25
svi
2024
Vijesti

Koncert SO HRT-a i klarinetista Jean-Luca Votana

Raskoš solističke virtuoznosti i orkestralnog zvuka

Pascal Rophé, Jean-Luc Votano, SO HRT-a

Pascal Rophé, Jean-Luc Votano, SO HRT-a

share

*Simfonijski orkestar HRT-a predvođen šefom dirigentom Pascalom Rophéom na svojemu pretposljednjem koncertu u ovoj sezoni Majstorskog ciklusa ugostio je virtuoza klarineta Jean-Luca Votana. U njegovoj interpretaciji čuli smo spektakularni Koncert za klarinet i orkestar Magnusa Lindberga. U drugome dijelu koncerta na programu je bila veličanstvena Peta simfonija Gustava Mahlera.

Belgijski umjetnik Jean-Luc Votano tek je u ponedjeljak saznao da stiže u Hrvatsku, prihvativši nastup umjesto najavljenog, a spriječenog klarinetista Daniela Ottensamera. Najavljeno djelo ostalo je isto – izuzetno atraktivni, ali i zahtjevni Koncert za klarinet i orkestar finskog skladatelja Magnusa Lindberga, nastao 2002. Djelo na zadivljujući način ujedinjuje muzikalnost i tehničku zahtjevnost, melodijsku ljepotu i suvremene zvukovne efekte, te pred solista, koji je uvijek u prvome planu, postavlja specifične tehničke zahtjeve: dionica se kreće između krajnjih granica opsega klarineta, koristi suvremene, proširene tehnike sviranja, te nove zvučne efekte uz zadivljujuću ritamsku preciznost. Sve to mogli smo čuti od Jean-Luca Votana, glazbenika koji osim kao solist međunarodne karijere, djeluje i kao prvi klarinetist Kraljevske filharmonije iz Liègea. Također, on je drugi glazbenik koji je snimio Lindbergov Koncert, nakon Karija Kriikkua kojemu je posvećen, a svirao ga je do sada u Belgiji i Japanu, i te je izvedbe pripremao uz samoga skladatelja.

Dobro se osjećam, premda malo u stresu jer nisam očekivao da ću svirati Lindberga u ovako kratkom vremenu. Zaista je vrlo težak. Ali vrlo se dobro osjećam. Orkestar je zaista vrhunski. Brzo je reagirao na sve što je potrebno kako bismo mogli napraviti ovaj koncert. I zahvaljujem se Pascalu Rophéu što me se sjetio da zamijenim Daniela. Zaista mi je zadovoljstvo biti ovdje i upoznati ovaj orkestar, grad i dvoranu., Veličanstveni su“, otkrio je Jean-Luc Votano u razgovoru s muzikologinjom Janom Haluzom tijekom stanke u izravnom prijenosu koncerta na Trećem programu Hrvatske televizije.

Drugi dio programa bio je posvećen Petoj simfoniji Gustava Mahlera. Djelo guste palete orkestralnih zvukova, koherentne i skladne forme te snažne skladateljske individualnosti izazov je za svaki orkestar, a sinoć je zasjalo je pod sigurnim vodstvom maestra Rophéa. I ovo djelo dio je maestrove vizije predstavljanja remek-djela simfonijskog repertoara publici Majstorskog ciklusa koja je izvedbu ispratila ovacijama.

Mahlerova Peta simfonija vrhunac je 250 godina glazbe, sjajne povijesti simfonije. Ta je simfonija maestralna kao mnoge Mahlerove simfonije, i možda je jedna od razrađenijih. Ujedno je put od sjene prema svjetlosti. To je pravi izazov za orkestar. Riječ je o vrlo zahtjevnom i kompleksnom djelu. A opet pruža veliko zadovoljstvo. Imali smo tjedan dana napornih proba. Mislim da je publici to djelo tako iskričavo, gdje orkestar blista u tisuću boja. To je prava radost“, rekao je maestro Rophé opisujući program.

Tijekom sedamdesetminutne Simfonije doživjeli smo izuzetnu orkestralnu raskoš koju generira orkestar, a u kojoj su osobito zablistala sola hornista Banka Harkaya i trubača Vedrana Kocelja. 

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije.

*Službeno priopćenje: Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati