25
kol
2024
Vijesti

Venecijanski biennale

Za mjesec dana započinje 68. Biennale musica

Absolute music Biennale Musica

Biennale musica 2024.

share

Za mjesec dana u Veneciji započinje 68. Biennale musica.

Od 26. rujna do 11. listopada 2024. održat će se Biennale Musica, međunarodni festival suvremene glazbe, čije se 68. izdanje i dalje odvija pod umjetničkim vodstvom skladateljice Lucie Ronchetti.

Program će sadržavati nekoliko dnevnih događanja s međunarodnim solistima i ansamblima kao i nastupe u sklopu programa Biennale College Musica, posvećene novim projektima koji će biti dio programa festivala. Biennale College Musica je integrirani projekt u kontekstu Biennale Musica 2024. Osam novih produkcija međunarodnih skladatelj(ic)a i izvođača upotpunit će program festivala u glavnom programskom dijelu posvećenom instrumentalnoj glazbi, istražujući sadašnje i buduće granice glazbene kreativnosti.

Absolute music

Ovogodišnji festival posvećen je konceptu tzv. apsolutne glazbe, ističući njegovu suvremenu relevantnost novim djelima koja je naručio Biennale Musica od najoriginalnijih živućih skladatelj(ic)a. U šesnaest dana koncerata i diskurzivnih događanja Festival će iznijeti značenje glazbe kao autonomnog jezika i ontološki status zvuka, prikazujući stanje umjetnosti ove fascinantne, alkemijske discipline, ulazeći u radionice najstrožih i najinventivnijih skladateljica i izvođača koji stvaraju partiture, programe, kodove i izvedbe bez ikakvih izvanglazbenih ili vizualnih referenci.

U suradnji s L’Archivio Storico delle Arti Contemporanee iz La Biennalea, Festival također organizira teorijski diskurzivni dio koji uključuje konferencije, susrete, okrugle stolove i glazbena predavanja, istražujući spekulativne aspekte glazbenog jezika, odnos između glazbenog vremena i fenomenologije slušanja , spoznajna i hermeneutička pitanja produkcije i recepcije nove glazbe te temeljno filozofsko pitanje značenja glazbe i njezine jezične i komunikacijske biti.

Michel van der Aa, predavane na Konzervatoriju Benedetto Marcello / La Biennale di Venezia – © Andrea Avezzù

Repertoar dobiven različitim oblicima glazbenog stvaralaštva u apsolutnoj glazbi danas obuhvaća širok raspon vrlo raznolikih skladateljskih i izvedbenih područja. Uz europsku tradiciju pisane suvremene glazbe, temeljnu za razvoj glazbe kao autonomne discipline, tu je i širok repertoar svijeta elektroničke glazbe, kao i repertoar generiran improvizacijskim praksama demonstriranim pomoću sofisticiranih tehnika snimanja.

Festival Absolute Music predstavit će neke od glavnih protagonista aktualne globalne elektronske i digitalne scene, kao i izvođače i improvizatore koji djeluju na polju eksperimentalnog jazza, ističući digitalne procese i tretmane koji prožimaju svaki aspekt suvremenog glazbenog stvaralaštva, nastanka, izvedbe, diseminacije i recepcije.

Više o programu i velikim glazbenim imenima koja će biti predstavljena i prisutna u Veneciji ove jeseni, pisat ćemo u nastavku, a detaljni program možete proučiti na stranicama Venecijanskog biennala.

Nagrade Venecijanskog biennala: Zlatni lav i Srebrni lav

Skladateljica Rebecca Saunders ove će godine biti nagrađena Zlatnim lavom za životno djelo”za svoje istraživanje instrumentalnog zvuka i za intimnu i hermetičnu poeziju zvučnih konstrukata stvorenih u njezinim partiturama.”

Prva skladateljica kojoj je dodijeljena Glazbena nagrada Ernst-von-Siemens 2019. i rezidencijalna skladateljica na Festivalu u Lucernu 2021. i Berlinskom Musikfestu 2023.-2024., Rebecca Saunders slavljena je zbog suptilnosti svojih istraživanja i skladanja ciljevima, za pažnju koju posvećuje zvučnom mikrokozmosu, za svoju sposobnost da u slušatelju stvori privatni prostor za slušanje, intimno i unutarnje akustično područje koje razvija i proširuje zvučni imaginarij.

Saunders zamišlja određeni vremenski okvir za svako djelo koje postaje istraživanje i istraživanje iskustva slušanja. Njezina je obrada zvučnog materijala u isto vrijeme i duboko spekulativna i snažno empirijska i materijalna, povezana s izvedbom i istraživanjem inovativnih izvedbenih strategija.

Rebecca Saunders, La Biennale Musica, Venecijanski biennale

Foto: Astrid Ackermann / La Biennale

Ensemble Modern nagrađen je Srebrnim lavom 2024. za “neukrotivo i hrabro stvaranje glazbenih projekata u suradnji s najzanimljivijim i najpoznatijim skladateljima i izvođačima koji obuhvaćaju različite medije i glazbene jezike.”

U četrdeset i četiri godine djelovanja Ensemble Modern istaknuo se radoznalošću, energijom, inovativnošću, virtuoznošću i strašću s kojom se posvetio svakom novom projektu. Za razliku od ostalih dugo etabliranih ansambala posvećenih novoj glazbi, Ensemble Modern ima demokratsku organizacijsku strukturu koja omogućuje svim njegovim članovima da zajedno raspravljaju i biraju nove produkcije i izvedbene angažmane, čineći njihove interpretacije uvjerljivima, zajedničkim, strastvenim i preciznim.

Svi članovi ansambla su solisti sa svojim različitim i kontrastnim osobnostima i svaki od njih odgovara na zahtjeve nove glazbe na drugačiji način kako bi stvorio višestrani i složeni dijalog koji obogaćuje skladateljsko iskustvo i potiče istraživanje i kreativnost. Ansambl je gostovao i u Zagrebu, u sklopu Muzičkog biennala Zagreb, na poziv tadašnjeg umjetničkog ravnatelja, akademika Krešimira Seletkovića, a u Veneciji je iznio nekolicinu zamijećenih izvedbi, među kojima je i praizvedba glazbeno-scenskog djela Book of Water Michela van der Aa.

Foto: Ensemble Modern

Moglo bi Vas zanimati