24
lip
2024
Vijesti

Pozornica na Trgu kralja Tomislava

Simfonijski orkestar HRT-a filmskom klasikom otvorio Zagreb Classic

Otvorenje 7. izdanja Zagreb Classic festivala / foto: PIXELL

Otvorenje 7. izdanja Zagreb Classic festivala / foto: PIXELL

share

*Simfonijski orkestar HRT-a sinoć je otvorio ovogodišnji Zagreb Classic – festival klasične glazbe na otvorenom koji će trajati do 2. srpnja. Na pozornici na Trgu Kralja Tomislava, Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Valentina Egela izveo je filmsku klasiku – klasičnu glazbu koja je dobila važnu ulogu u svima nam poznatim filmskim ostvarenjima. Kao solisti nastupili su sopranistice Josipa Bilić i Gabrijela Deglin, pijanistica Martina Filjak i bariton Davor Nekjak.

Davor Nekjak, Josipa Bilić i Gabrijela Deglin / foto: Marija Štilinović / HRT

Davor Nekjak, Josipa Bilić i Gabrijela Deglin / foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb Classic održava se već sedmi put kao pravi vjesnik (kalendarskog) ljeta, sa slobodnim ulazom na sve događaje za sve građane i goste Zagreba. Opušteno slušanje vrhunske glazbe na travi, pod (gotovo) vedrim nebom, sinoć je privuklo možda i najveći broj posjetitelja do sada, koje je Simfonijski orkestar HRT-a proveo filmskom klasikom na čelu s maestrom Egelom. Voditeljica programa bila je Barbara Kolar.

Već nakon prvih taktova veličanstvenog uvoda u simfonijsku pjesmu Tako je govorio Zaratustra Richarda Straussa i asocijacije na glasovitu scenu iz filma 2001.: Odiseja u svemiru Stanleyja Kubricka, bilo je jasno da ćemo svjedočiti bezvremenskoj moći klasične, orkestralne glazbe.

Rodom Nijemac, maestro Valentin Egel, danas je šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra i glazbeni ravnatelj Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. Godine 2019. pobijedio je na Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata Lovro von Matačić u Zagrebu i od tada njeguje posebnu vezu našim orkestrom.

Valentin Egel / foto: Marija Štilinović / HRT

Valentin Egel / foto: Marija Štilinović / HRT

Simfonijski orkestar HRT-a je prvi od hrvatskih orkestara s kojim sam ikada radio. Bilo je to na natjecanju Matačić, tako da zbilja osjećam posebnu vezu s njima. Mnoga lica koja sada vidim u orkestru su bila i onda, i osjećao sam njihovu podršku na natjecanju. Od tada imamo jako lijepu suradnju. Svaki put kada dođem, jako mi je lijepo, volim raditi s njima, osobito na ovakvom programu.

Klasična glazba koju prepoznajemo u glasovitim filmskim ostvarenjima, sinoć je imala glavnu ulogu. Na lijepom plavom Dunavu Johanna Straussa ml., Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija, dueti iz opera Čarobna frula i Così fan tutte W. A. Mozarta, Allegretto iz 7. simfonije Ludwiga van Beethovena, Kas Valkira Richarda Wagnera, Adagietto iz 5. simfonije Gustava Mahlera, U predvorju gorskog kralja iz suite Peer Gynt Edvarda Griega, Adagio Samuela Barbera, Rapsodija u plavom Georgea Gershwina te uvertira iz opere Wilhelm Tell Gioachina Rossinija podsjetili su nas na scene iz filmova 2001.: Odiseja u svemiru, Razjareni bik, Iskupljenje u Shawshanku, Ljubavna pisma s predumišljajem, Kraljev govor, Apokalipsa danas, M, Smrt u Veneciji, Vod smrti, Manhattan, Veliki Gatsby, Usamljeni osvetnik...

Imamo fenomenalne polagane stavke, naravno i vatrenu glazbu između njih, ali prevladavaju romantični trenuci što je za publiku, u toploj ljetnoj večeri, užitak – ljepota nekih od najboljih primjera klasične glazbe“, ukratko je opisao program maestro Egel. Solistički, koncert su uveličale sopranistice Josipa Bilić i Gabrijela Deglin te bariton Davor Nekjak u duetima iz Mozartovih opera dok je naša proslavljena pijanistica Martina Filjak zasjala u Gerswinovoj Rapsodiji u plavom.

Martina Filjak / foto: Marija Štilinović / HRT

Martina Filjak / foto: Marija Štilinović / HRT

Prošlo je točno deset godina otkako su glazbeni ansambli HRT-a inaugurirali ljetnu glazbenu pozornicu na prostranom zelenom trgu u centru Zagreba između Glavnog kolodvora i Umjetničkog paviljona. Dvodnevni projekt trenutačno je osvojio masovne simpatije građana i potaknuo pokretanje festivala koji danas zajedno organiziraju Turistička zajednica Grada Zagreba, Grad Zagreb i partneri – ugledne kulturne institucije među kojima je i HRT. U idiličnom zelenom parku na kraju koncertne sezone prije nego se upute na ljetne turneje, popularnim programima u opuštenoj atmosferi glazbenici zahvaljuju na vjernosti svojoj stalnoj publici, a usput privlače nove poklonike i sve brojnije turiste potiču da se vrate u Zagreb zbog bogate glazbene ponude i nezaboravnih koncertnih doživljaja“, zaključuje rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a Ivana Kocelj.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija. 

U ponedjeljak, 24. lipnja na redu je koncert Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera – Swinging Count!

*Službeno priopćenje: Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati