06
lis
2022
Vijesti

12 mrtvih ptica Bojana Gagića u Pogonu Jedinstvo

Bojan Gagić

Bojan Gagić, 12 mrtvih ptica _vizual

share

U srijedu 12. listopada u 19 sati u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo otvara se nova izložba multimedijalnog umjetnika Bojana Gagića 12 mrtvih ptica kojom se nastavlja cjelogodišnji slavljenički program kustoskog kolektiva KONTEJNER u povodu 20 godina rada na nezavisnoj kulturnoj sceni u području istraživačke i intermedijske suvremene umjetnosti. 

Umjetnička ideja vezana uz rad Bojana Gagića 12 mrtvih ptica oslanja se na istraživanje i promišljanje odnosa digitalnog i fizičkog svijeta, njihovih zajedničkih karakteristika i mogućih nadopuna. Iz digitalnog objekta iščitava se genetski kod koji se daljnjom obradom pretvara u glazbenu DNK partituru čiji je finalni oblik zvučna slika tog istog objekta. Inspiriran proglašenjem digitalnih medija novim digitalnim kontinentom od strane katoličke crkve (2009., Papa Benedikt XVI), kao i tehnikom krivih prijevoda,  kreirao je multimedijsku prostornu i zvučnu instalaciju 12 mrtvih ptica kojom potencira istraživanja genetskih sekvenci unutar digitalnog medija.

Ovim radom Gagić promišlja širu namjenu starih softvera kojima oduzima inicijalnu funkciju radi koje su nastali te ih koristi u stvaranju umjetničkog djela. Kustosice izložbe su Davorka Begović, Ena Hodžić i Tereza Teklić. Instalacija će biti postavljena u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo gdje su posjetitelji pozvani aktivirati njenu interaktivnu narav i sudjelovati u kreiranju i modificiranju glazbene partiture. Izložba ostaje otvorena do 17. listopada i može se razgledati i sudjelovati svakodnevno u radno vrijeme Pogona od 16 do 20 sati.

Bojan Gagić

Bojan Gagić svoj umjetnički rad započinje krajem osamdesetih godina performansima i akcijama uglavnom vezanim za rad sarajevske grupe Neue Urform, te zagrebačkih umjetničkih grupa Kokowa, Rotor i Clair Obscure. Sustavno se bavi sound artom i field recordingom, objavljuje poetske zapise u književnim časopisima i potpisuje tehničku realizaciju kazališnih, filmskih i glazbenih festivala. Autor je glazbe za kratke eksperimentalne i animirane filmove te dizajner svjetla i zvuka za kazališne predstave. Snimio je i nekoliko kratkih eksperimentalnih filmova. S umjetnikom Miodragom Gladovićem razvio je izvedbenu tehniku luminoakustike – pretvorbe svjetla u zvuk korištenjem fotonaponskog efekta solarnih panela.

Suosnivač je zagrebačke platforme za nove zvučne izražaje Sinelinea. Za svoj je umjetnički rad više puta nagrađivan – dobitnik je treće nagrade na međunarodnom natjecanju za izradu novih glazbenih instrumenata (Guthman New Musical Competition, Georgia Tech University, Atlanta, SAD, 2012.), druge nagrade za multimedijalni sadržaj hrvatskog EXPO paviljona (2012.), nagrade publike na [email protected] natječaju za suvremenu hrvatsku umjetnost (2014.) i posebnog priznanja stručnog žirija Venecijanskog Biennala (oblikovanje svjetla i zvuka za instalaciju arhitektice Ane Dane Beroš, 2015.).

Izložba je dio godišnjeg programa kojim udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse obilježava 20 godina rada. Projekt su podržali: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada „Kultura nova“  te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Moglo bi Vas zanimati