01
ruj
2023
Vijesti

Venecijanski biennale

Biennale Musica: Micro-Music

Biennale Musica 2023., Micro-Music

Biennale Musica 2023.

share

Biennale Musica 2023.

Micro-Music naziv je 67. međunarodnog festivala suvremene glazbe koji će se održati od 16. do 29. listopada 2023. godine, pod umjetničkim vodstvom talijanske skladateljice koja je oblikovala i program prošloga izdanja, Lucie Ronchetti. Festivalski program posvećen je digitalnom zvuku i predstavlja široki spektar stilskih trendova i inovativnih kreativnih istraživanja na međunarodnoj glazbenoj sceni, u instalacijskim, izvedbenim i online formama, s mnogim svjetskim premijerama koje je naručio La Biennale di Venezia i koprodukcijama s vodećim međunarodnim festivalima.

Anthea Caddy / Marcin Pietruszewski / Miodrag Gladović – Love Numbers (instalacija)

Micro-Music

Namjera programa ovogodišnjeg venecijanskog muzičkog biennala podnaslovljenog Micro-Music je iznjedriti i predstaviti glazbu generiranu putem mikrofonskih prijemnih uređaja i istražiti mikroskopsku prirodu zvuka. Festival ima za cilj istaknuti ljepotu i složenost digitalnog zvuka i novih mogućnosti skladanja koje ono nudi.

Poseban akustički otisak svake lokacije i čin slušanja, shvaćen kao čitanje okolnog prostora kroz složene, stalno promjenjive odjeke koje stvara ambijent, pojavljuje se u elektroničkim kreacijama raznih dijelova festivala, osmišljenih kroz proces traženja zvukova arhitektonskog konteksta venecijanskih građevina, naglasila je umjetnička voditeljica Lucia Ronchetti u predstavljanju ovogodišnjeg festivala.

Lucia Ronchetti / Foto: La Biennale

„Umjetnice i umjetnici pozvani sa svih strana svijeta, oblikovatelji/ce zvuka, arheologinje u potrazi za davno izgubljenim zvukovima i tragači za neizrecivom, efemernom, prolaznom i magičnom prirodom zvuka, iznenadit će, očarati i zaokupiti sa svojim ogromnim novim glazbenim freskama.” Festival se sastoji od šest različitih sekcija, a one su: Zvučne mikroskopije; Zvučne instalacije/Zvučne izložbe; Stylus Phantasticus-Zvuk koji šire venecijanske orgulje; Club Micro-Music; Studije zvuka te Horizonti digitalnog zvuka.

Gary Hustwit/ Brendan Dawes: Nothing can ever be the same (instalacija)

Biennale College Musica

I ove godine Biennale College Musica postaje integrirani projekt Biennale Musica 2023. Deset novih produkcija u College Musica bit će dio festivalskog programa u autonomnoj sekciji pod nazivom Digital Sound Horizons, koja će istraživati ​​sadašnjost i budućnost granice interakcije između znanosti, tehnologije i glazbenog stvaralaštva. Biennale College Musica 2023 uključio je 10 glazbenika, izvođača, zvučnih umjetnika i programera iz nekoliko različitih zemalja.

Biennale College Musica Fabio Machiavelli: Machines Inside Me / Foto: La Biennale

Brian Eno ovogodišnji dobitnik Zlatnoga Lava

Brian Eno ove godine dobiva Zlatnog lava za životno djelo u glazbi, „za svoje istraživanje kvalitete, ljepote i difuzije digitalnog zvuka te za svoju koncepciju akustičnog prostora kao skladateljskog instrumenta.”

Poznati skladatelj, producent, vizualni umjetnik i aktivist, neumorni inovator na području skladateljskog stvaralaštva i primijenjene tehnologije digitalnog zvuka, izvest će svjetsku premijeru svog projekta Brodovi u Teatru La Fenice, u izvedbi Filharmonije Baltičkog mora pod ravnanjem Kristjana Järvija, zajedno s glumcem Peterom Serafinowiczem, gitaristom i dugogodišnjim suradnikom Leom Abrahamsom te softverskim dizajnerom Peterom Chilversom.

Brian Eno, La Biennale Musica

Brian Eno / Foto: La Biennale

Brian Eno također će biti prisutan na pozornici. U suradnji s Brendanom Dawesom, američki redatelj i fotograf Gary Hustwit, predstavit će Nothing Can Ever Be The Same, videoinstalaciju temeljenu na generativnoj tehnologiji, koja će ponuditi umjetničku retrospektivu Briana Enoa kroz intervjue, video-art projekte, konferencije, izvedbe i backstage dokumentaciju s koncerata i umjetničkih događanja.

Više o idejama i programu ovogodišnjeg Venecijanskog biennala pisat ćemo u nastavku. Ulaznice možete kupiti online, a program i raspored festivala možete pronaći ovdje.

Moglo bi Vas zanimati