13
svi
2024
Vijesti

Međunarodni jazz festival na Trsatskoj Gradini

Objavljeni svi izvođači 33. JazzTimeRijeka festivala

JazzTimeRijeka

JazzTimeRijeka

share

Nakon legendarnog Billa Frisella i njegovog tria, Daniele Gorgone kvarteta feat. Nico Gori, Enza Favate i The Crossing, te kvarteta Tončija Grabušića, JazzTimeRijeka predstavlja nove izvođače svog 33.izdanja koji će zasvirati na festivalskoj pozornici na Trsatskoj Gradini.

Riječki internacionalni jazz festival JazzTimeRijeka i ove je godine za sve ljubitelje jazz izričaja pripremio sjajan program. Dio izvođača već je ranije najavljen. Festival, u srijedu 22. svibnja, otvara Tonči Grabušić QuartetTonči Grabušić, jedno od najprepoznatljivijih imena hrvatske jazz scene, na festivalu će predstaviti album “First Take“, upravo objavljen u nakladi Nota Bene Recordsa. U suradnji sa Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu na festival u četvrtak 23. svibnja na Trsatsku Gradinu stižu dva sjajna talijanska sastava – Daniele Gorgone 4tet feat. Nico Gori i The Crossing Enza Favate. Velikan jazza, gitarista Bill Frisell, nastupit će u petak 24.svibnja na Trsatskoj Gradini uz basista Thomasa Morgana i bubnjara Rudya Roystona.

Novi najavljeni izvođači su Ante Jeličić QuintetZvonimir Radišić Trio i Waveform.

Ante Jeličić Quintet
Sjajni biogradski jazz pijanist Ante Jeličić sa svojim će kvintetom riječkoj publici predstaviti svoj aktualni album ‘Da-Du’. U svojoj je glazbenoj karijeri surađivao sa brojnim glazbenicima hrvatske i slovenske jazz scene, a svoj je album prvijenac, pod nazivom ”Common Language“, objavio 2017. godine.  U prosincu 2023. godine objavio je drugi studijski album ‘’DA-DU’’ u postavi kvinteta. Za razliku od predhodnog pitomijeg zvuka koji je prožimao njegov prvi album “Common Language”,  “DA – DU“ donosi odriješitiji bebop i hardbop karakter idejno naslonjen na tradicionalan jazz zvuk.

Ante Jeličić (klavir) – Valdemar Kušan (truba) – Miro Kadoić (saksofon) – Bojan Skočilić (kontrabas) – Adriano Bernobić (bubnjevi)

Ante Jeličić Quintet

Zvonimir Radišić Trio
Zvonimir Radišić Trio predstavlja ‘susret generacija’ riječke jazz scene.Trio čine Henry Radanović na kontrabasu, Tonči Grabušić na bubnjevima i Radišić na gitari, no iznimno za ovu priliku Radanovića će zamijeniti Damjan Grbac na kontrabasu.
Trio njeguje tradicionalni jazz izričaj, a na repertoaru će se naći autorske kompozicije s debitantskog albuma “New Horizons”, objavljenog u kolovozu 2022. u nakladi Croatia Recordsa. Trio je 2023. godine nominiran u tri kategorije za nagradu Porin – za najbolji album jazz glazbe, najbolji aranžman i za novog izvođača godine.

Zvonimir Radišić (gitara) – Tonči Grabušić (bubnjevi) – Damjan Grbac (kontrabas)

Waveform
Jazz fusion grupa Waveform jedini su gitaristički autorski band tog tipa iz Splita. Odlikuje ih fusion pristup pod utjecajem Scott Hendersona, Mike Sterna, Oz Noya i Alan Holdswortha. Objavili su tri albuma autorske glazbe od kojih je prvi album “Waveform” objavljen 2009. u nakladi Aquarius Recordsa, drugi “Dim Sum” u nakladi Croatia Recordsa, a treći album “Glass steps” objavljen je za nezavisnu diskografsku kuću Nota Bene 2020. godine.
Nastupili su na svim relevantnim splitskim jazz koncertima, jazz festivalima u Hrvatskoj, te četiri puta na manifestacijama dodjele nagrada HGU Status. Riječkoj publici predstavit će se selekcijom kompozicija sa posljednjeg albuma uz uspješnice s prva dva albuma.

Miro Alduk (gitara) – Jan Ivelić (bubnjevi) – Ante Jurinović (bas gitara) – Dražen Bogdanović (saksofon)

Waveform

***
Ulaznice za sve koncerte festivala potražite na https://www.mojekarte.hr/.

Moglo bi Vas zanimati