10
svi
2024
Vijesti

Zaključni koncert sezone ciklusa Kanconijer

Počast Brucknerovoj glazbi uz moćne izvođačke snage

Ciklus Kanconijer - Zbor i orkestar HRT-a / foto: JR

share

*Posljednji koncert u ovoj sezoni ciklusa Kanconijer bio je posvećen obilježavanju 200. obljetnice rođenja Antona Brucknera. Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, solisti – sopranistica Martina Zadro; mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović; tenor Domagoj Dorotić te bas-bariton Krešimir Stražanac – udružili su se pod vodstvom njemačkog dirigenta Floriana Helgatha. Izveli su Brucknerovu veličanstvenu Misu u f-molu.

Ciklus Kanconijer: Bruckner - Misa u f-molu

Misa u f-molu jedno je od najvažnijih ostvarenja Antona Brucknera i jedno od najvećih sakralnih vokalno-instrumentalnih djela 19. stoljeća. Izražavajući istinsku snagu vjere, stavke misnog ordinarija uzdiže do simfonijskih dimenzija, ne zazirući od ekstremnih oblika izražavanja. Sinoćnja izvedba bila je svečana prigoda za sve uključene, a sigurno vodstvo glazbenici su dobili u Florianu Helgathu, koji kao umjetnički ravnatelj i dirigent predvodi dva vrhunska ansambla, ChorwerkRuhr i Zürcher Sing-Akademie, te surađuje s vodećim europskim zborovima i orkestrima. 

Ja osobno obožavam Brucknera. To je nešto vrlo blisko meni. Počeo sam kao pjevač u dječačkom zboru u Regensburgu, a Brucker je također počeo kao pjevač u dječačkom zboru. Odrastao sam uz tu glazbu i zato možda nisam objektivan, jer mi je lako razumjeti ju. Ali, ja osobno imam vrlo blizak, vrlo snažan odnos prema Bruckeru, osjećam se kao kod kuće s Brucknerom“, otkrio je maestro Helgath u razgovoru sa Zrinkom Matić, urednicom izravnog prijenosa koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija

Izrazivši nadu da će upravo ova obljetnička godina doprinijeti da se Brucknerova glazba, koja je i danas svojevrsna enigma, više izvodi i približi ljudima, ukazao je i na katkada i ekstremne zahtjeve koje upravo Misa u f-molu postavlja pred izvođače: 

Kada je Bruckner napisao Misu i htio je izvesti, na kraju nije došlo do prve izvedbe kada je planirana. Jer nije bilo izvedivo, nije se moglo otpjevati. Možda za orkestar da – tadašnja Bečka filharmonija vjerojatno ju je mogla izvesti, ali bilo je to tada vrlo avangardno i za njih. A za zbor je bilo naprosto ne-pjevljivo. Treba vam vrlo dobar zbor za to, i srećom ovdje imamo vrlo dobar zbor. Fantastičan, i oni tu mogu! Ali to je to što je monumentalno, taj izazov glazbenicima da daju sto posto od sebe. Jer ako ne daju, posebno pjevači, onda to nije to, odnosno ne može se izvesti.

Prvaci hrvatske i međunarodne operne scene – Martina Zadro, Dubravka Šeparović Mušović, Domagoj Dorotić i Krešimir Stražanac – kao dobro uigrani kvartet uveličali su sinoćnju izvedbu i doprinijeli osobitom zvuku kojemu su posebno grandioznu dimenziju podarili udruženi Zborovi HRT-a i Ivan Goran Kovačić. Njih je za sinoćnji nastup pripremio Ivan Šćepanović, umjetnički voditelj Zbora Kovačić i redoviti suradnik ansambala HRT-a.

Domagoj Dorotić, Krešimir Stražanac i Ivan Šćepanović / foto: JR

Domagoj Dorotić, Krešimir Stražanac i Ivan Šćepanović / foto: JR

Snimke izravnog radijskog i televizijskog prijenosa dostupne su na platformi HRT- i u Slušaonici Hrvatskoga radija.

*Službeno priopćenje: Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati