02
stu
2022
Vijesti

Ovog petka u Zagrebu: Dan hrvatskoga baleta

Dan hrvatskog baleta

share

U petak 4. studenoga obilježit će se Dan hrvatskoga baleta javnim baletnim programom koji započinjemo u 10 sati na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Dan hrvatskoga baleta obilježava se 4. studenoga, a ustanovljen je u spomen na prvo zabilježeno sudjelovanje plesača i koreografkinje u baletnim dijelovima opere Nikola Šubić Zrinjski.

Naime, 4. studenoga 1876. godine zagrebačka je Opera praizvela operu Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinjski, a na programskoj cedulji po prvi su put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova opere.

Ove godine Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu obilježit će Dan hrvatskoga baleta javnim baletnim classom u suradnji sa Školom za klasični balet. Program će započeti nastupom učenika Škole za klasični balet u Zagrebu i nastaviti classom solista i ansambla Baleta HNK koji će voditi baletna majstorica Mihaela Devald Roksandić uz klavirsku pratnju Ljudmile Šumarove. Program će završiti Grand pas de deuxom iz baleta Le Corsaire u izvođenju solista Baleta HNK, Anamarije Marković i Takuye Sumitoma.

Class Baleta zagrebačkog HNK možete od 10.30 pratiti i uživo na Instagram stranici @balethnkzagreb.

Obavezno je preuzimanje besplatnih ulaznica za Dan hrvatskog baleta na blagajni kazališta.

Program Dana hrvatskog baleta:

10.00 – class učenika Škole za klasični balet u Zagrebu uz vodstvo baletne pedagoginje Emilije Sorić i klavirsku pratnju korepetitora Stanka Wolfa.

10.30 – 11.30 – class ansambla Baleta HNK u Zagrebu, koji vodi baletna majstorica Mihaela Devald Roksandić uz klavirsku pratnju glazbene voditeljice Ljudmile Šumarove.

11.35 – Grand Pas de deux iz baleta Le Corsaire
Glazba: Riccardo Drigo – Ludwig Minkus
Koreografija: Marius Petipa
Plešu: Anamarija Marković i Takuya Sumitomo

Moglo bi Vas zanimati