31
lis
2022
Vijesti

Baletni gala koncert

Baletni gala koncert

Baletni gala koncert

share

Na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u srijedu 9. studenoga s početkom u 19.30 sati, publika će imati priliku uživati u Baletnome gala koncertu u kojemu će u bogatom programu nastupiti neka od najpoznatijih svjetskih baletnih imena današnjice uz plesače zagrebačkoga Baleta i Orkestar Opere pod ravnanjem maestra Srbe Dinića.

Poslije desetak godina Balet zagrebačkoga HNK ponovno organizira Gala koncert sa stranim solistima od kojih je najveća i najcjenjenija baletna zvijezda Roberto Bolle, plesač koji je interpretirao sve najveće uloge klasičnoga i neoklasičnoga baletnog repertoara na najvažnijim svjetskim baletnim scenama, plešući s najvećim balerinama svojega vremena.

Dvije balerine zagrebačkoga HNK također su imale priliku nastupati s Bolleom na zagrebačkoj sceni  – nacionalna prvakinja Irena Pasarić s njim je plesala premijeru Giselle Adama, dok je Edina Pličanić s Bolleom nastupila u Labuđem jezeru Čajkovskoga.

Ova jedinstvena baletna večer sastavljena je od nekoliko klasičnih pas de deuxa (Don Quijote, Le Corsaire, Grand pas Classique) u koreografijama koje su bile dio repertoara zagrebačkoga Baleta proteklih godina ili su trenutno na repertoaru (Romeo i Julija, Gospođa Bovary) uz neizostavan Eched Mi Yodea iz hit predstave Decadance Ohada Naharina – u izvođenju prvaka i solista Baleta HNK u Zagrebu.

Posebna izvedba koju zagrebačka publika nema priliku često gledati uživo je duet iz baleta Carmen Rolanda Petitta. Balet Carmen praizveden je 1949. godine i od tada je dobio status klasika.

Posebno mjesto Baletnoga gala koncerta zauzima valcer iz Hačaturjanove Masquerade u kojemu će nastupiti prvaci, solisti i ansambl Baleta HNK u Zagrebu.

Moglo bi Vas zanimati