19
svi
2022
Vijesti

Filharmonija budućnosti - 7. izdanje

share

Nakon dvogodišnjeg zatišja Orkestar HNK Split i učenici Glazbene škole Josipa Hatzea ponovno će ujediniti snage u Filharmoniji budućnosti, a sedmo izdanje tog glazbeno-pedagoškog projekta održat će se 21. svibnja na velikoj pozornici splitskog HNK s početkom u 20 sati.

Koncert otvara Uvertira operi Moć sudbine Giuseppea Verdija pod vodstvom Jakova Jurića, vanjskog suradnika Glazbene škole Josipa Hatzea u kojoj vodi simfonijski, gudački i puhački orkestar. Diplomu dirigenta stekao je na bečkom konzervatoriju Richard Wagner u klasi maestra Christiana Schulza, koji će nakon Jurića na koncertu preuzeti dirigentsku palicu.

U prvom dijelu koncerta predstavit će se učenici škole kao solisti uz Orkestar HNK Split. Tubist Ivan Lukas iz klase Nikolaja Drongovskija izvest će Koncert u d-molu, op. 9 br. 2 Tomasa Albinonija, oboistica Tina Hrga iz klase Sanje Milić publici će se predstaviti prvim stavkom Prvog koncerta za obou i orkestar u d-molu Ludwiga Augusta Lebruna, za koji je sama napisala kadencu, a violinistica Josipa Kordić iz klase Tanje Čudine Bratković prvim stavkom Petog koncerta za violinu i orkestar u a-molu, op. 37 Henrija Vieuxtempsa.

U drugom dijelu programa učenici Josipa Hatzea popunit će redove orkestralnih dionica te uz profesionalne glazbenike izvesti Divertimento za gudački orkestar u F-duru, KV 138 Wolfganga Amadeusa Mozarta i Boléro Mauricea Ravela.

Filharmonija budućnosti naziv je projekta Glazbene škole Josipa Hatzea pokrenut 2014. u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Split i tamošnjim orkestrom kako bi se mladim glazbenicima omogućilo praktično iskustvo orkestralnog muziciranja na velikoj pozornici, prijenos znanja u kojemu profesionalni glazbenici djeluju kao mentori učenicima te kako bi pod palicom hrvatskih i međunarodnih dirigenata stekli znanje o interpretaciji kanona klasične literature.

Od tada se ovaj projekt održava u kontinuitetu sve do 2019. godine, kada je uslijedilo zatišje zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzorkovane koronavirusom pa su dvije godine zaredom koncerti bili otkazani. „Svaki koncert je izazov, a Filharmonija budućnosti više je od toga.“, ističe ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea Vesna Alebić te dodaje:

„Ona je svečanost glazbe u zajedništvu mladih i odraslih. U svijetu naše škole ona je praznik. Najbolji među jednakima ove godine pozornicu dijele s pomlađenim orkestrom kazališta i vrsnim pedagogom, glazbenikom i dirigentom Christianom Schulzom. Duboko sam i iskreno zahvalna svima koji su prepoznali značaj Filharmonije budućnosti i svima koji su u njoj na bilo kakav način sudjelovali ili će tek sudjelovati.“

Tina Hrga, oboa foto Josip Rajević

Ivan Lukas, tuba foto Josip Rajević

Josipa Kordić, violina foto Josip Rajević

Christian Schulz, dirigent

Jakov Jurić, dirigent

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati