20
lis
2022
Vijesti

Drugo izdanje Gibanja dovodi umjetnike drugačijeg, uzbudljivog i imerzivnog zvučnog izričaja

KONTEJNER

Fuse Nemesis, Mutek, Transart 2020

share

Drugo izdanje eksperimentalnog zvučnog događanja Gibanja održat će se od 9. do 12. studenog u Zagrebu u Pogonu Jedinstvo, klubovima Peti kupe i Močvara te u Muzeju suvremene umjetnosti. Gibanja su međunarodno događanje koje predstavlja uzbudljiv program iz područja eksperimentalnih zvučnih izričaja, umjetnosti zvuka, prostorno-zvučnog te audiovizualnog stvaralaštva s naglaskom na izričaje koji mijenjaju način slušanja i auditivnu percepciju.

KONTEJNER

tonota, foto Stephany Stefan

Po uzoru na prošlogodišnje prvo, uspješno i izuzetno dobro posjećeno izdanje Gibanja, i ove godine je program sastavljen od međunarodnih i domaćih glazbenih umjetnika i umjetnica koji se bave malo drugačijim zvukom među kojima se posebno ističu sintesajzer virtuoz svjetskog glasa – Nizozemac Thomas Ankersmit, francuski umjetnik imerzivnih vizuala MAOTIK koji nastupa s violončelistom i producentom Maartenom Vosom iz Nizozemske te južnokoreanska violončelistica Okkyung Lee, najpoznatija po specifičnim noise improvizacijama.

KONTEJNER

Okkyung Lee / foto: Eun Chun

Organizator Gibanja, udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, s posebnim zadovoljstvom predstavlja i praizvedbe dviju novih zvučnih produkcija hrvatskih umjetnika: prostorno-zvučne kompozicije izvest će tonota (Ivona Eterović) i Miodrag Gladović.

Gibanja će se otvoriti u srijedu 9. studenog u 20:30 sati u klubu Peti kupe imerzivnim audiovizualnim nastupom MAOTIK-a i Maartena Vosa koji će izvesti svoj rad Erratic Weather. Njihov projekt tematizira klimatske promjene, a umjetnici ga izvode koristeći različite izvore informacija o vremenu koje preuzimaju iz online baze podataka i obrađuju u stvarnom vremenu kako bi se generirale vizualne i zvučne kompozicije.

Glazbenik i umjetnik zvuka Thomas Ankersmit, najpoznatiji po besprijekornom upravljanju sintesajzerom Serge Modular, nastupit će u četvrtak 10. studenog u 19:00 sati u Pogonu Jedinstvo s radom Perceptual Geography nastalim u čast velike umjetnice Maryanne Amacher, pionirke psihoakustičkog zvuka. Ankersmith svojom imerzivnom zvučnom kompozicijom Perceptual Geography transformira ne samo prostor u kojem nastupa, već i tijela slušatelja koja postaju generatori frekvencija.

KONTEJNER

Thomas Ankersmit, foto Mich Leemans

Za sve koje zanimaju specifičnosti psihoakustičkog zvuka i intrigantni opus Maryanne Amacher, Ankersmith će isti dan prije izvedbe održati predavanje. Zadnji dan Gibanja, u subotu 12. studenog u 20 sati u Pogonu Jedinstvo nastupit će violončelistica Okkyung Lee poznata po specifičnom, bučnom i improvizatorskom tretmanu svog instrumenta te po inspiraciji koju crpi iz široke lepeze glazbenih utjecaja: jazza, zapadnjačke klasike te tradicionalne i popularne glazbe svoje domovine Južne Koreje.

Na drugim Gibanjima će se predstaviti ukupno 28 umjetnika i umjetničkih kolektiva: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Andrea Matošević, Miodrag Gladović, Mario Kalogjera, MAOTIK & Maarten Vos, Babilonska, Thomas Ankersmit, tonota, Jata C, Hana Hostić, Anja Karakaš, Hrvoje Nikšić, Luka Pekas, Andrija Peršun, Davor Sanvincenti, Mariska de Groot, PLF, Ivar Roban Križić & Bojan Krhlanko te Okkyung Lee.

Ulaz na sva događanja Gibanja je slobodan.

Moglo bi Vas zanimati