12
svi
2024
Vijesti

a round of decompress

Dan poslije: kako hrvatski glazbenici i autori komentiraju nastup Baby Lasagne?

Baby Lasagna

Baby Lasagna Marko Prpić/PIXSELL

share

Hrvatski glazbenici i autori komentirali su nastup svog kolege Baby Lasagne u finalu Eurosonga i poslali mu poruke podrške

Nakon velikog uspjeha u subotnjem finalu Eurosonga, hrvatski glazbenici i autori su ekskluzivno za naš portal komentirali izvedbu Marka Purišića i njegove ekipe, ali i cjelokupnu manifestaciju, pobjedu Švicarske te značaj fenomena Baby Lasagna za hrvatsku glazbu.

Prošlogodišnji sudionik natjecanja, Damir Martinović Mrle je, pripremajući se za doček na zagrebačkom Trgu, u svom stilu pohvalio svog mlađeg kolegu: “Bravo, bio si neodoljivo sladak u tom prslučiću, kao pekmez od jagoda s paškom čipkom. Hvala ti što si još jednom dokazao da je rock & roll najjači na svijetu!”.

“Svima je jasno da je Marko moralni pobjednik, možemo biti ponosni. Ovo je naš najbolji rezultat ikad i tko zna koliko će vremena proći dok se stvari opet ovako fantastično ne poklope”, ističe Ida Prester: “Više od tehničke izvedbe, vokalnih bravura i kompleksnih aranžmana, publika voli iskrenost, neposrednost i energiju. Švicarac je malo jači u ovom prvom, mi u drugom. Marko je zaslužio pobjedu, počeo je kao rezervni igrač s klupe, a samo je svojim talentom izborio ovakvu euforiju oko njegove pjesme. Bilo bi lijepo gledati Eurosong kod nas 2025., mislim da bi i naš grad procvao na puno načina. Čekat ćemo sljedeću priliku.”

Igrač s klupe

A što smo kao glazbena zajednica i industrija naučili od slučaja “igrača s klupe”? “Pristup glazbi i kriteriji bi se morali mijenjati. Ne samo na Dori, nego na sceni općenito, u natjecanjima, eteru, glazbenim emisijama. Puno ovakvih Baby Lasagna je vjerojatno na dnu ladica urednika koji im nikada neće dati šansu jer nisu u nekom klanu, nisu pod nečijim patronatom. Marku su se poklopile zvijezde, ali pazimo da ne propustimo i druge ovakve talente koji nas raduju i inspiriraju”, zaključila je Prester.

Kantautorica Elis Lovrić, puna je pohvala na račun svog Istrijana: “On je pobjednik i to ne samo naš. Osjetilo u publici, u većini komentara. Napokon smo iznjedrili nešto što se zaorilo kao da smo pobjednici u nogometu. Marko je s takvom jednostavnošću i ljudskim pristupom otišao dalje od same pjesme koju pjevaju i plešu po cijelom svijetu. Bravo i HRT-u na proaktivnom angažmanu i sinergiji, mnogi kolege će biti potaknuti slanjem pjesama na Doru kao što su to i Let3 već bili izazvali lani”.

Slomljene statue i osvojena srca

Splitski autor Ivan Huljić ne krije nezadovoljstvo odlukama stručnog žirija: “Žiri nije napravio ništa što i inače ne radi, nažalost, lomilo se na nama. I uvijek je isto pitanje nakon natjecanja: treba li ukinuti žiri? To je ta demokracija: “recite nam što hoćete, mi ćemo vam dati što smo odlučili”. Pobjednik je osvojio statuu koju je slomio odmah, no pravi pobjednik nije slomio, već osvojio srca slušatelja i gledatelja!”.

Jutro nakon finala Marko Tolja je iskoristio za šetnju s obitelji, ali je ipak s Glazbom.hr podijelio nekoliko dojmova: “Svaka čast Švicarcu na dobroj pjesmi i nastupu, ali ne mogu se oteti dojmu da smo zakinuti. Pročitao sam da nijedan pobjednik do sada nije imao toliko malo glasova publike i toliko puno glasova žirija. Publika je svoje rekla, Marko je bio najbolji i želim mu poručiti da mu skidam kapu, svaka mu čast na nastupu i rezultatu! Hvala mu na svemu što je napravio za Hrvatsku, hvala mu i što se pokazao kao sjajan čovjek”.

Analizu sinoćnjeg Eurosonga dao je i iskusni autor i producent, Branimir Mihaljević, kojem su još svježa sjećanja na Albinino predstavljanje Hrvatske s njegovom pjesmom “Tick-Tock”: “Kad sam vidio Martina Osterdahla da čita glasove nepostojećeg nizozemskog žirija i daje Švicarcima dvanaest bodova, pao mi je mrak na oči. Organizatori su očito imali svoje preferencije za pobjednika, ali sam se do zadnjeg trenutka nadao da će ipak velika količina glasova publike i fanova donijeti prevagu na našu stranu. Nikako ne mogu razumjeti žirije koji nam nisu dali ni boda, to je nakon energičnog nastupa Hrvatske jednostavno nemoguće. Nitko me ne može uvjeriti da je bilo deset boljih izvedbi, ni po kakvom kriteriju, a upravo su ti žiriji koji nam nisu dali bodove napravili prevagu u korist Švicarske. Zamislite, pa pobjednik/ca je čak u svojoj polufinalnoj večeri bio/bila tek četvrti/a. Nikad od svog osamostaljenja Hrvatska nije bila bliže pobjedi i imamo pravo biti ponosni, ali i ljuti te otvoreno govoriti o namještanju pojedinih glasova žirija bez lažne skromnosti”.

Mihaljević je za Baby Lasagnu imao i posebnu poruku: “Marko, hvala ti na svemu. Tvoj talent i trud, te trud tvojih najbližih i tvoje ekipe, osjetio se na svakom koraku ovog putovanja, Napravio si čudo.
Dori, ali i cijeloj glazbenoj sceni su trebali reset i svježina. There’s no going back, sada više nema nazad i još jednom hvala ti na svemu što si napravio u posljednjih nekoliko mjeseci”.

I strukovna zajednica glazbenih kreativaca, Hrvatsko društvo skladatelja, kasno je sinoć na svojim društvenim mrežama podijelilo objavu “Crown the cat, Internet” koja je izazvala velik angažman, zahvalivši svom članu “za svu dobru energiju i vibracije koje si nam donio, i podsjetio sve na moć glazbe. ‘Oćemo još, i znamo da će biti: svjetska zvijezda je rođena!”

Moglo bi Vas zanimati