07
velj
2024
Vijesti

U ispunjenom prostoru Francuskog instituta

Press konferencijom predstavljen program JazzHR-a

JazzHR festival 2024

JazzHR festival 2024

share

Konferencijom za medije, u ispunjenom prostoru Francuskog instituta u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, predstavljen je bogat i uzbudljiv koncertni raspored kojim JazzHR Hrvatskoga društva skladatelja ulazi u 2024. godinu.

Na početku JazzHR Sezona s tri termina i ukupno čak 6 koncerata koji će se od veljače do travnja održati u Maloj dvorani Lisinski (28.2., potom 20.3. te 24.4.), a zatim i proljetni JazzHR Festival s još 6 koncerata koji nas od 8. do 10. svibnja očekuju u Tvornici kulture u Zagrebu.

JazzHR press konferencija u Francuskom institutu / foto: Matej Grgić

JazzHR press konferencija u Francuskom institutu / foto: Matej Grgić

Umjetnička ravnateljica JazzHR-a Lana Janjanin najavila je fantastičan niz hrvatskih i inozemnih imena, a među brojnim glazbenicima posebno se ističu neki od headlinera: prije svih nova zvijezda jazza, talijanska pijanistica i pjevačica Francesca Tandoi koju uspoređuju i s Dianom Krall (a nastupa već 28.2. na prvom koncertu JazzHR Sezone), kao i francuska pjevačica jedinstvene pojave i stila Camille Bertault, koju Vanity Fair opisuje kao “novi glas jazza” (a u Zagreb stiže 10.5., posljednjeg dana JazzHR Festivala).

Među atraktivnim imenima JazzHR Sezone kroz sljedeća tri mjeseca u Zagrebu dočekujemo i mladu mađarsku jazz hornisticu Fanni Pósa, potom hrvatskog virtuoza na gitari Darka Jurkovića Charliea, slovensko “čudo od djeteta”, a danas priznatog vibrafonista Vida Jamnika, kao i otkačenu petorku iz Poljske, članove banda Unleashed Cooperation.

Opuštenoj atmosferi na konferenciji pridonijeli su i gosti glazbenici, koji također nastupaju na JazzHR-u: naš priznati gitarist Davor Doležal uz pijanista iz njegova kvarteta Nikolu Šanteka (28.2.), a pridružila im se i talentirana vokalistica i skladateljica Ajda Stina Turek, koja je za ovu prigodu doputovala iz Slovenije (na JazzHR-u nastupa s Vidom Jamnikom 20.3.). Kao poseban gost večeri na koncertu Davor Doležal Quarteta najavljen je i naš veliki jazz pijanist Matija Dedić.

Davor Doležal, Nikola Šantek, Ajda Stina Turek / foto: Matej Grgić

Davor Doležal, Nikola Šantek, Ajda Stina Turek / foto: Matej Grgić

Sve je to, pak, fantastična uvertira u novo proljetno izdanje JazzHR Festivala s kojim nas od 8. do 10. svibnja očekuje još niz novih koncertnih doživljaja u Tvornici kulture powered by JazzHR.

Programi JazzHR-a realizirani su uz potporu Grada Zagreba te u suradnji s veleposlanstvima i kulturnim institutima Francuske, Italije, Slovenije, Mađarske, Poljske i Austrije, kao i u sklopu projekta European Festivals Fund for Emerging Artists – EFFEA.

Na konferenciji je najavljen i početak suradnje JazzHR-a s Turističkom zajednicom grada Čakovca koja svoju sredinu želi turistički brendirati kao “grad jazza”. Stoga je to bila i prigoda da se najave dva svjetska imena koja nas uskoro očekuju u Čakovcu, obojica dobitnici Grammyja: već 17.2. američki banjo virtuoz Béla Fleck, a 15.5. i slavni američki jazz i crossover trubač Chris Botti.

Sudionici pressice: Davor Doležal, Jana Haluza, Lana Janjanin, Ajda Stina Turek / foto: Matej Grgić

Sudionici pressice: Davor Doležal, Jana Haluza, Lana Janjanin, Ajda Stina Turek / foto: Matej Grgić

Cjelokupno predstavljanje koncerata na JazzHR-u proteklo je u znaku poruke: Jeste li sigurni da to želite propustiti?

A odgovor koji se nametnuo nakon održane konferencije bez sumnje je: Sigurno ne!

Moglo bi Vas zanimati