06
ruj
2022
Vijesti

HDS i Grad Split domaćini dodjele Europskih nagrada za filmsku glazbu

The Camille Awards

The Camille Awards

share

Nagrade Camille europske su nagrade za filmske skladatelje koje odaju priznanje najboljim postignućima na području filmske glazbe. Ove će se godine dodjela nagrada Camille održati 27. rujna u koncertnoj dvorani Hrvatski dom u Splitu, u sklopu Generalne skupštine ECSA-e, a čiji je domaćin Hrvatsko društvo skladatelja.

Događaj organizira ECSA – Europski savez skladatelja i tekstopisaca uz potporu EU programa Kreativna Europa te u suradnji sa Studio orkestrom glazbene snimateljske kuće FAME i OTICONS, Europskom agencijom za filmske skladatelje. Ovogodišnje izdanje nagradit će skladatelje originalne glazbe za audiovizualna djela u tri kategorije: „Najbolja filmska glazba“, „Najbolja glazba za dugometražni dokumentarni film“ i „Najbolja originalna glazba za dramsku seriju“. ECSA će također prepoznati rad još jednog skladatelja posebnom nagradom.

Nagrada Camille za životno djelo

ECSA ima čast uručiti nagradu za životno djelo jednom od najvećih hrvatskih, europskih i svjetski poznatih skladatelja filmske, kazališne i TV glazbe: Alfiju Kabilju. Ovom nagradom ECSA želi odati počast njegovoj uspješnoj karijeri koja traje već pola stoljeća, a radio je na više od 40 filmova i 100 TV serija. Savez vjeruje kako sposobnost gospodina Kabilja da je tijekom godina radio u toliko glazbenih žanrova, uz održavanje visoke razine profesionalizma i umjetničkog integriteta, služi kao primjer cijeloj zajednici stvaratelja audiovizualne glazbe.

Tijekom ceremonije dodjele nagrada Studio Orkestar glazbene snimateljske kuće FAME iz Sjeverne Makedonije uživo će izvesti izbor najboljih filmskih i TV glazbenih ostvarenja gospodina Kabilja.

Primitkom ove nagrade Alfi Kabiljo će se pridružiti odabranoj skupini uglednih europskih skladatelja, uključujući maestra Ennija Morriconea koji je nagradu Camille za životno djelo dobio 2020. godine.

Alfi Kabiljo

Alfi Kabiljo

Međunarodni žiri

Sastav međunarodnog žirija renomiranih skladatelja koji biraju najbolje djelo u svakoj kategoriji čine:

Miriam Cutler (SAD)

Victor Reyes (Španjolska)

Tuomas Kantelinen (Finska)

Florencia di Concilio (Urugvaj, Francuska)

Miriam Cutler, filmska skladateljica koja se pretežno bavi dokumentarnim filmom, triput je nominirana za nagradu Emmy, a svojim će prisustvom uveličati dodjelu nagrada Camille u Splitu. U neslužbenom dijelu programa susrest će se s istaknutim hrvatskim filmskim skladateljima te s njima razmijeniti iskustva i najbolje prakse branše.

Koncert kao dar građanima Splita

U srijedu, 28. rujna bit će održan još jedan koncert. Samo jedan dan nakon dodjele prestižne nagrade Camille, FAME orkestar održat će koncert pod nazivom „Classical Music from Film“. Poklon je to organizatora svim zainteresiranim građanima Splita i okolice. Ovaj će koncert posjetitelji također moći čuti u impozantnoj dvorani Hrvatskog doma u Splitu. Ulaz je slobodan.

Europski savez skladatelja i tekstopisaca

Europski savez skladatelja i tekstopisca (ECSA) sastoji se od mreže od više od 55 organizacija skladatelja i tekstopisaca iz 27 zemalja, a kojoj pripada i Hrvatsko društvo skladatelja. Zajedno rade na poboljšanju društvenog i ekonomskog razvoja glazbenog stvaralaštva u Europi kroz jednake komercijalne uvjete za skladatelje i tekstopisce. Svim pravnim sredstvima nastoji braniti i promicati prava autora glazbe na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini.

 

Moglo bi Vas zanimati