14
lip
2023
Vijesti

Nagrada Hrvatske diskografske udruge

Gabi Novak, Mišo Kovač, Zrinko Tutić, Menart, Dancing Bear i Hit Records dobitnici nagrade Nova ploča

Nova ploča

Nagrada Nova ploča

share

Nova ploča – godišnja nagrada koju dodjeluje Hrvatska diskografska udruga za izuzetan doprinos te promicanje značaja hrvatske glazbene industrije, te bitan i prepoznatljiv uspjeh u ostvarivanju ciljeva Hrvatske diskografske udruge – ove godine pripala je Gabi Novak, Miši Kovaču, Zrinku Tutiću, te diskografskim kućama Menart, Dancing Bear i Hit Records.

Svaki od dobitnika svojim je djelovanjem utjecao na razvoj hrvatske diskografije i glazbene industrije uopće, te na prepoznavanje doprinosa glazbe u okviru kulture.

Svojim dugogodišnjim glazbenim radom, predanošću i ulaganjima u glazbu, ovogodišnji dobitnici doprinijeli su promociji glazbene umjetnosti i ostavili traga u bogatoj hrvatskoj glazbenoj baštini.

Gabi Novak

Gabi Novak/Samir Cerić Kovačević

Gabi Novak jedna je od najpriznatijih pjevačica šlagera na području Hrvatske i regije i višestruka dobitnica glazbenih priznanja, a tijekom svoje bogate karijere može se pohvaliti i nastupom u duetu s Louisom Armstrongom.

Mišo Kovač

Mišo Kovač/Ivica Jakić

Mišo Kovač najtiražniji je izvođač ovih prostora s više od 20 milijuna prodanih ploča. Svoju popularnost stekao je emotivnim i zabavnim melodijama mediteranskog melosa, a svojom popularnošću, karizmom i uspjesima stekao je status istinske glazbene legende.

Zrinko Tutić

Zrinko Tutić/Stephan Lupino

Zrinko Tutić kao jedan od najznačajnijih skladatelja i producenata, vlasnik diskografske kuće Tutico, jedan od osnivača diskografske nagrade Porin i dugogodišnji član Hrvatske diskografske udruge, tvorac je mnogobrojnih hitova te je stvorio neke od najznačajnijih hrvatskih izvođača.

Osnovana 1997. godine, diskografska kuća Menart je već više od dva desetljeća među najutjecajnijim izdavačima u Hrvatskoj i regiji, s preko 5000 snimaka i 500 albuma u katalogu, a ima i licencu za zastupanje jedne od tri najveće diskografske kuće na svijetu – Sony Music.

Dancing Bear jedna je od prvih i vodećih diskografskih kuća u Hrvatskoj i regiji sa snažnim internacionalnim katalogom i probranim domaćim izdanjima. Također, ekskluzivni je licencni zastupnik jedne od vodećih diskografskih kuća na svijetu – Warner Music. Pored navedenog, Dancing Bear je osnovao i Dancing Bear Publishing, koji uz domaće autore zastupa i impozantni katalog Warner Chappell Music na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Ove godine izdavačka kuća Hit Records, na čelu s Miroslavom Rusom, slavi svoj 20. rođendan. U ova dva desetljeća, koliko dugo traje njihova glazbeno-izdavačka priča, Hit Records je okupio brojna poznata imena pop, rock i zabavne glazbe iz Hrvatske i regije, poput Tonyja Cetinskog, Vesne Pisarović, Toše Proeskog, Zorice Kondže i Rišpeta, iznjedrivši rado slušane pjesme.

Nagrada Nova ploča osnovana je 2020. godine na obljetnicu obilježavanja 25 godina postojanja Hrvatske diskografske udruge (HDU) kako bi se odalo priznanje istaknutim pojedincima i institucijama koji su svojim djelovanjem dali izniman doprinos u promociji značaja hrvatske glazbene industrije i djelovanja Udruge. Imena dobitnika nagrade Nova ploča objavljuju se svake godine na datum 14. lipnja, kada Hrvatska diskografska udruga obilježava svoj dan.

Povjerenstvo za dodjelu ovogodišnjih nagrada činili su Mirjana Matić, Siniša Bizović, Zlatko Turkalj Turki, Hrvoje Markulj i Dubravka Tomeković Aralica. Odluku o dobitnicima nagrade Nova ploča za 2023. godinu jednoglasno je usvojio Upravni odbor Hrvatske diskografske udruge.

Svečana dodjela nagrade Nova ploča održat će se u Zagrebu krajem godine.

Više o nagradi Nova ploča i ovogodišnjim dobitnicima možete pronaći na posebnoj stranici HDU-a posvećenoj nagradi.

Moglo bi Vas zanimati