03
srp
2024
Vijesti

Uzbudljivo koncertno slavlje velikog opernog genija u „Zajcu“

Riječke ljetne noći - Puccini gala

Anamarija knego / foto: Dražen Šokčević

Anamarija knego / foto: Dražen Šokčević

share

Uzbudljivi  koncert Puccini gala donijet će na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 4. srpnja 2024. vrhunce Puccinijevih opera i uvesti publiku u svijet strasti, ljepote, ljubavi i tragedije, svijet ljudskog iskustva koje se otkriva u operama kao što su „La Bohème“, „Tosca“, „Madama Butterfly“, „Manon Lescaut“, „Turandot“.

„Vissi d’arte“, „E lucavan le stelle“, „Te deum“,„Si, mi chiamano Mimi“, „Un bel dì, vedremo, „Nessun dorma“ samo su neki od bezvremenskih dragulja, najpoznatijih i najljepših arija i scena čijom će se izvedbom i Riječke ljetne noći pridružiti obilježavanju 100. obljetnice smrti Giacoma Puccinija i slavljenju njegovog opernog genija.

Riječkom simfonijskom orkestru i Riječkom opernom zboru, pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela, pridružit će se sjajna pjevačka solistička postava, sopranistice Kristina Kolar, Anamarija Knego i Gabrijela Deglin, mezzosopranistice Dubravka Šeparović Mušović i Stefany Findrik, tenori Bože Jurić Pešić i Marko Fortunato te baritoni Robert Kolar i Jure Počkaj.

Kristina Kolar, Valentin Egel i Riječki simfonijski orkestar Anamarija knego / foto: Dražen Šokčević

Kristina Kolar, Valentin Egel i Riječki simfonijski orkestar Anamarija knego / foto: Dražen Šokčević

Giacomo Puccini, jedan je od najvećih opernih skladatelja u povijesti, slavljen i obožavan zbog svoje izvanredne sposobnosti ispreplitanja nezaboravnih melodija s dubokim pričama koje izražavaju i najintimnije osjećaje, pa njegove opere dopiru duboko u dušu publike. I stotinu godina nakon smrti, veliki  skladatelj ostaje  među središnjim figurama operne tradicije jer je operu podigao na novu razinu izražajnosti i popularnosti. Mnoga njegova remek-djela ostavila su neizbrisiv trag u povijesti glazbe, a neka od njih postale su prekretnice, omiljene zbog glazbe, ali i živopisnih likova i dirljivih priča koje odaju krhkost, a u isto vrijeme i snagu ljudskog osjećaja. Često se ističe kako niti jedan drugi skladatelj nije umio uhvati emociju kao Puccini, moćne sile ljubavi, čežnje i drame koje odjekuju kroz svaku notu njegove prekrasne glazbe.

Činilo mi se da nema ništa bolje na svijetu nego napisati djelo za kazalište. Očarati publiku. Ganuti. Razveseliti“, rekao je jednom prilikom Giacomo Puccini.

Dopustite da vas Puccini još jednom gane i očara i budite na koncertu Puccini gala u „Zajcu“ u okviru programa Riječkih ljetnih noći.

Moglo bi Vas zanimati