08
pro
2023
Vijesti

Energična suradnja velikana Alexa Sipiagina i Jazz orkestra HRT-a

Energična suradnja velikana Alexa Sipiagina i Jazz orkestra HRT-a

Alex_Sipiagin_JOHRT_JC3_06122023_fotoBS28w

share

Brojna publika ispunila je sinoć Dvoranu Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti kako bi svjedočila nastupu jednog od najvećih jazz glazbenika i trubača današnjice, Alexa Sipiagina, uz Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera. Sipiagin se predstavio i kao autor – za program je izabrao svoje skladbe nastale u posljednjih dvadesetak godina i objavljene na nekoliko albuma s manjima sastavima. Mi smo ih imali prigodu čuti u punokrvnim big band verzijama.

 

Energična suradnja velikana Alexa Sipiagina i Jazz orkestra HRT-a

foto: Boris Ščitar / HRT

Alex Sipiagin nakon 12 godina vratio se pred Jazz orkestar HRT-a s cjelovečernjim autorskim programom kojim je obuhvatio skladbe nastale za manje sastave, kvintete ili sekstete, i već objavljene na albumima Returning, Out of Circle, Mel’s Vision, Balance 38-58, Destinations Unknown te Equilibrium u razdoblju između 2004. i 2015. godine. Za ovu prigodu, odnosno za big band, sam je aranžirao četiri (Wind Dance, Tempest in a Tea Cup, Vedelles, Mood 2), a aranžmane triju skladbi prepustio je svojemu kolegi Mishi Tsiganovu (Returning, Mel’s Vision, Way to Her).

 

„Moja glazba ima moderan njujorški pristup, te predstavlja većinu mojih iskustava u New Yorku u zadnjih 30 i više godina, a nadahnuta velikim glazbenicima divovima s kojima sam rado dijelio pozornicu, poput Michaela Breckera, Davea Hollanda, Gonzala Rubalcabe, Mingus Big Banda itd. Možete čuti njihove utjecaje u mojoj glazbi i aranžmanima. Zaista sam sretan što donosim ovu glazbu ovdje i što nastupam s, koliko mi je poznato, jednim od najvećih europskih radijskih big bandova – Jazz orkestrom HRT-a“, bio je zadovoljan gostovanjem Alex Sipiagin.

 

U rodnoj Rusiji školovan za klasičnog glazbenika, Sipiagin je s 15 godina upoznao jazz i odlučio se njemu u potpunosti posvetiti. Godine 1990. sa studentskim sastavom gostovao je u SAD-u te dobio poziv da nastupi na natjecanju Louis Armstrong. Ubrzo se preselio u New York gdje su mu njegov talent, glazbeničko i sviračko umijeće, otvorili vrata u svjetsku jazz elitu.

 

Energična suradnja velikana Alexa Sipiagina i Jazz orkestra HRT-a

foto: Boris Ščitar / HRT

 

S Jazz orkestrom HRT-a surađivao je 2015., kada je na poziv Saše Nestorovića, nastupio u Zagrebu zajedno s kontrabasistom Borisom Kozlovim u programu posvećenom stvaralaštvu Charlesa Mingusa.

 

„Tada sam shvatio razinu glazbenika big banda, da imaju vrlo visoku razinu muziciranja. Naravno, godinama sam imao iskustva nastupati s pojedinim glazbenicima, te se susretati s njima. Nakon svega toga i komunikacije s umjetničkim voditeljem Mironom Hauserom, on je uložio puno povjerenje u moju glazbu, kao i u to da će bend moju glazbu i aranžmane dovesti na višu razinu“, rekao je Sipiagin.

 

Oduševljena publika opravdala je i potvrdila međusobno povjerenje izmamivši i dodatak: D-F Blues.

 

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati