14
lis
2024
Vijesti

Grif Bar, 30.10.2024.

Promocija pjesama nastalih u sklopu Songwriting Week radionice

The Songwriting Week! 2024

share

Treći po redu Songwritting week održan je na zagrebačkoj United Pop akademiji, s ciljem spajanja mladih autora s glazbenim producentima i profesionalcima iz glazbene industrije.

I ove su godine u sklopu radionice brojne glazbena ideje postale stvarnost, a tijekom tjedan dana intenzivnog rada, osam odabranih sudionika imalo je priliku surađivati s iskusnim mentorima te se okušati u različitim glazbenim žanrovima i pristupima produkciji.

The Songwriting Week! 2024 – Promocija pjesama

Kakve su pjesme nastale u tih tjedan dana imat ćete prilike čuti na službenoj promociji izdanja 30.10. u Grifu (Savska 160), a od 31.10. službeno će biti dostupne i na svim streaming servisima i YouTubeu!

foto: The Songwriting Week! 2024

Glavni mentori ovogodišnjeg The Songwriting Weeka bili su Mirela Priselac Remi iz benda Elemental i Zvonimir Husnjak aka z++, koji je također bio i u ulozi producenta. Uz njega su s polaznicima radili Marin Gospić aka Beni Ducent , Petar Jelušić aka Pete Spruce, Jere Šešelja, kao i razni predavači; Luka Tralić Shot iz Elementala, Luka KerečinGloria Mage Gospić iz United Pop Zagreb akademije te Milan Majerović-Stilinović, voditelj Odjela komunikacija HDS ZAMP-a, koji je polaznicima približio sustav kolektivnog ostvarivanja autorskih prava.

Jedan od glavnih ciljeva Songwriting Weeka je pružiti mladim glazbenicima priliku da razviju svoj talent kroz suradnju s mentorima iz industrije, istraže različite žanrove i steknu vrijedna iskustva koja će im pomoći u daljnjoj karijeri. Ovogodišnji sudionici bili su: Stjepan Vučemilo (Vae Jones)Ma.TekkSaša VidovićMatej PetranAna Klasnić (Ramona Morrison)Denis KelherFran Weisser (Franishka) i Ivana Bačić (Laurel Poet). Kroz timski rad i razmjenu ideja, nastale su jedinstvene glazbene kreacije koje odražavaju raznolikost njihovih stilova.

Marin Gospić, producent, jedan od organizatora projekta, osnivač United POP akademije i direktor CRE.MA Recordsa, ističe: ”Ova godina je treća po redu i malo zanimljivija od prijašnjih godina jer su sami artisti koji su se prijavili i one koje smo izabrali, šarolikiji u glazbenom i stilskom izričaju. Prošle godine je više bilo repera, a ove godine imamo malo više alternativne glazbe i produkcije. Ove godine smo izabrali jako dobre autore čije su pjesme u radu s producentima na kraju ispale izvrsne!”

foto: The Songwriting Week! 2024

Jedan od novih mentora ove godine, DJ i producent Pete Spruce, preuzeo je u svoj tim Anu Klasnić s rock-metal pjesmom i Denisa Kelhera koji u svojoj pjesmi ima pop-funk zvuk. ”Ovo mi je prvi put da sam na Songwriting Weeku i malo sam išao van svojih okvira i uzeo mješavinu rocka i metala što nisam u životu radio, te disco, koji mi je poznat. Zapravo sam oduševljen kako su i jedna i druga stvar ispale na kraju.” izjavio je Spruce, pohvalivši polaznike za otvorenost i kreativnost.

Ana Klasnić, koja se prvi put ozbiljnije susrela s procesom snimanja, izjavila je: ”Najviše me je zanimalo snimanje vokala, ovo mi je bio prvi ozbiljniji susret s cijelim procesom stvaranja i snimanja. Songwriting Week je definitivno ispunio sva moja očekivanja.”
Denis Kelher dodaje: ”Kantautor sam s već par objavljenih pjesama, ali tek sad sam imao priliku steći iskustvo rada u profesionalnom studiju. Bilo je izuzetno korisno surađivati s ljudima koji su me vodili kroz svaki korak procesa.”

foto: The Songwriting Week! 2024

Iskusni mentor glazbeni producent Jere Šešelja, koji je također bivši polaznik United POP akademije, ove godine radio je s Franom Weisserom i Ivanom Bačić. Oboje su se po prvi put našli u profesionalnom studiju i oduševljeni su iskustvom. Šešelja ističe”Ovo mi je druga godina na Songwriting Weeku i žanrovski je raznolikija za razliku od prošle. Ove godine smo puno više improvizirali, što je donijelo dodatnu kreativnu slobodu.”

Weisser je naglasio koliko mu je ovo iskustvo pomoglo u razumijevanju procesa produkcije: ”Pišem pjesme u alternativnom žanru, svi mi kažu da sve moje pjesme zvuče ”Rundekovski”. Imam dosta napisanih pjesama, a ovo mi je prvi put da sam bio u studiju i vidio cijeli proces produkcije. Jere mi je pomogao pretočiti viziju pjesme u finalni produkt i u nešto što bi se moglo svima svidjeti. Radionica o pisanju tekstova koju je Remi vodila mi se najviše svidjela i mislim da mi nova perspektiva i pristup može najviše doprinijeti u mom daljnjem radu.”

foto: The Songwriting Week! 2024

Ivana Bačić je dodala: “Iznenadila sam se kad sam čula da su me izabrali i da ću imati priliku učiti od najboljih. Sve ono što nisam mogla izraziti i nisam znala kako ideje pretočiti u realnost – tu je Jere Šešelja nastupio i omogućio da je pjesma zazvuči baš onako kako sam htjela.”

Marin Gospić, kao jedan od glavnih organizatora, također je radio s dva sudionika, Stjepanom Vučemilom i Ma.Tekkom“Bila je to zanimljiva suradnja jer su glazbeno potpuno različiti – Stjepan je izvrsan vokal, dok je Ma.Tekk u rap vodama, što je za mene bio izazov,” izjavio je Gospić.

Vučemilo je dodao kako je tjedan bio vrlo bogat praktičnim iskustvima i inspirirao ga za daljnje stvaranje: ”Definitivno je bilo jako puno sadržaja u ovih 5 dana, puno praktičnih primjera iz industrije. Bilo je super stupiti u kontakt i postaviti pitanja nekome tko je to iskusio iz prve ruke.”

Ma.Tekk je istaknuo kako je naučio puno o produkciji i marketingu, ali i kako se riješiti treme: ”Na Songwriting Weeku sam naučio kako funkcionira produkcija, marketing pa čak i kako se osloboditi od treme koja često može biti neprijatelj izvođačima, pogotovo na njihovim počecima.”

foto: The Songwriting Week! 2024

Poznati hrvatski glazbenik i producent Zvonimir Husnjak, poznatiji kao Z++, također se vratio kao mentor po drugi put, birajući Sašu Vidović i Mateja Petrana za svoj tim. “Tražio sam ljude koji nisu gotov proizvod, ali imaju dobre temelje,” izjavio je Z++, naglasivši da su ovogodišnji sudionici donijeli alternativnije i mračnije ideje.

Matej Petran pohvalio je rad sa Z++ i naglasio kako je kroz rad s njim njegova demo pjesma postala moderna pop balada: ”Od demo snimke koja je sadržavala samo klavir i moj glas, nastala je moderna pop balada koja je dosta jaka. Priželjkivao sam rad sa Z++ i drago mi je da me baš on odabrao.” 

Saša Vidović je dodala kako su njezine sugestije u procesu stvaranja bile uvažene te su zajedno došli do najboljih rješenja: ”S obzirom da Z++ i ja nemamo isti glazbeni stil, jako me interesiralo kako će to sve na kraju ispast i moram priznati da mi je bilo izvrsno surađivati s njim”.

Songwriting Week ponovno je dokazao svoju vrijednost kao platforma za mlade glazbenike, ne samo u pisanju pjesama, već i u razumijevanju cijelog kreativnog procesa. Sudionici su stvorili nova prijateljstva, stekli vrijedna iskustva i osnažili svoje vještine, uz potporu mentora i zajednice koja ih podržava na njihovom glazbenom putu.

foto: The Songwriting Week! 2024

Moglo bi Vas zanimati