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić održano je 1995. godine na desetu obljetnicu Matačićeve smrti. Od tada, u jesen svake četvrte godine, natjecanje se već tradicionalno održava u Zagrebu u organizaciji Fonda Lovro i Lilly Matačić.

Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

Osnovni cilj Fonda i natjecanja je pružiti potporu mladim dirigentima iz cijelog svijeta koji grade svoj profesionalni put te promicati i njegovati umjetničko, kulturno i društveno nasljeđe našega najvećeg dirigenta Matačića. Natjecanje je i ove godine privuklo impresivan broj kandidata, njih gotovo 200, a prijave su stigle sa svih kontinenata.

Natjecanje je i ove godine privuklo impresivan broj kandidata, njih gotovo 200, a prijave su stigle sa svih kontinenata.

Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

„Da je Matačićevo nasljeđe na pravi način pretočeno u djelo najbolje svjedoče same prijave na ovogodišnje natjecanje. Posebno je važna činjenica da raste i broj kandidata iz Hrvatske te će u drugom krugu natjecanja sudjelovati i dva mlada dirigenta iz Hrvatske. Impresivne biografije kandidata i pomno odabrani program jamac su visokom profilu manifestacije koja će, nadamo se, privući i brojnu publiku“ izjavio je akademik Frano Parać, predsjednik Fonda Lovro i Lilly Matačić.

Među prijavljenima, stručni međunarodni žiri natjecanja odabrao je kandidate koji će imati priliku uživo se predstaviti ocjenjivačkom sudu sastavljenog od uglednih domaćih i svjetskih imena. Ove godine kandidate će ocjenjivati Antoni Wit u ulozi predsjednika žirija, potom Valentin Egel, Zoran Juranić, Sreten Krstić, Uroš Lajovic, Dawid Runtz i Leo Samama.

Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

Natjecanje službeno počinje 16. rujna, a 19 odabranih kandidata stat će pred dirigentski pult u KD Vatroslav Lisinski te uz Zagrebačku filharmoniju pokazati svoj talent uz atraktivna djela svjetske i hrvatske glazbene baštine.

Deset najbolje ocijenjenih potom ulazi u iduću fazu natjecanja koja će biti otvorena za javnost.

Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Deset najbolje ocijenjenih potom ulazi u iduću fazu natjecanja koja će biti otvorena za javnost. Naime, 20. i 21. rujna, kada se u Lisinskom održava treći i četvrti krug natjecanja, osiguran je besplatan ulaz za sve one koji žele vidjeti mlade dirigentske nade na djelu i uživati u glazbenim klasicima.

Dostupan za javnost bit će i finalni krug natjecanja te svečani završni koncert, koji je na rasporedu u petak 22. rujna u 19.30 sati, kada će u Lisinskom u sklopu ciklusa Zagrebačke filharmonije nastupiti troje najuspješnijih kandidata te biti proglašen pobjednik 8. Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić.

Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

Više informacija o rasporedu koncerata dostupnih za javnost možete pronaći na stranicama KD Vatroslav Lisinski.

Moglo bi Vas zanimati