27
sij
2022
Vijesti

EXIT predstavio ekskluzivni VR projekt na Svjetskoj izložbi Expo Dubai

Exit Festival - dance arena

Exit Festival 2021 /press

share

EXIT, dvostruki europski festivalski prvak, predstavljen je na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai s ekskluzivnim VR projektom. Posjetitelji Srpskog paviljona imaju priliku da kroz njega EXIT festival dožive s mjesta koja nikome nisu dostupna – točno pored Davida Guette na Glavnoj pozornici ili uz Solomuna i Paula Kalkbrennera na Dance Areni! Ovaj impresivni audio-vizualni projekt čine poznate festivalske lokacije snimljene 8K 360 VR kamerom prošlog srpnja, kada se EXIT upisao u povijest kao prvi veliki festival održan od početka pandemije. Novosadski festival jedan je od svega nekoliko globalno poznatih festivala koji su predstavljeni na Svjetskoj izložbi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Posjetitelji Expa i Srpskog paviljona kroz EXIT VR u Dubajiu mogu biti na dunavskom Varandinskom mostu, koji svake godine pređe na tisuće ljudi kako bi stigli do Petrovaradinske tvrđave i festivala. Slijede glavni ulaz i raskršće koje vodi do brojnih festivalskih pozornica i zona. Na Glavnoj sceni čeka ih David Guetta, ali ovog puta mogu biti pored njega, na mjestu na kojem nitko od publike nije bio! Na obližnjoj, svjetski poznatoj mts Dance Areni posjetiteljima se pruža prilika da stoje uz legendarne Paula Kalkbrennera i Solomuna, a pogled na hram elektronske glazbe i jutra za pamćenje mogu imati i iz VIP zone.

EXIT VR se nalazi u Srpskom paviljonu, koji je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, spajajući bogato nasljeđe Vinče s digitalnom, modernom Srbijom. Paviljon je u potpunosti digitaliziran i može se posjetiti i virtualno. Inovativna VR tеhnologija upoznaje posjetitelje sa 7.000 godina starom Vinčanskom kulturom, kao i sa vеlikanima poput Nikolе Tеslе, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića. Osim VR-a, milijuni posjetitelja iz cijеlog svijеta mogu istražiti najvеća blaga srpskih nacionalnih muzеja, tеhnoloških inovacija i turističkе ponudе.

U sklopu predstavljanja Srbije na Svjetskoj izložbi, EXIT festival je s Nacionalnom platformom „Srbija stvara“ 14. siječnja organizirao koncert jedinstvenog izvođača s elektronske scene – Satorija, inače Nizozemca srpskog porijekla. Satori je u suradnji sa najistaknutijim predstavnicima tradicionalne glazbe Srbije i Balkana, kao što su Amira Medunjanin, Milica Majstorović, Peia, Esma Redžepova (post mortem), predstavio svoj najnoviji projekt – „Čuda Vinčanske kulture“.

Na Expo Dubai sudjeluju 192 države iz cijelog svijeta, a očekuje se da će privući oko 25 milijuna posjetitelja. Svjetska izložba je nastala 1851. godine, kako bi se pod jednim krovom okupile ideje, kulturna dobra, tehnološka i industrijska dostignuća država svijeta. Ovo su događaji koje su tijekom prethodnih 170 godina promenili svijet i na kojima su predstavljene inovacije poput naizmjenične struje, telefona, televizije, kompjutera, zvučnog filma, fotografije u boji i mnoge druge.

Moglo bi Vas zanimati