24
stu
2021
Vijesti

Objavljene nominacije za nagradu Grammy – aranžer izvedbe Stjepana Hausera među nominiranima

Grammy

Grammy DON EMMERT/AFP via Getty Images/Courtesy of the Recording Academy® Getty Images © 2020

share

Dodjela najpoznatije svjetske glazbene nagrade Grammy održat će se u nedjelju, 31. siječnja 2022. Sinoć su objavljene nominacije koje predvodi jazz glazbenik iz New Orleansa Jon Batiste s ukupno jedanaest nominacija, uključujući i onu za Album godine („We Are“) i snimku godine („Freedom“).

Slijede ga Justin Bieber, Doja Cat i H.E.R. sa osam nominacija te Billie Eilish i Olivia Rodrigo sa sedam. Devetnaestogodišnja Eilish u svojoj kolekciji ima već sedam Grammyja, a sada ponovno dobiva priliku osvojiti ovu prestižnu nagradu u kategoriji albuma godine, za drugo studijskog izdanje „Happier Than Ever“ s kojeg je istoimena pjesma nominirana u kategorijama pjesme godine i snimke godine.

Osamnaestogodišnja Olivia Rodrigo nominirana je u četiri važne kategorije, album godine („Sour“), pjesma i snimka godine („Drivers License“) te najbolji novi izvođač godine.

U kategoriji albuma nominaciju su osvojili Tony Bennett i Lady Gaga („Love for Sale“), Lil Nas X („Montero“), Taylor Swift („evermore“) i Kanye West („Donda“). Westu je ovo prva nominacija u kategoriji albuma godine od 2008. i albuma „Graduation“.

U kategoriji najboljih novih izvođača nalaze se već spomenuta Olivia Rodrigo, stariji brat Billie Eilish Finneas, Japanese Breakfast, Baby Keem, Glass Animals, Arlo Parks i Swaeetie.

Arlo Parks je također nominirana u kategoriji alternativnog albuma godine za „Collapsed in Sunbeams“ uz St. Vincent („Daddy’s Home“), Fleet Foxes („Shore“) i Halsey („If I Can’t Have Love, I Want Power).

U kategoriji najboljeg rock albuma nominirani su Foo Fighters („Medicine at Midnight“), Paul McCartney („McCartney III“), AC/DC („Power Up“), Black Pumas („Capitol Cuts – Live From Studio A“) i posthumno Chris Cornell („No One Sings Like You Anymore Vol. 1“). Foo Fighters, AC/DC, Black Pumas i Corness su također nominirani u kategoriji rock izvedbe godine, a njima su se u ovoj kategoriji pridružili Deftones. U kategoriji najbolje rock pjesme nominirani su ponovno Foo Fighters („Waiting on a War“), Weezer („All My avourite Songs“), Kings of Leon („The Bandit“), Mammoth WVH („Distance“) i McCartney („Find My Way“).

Nakon prošlogodišnjeg skandala, The Weeknd je dobio nekoliko nominacija za nagradu Grammy i to za suradnju na albumu „Donda“ Kanyea Westa, pjesmu „Hurricane“ s istog albuma u kategoriji najbolje izvedbe melodičnog rapa i doprinos na albumu „Planet Her“ Doje Cat.

Na popisu nominiranih našlo se i ime Stjepana Hausera. U kategoriji klasične glazbe za najbolji aranžman instrumentalne ili acapella izvedbe nominaciju je dobio aranžer Robin Smith za skladbu „For The Love Of A Princess“ iz filma „Braveheart“ u izvedbi Stjepana Hausera i Londonskog simfonijskog orkestra. U kategoriji najbolje instrumentalne solo izvedbe klasične glazbe nominiran je slovenski gitarist Mak Grgić za “Mak Bach”.

U glasačkoj su se strukturi nagrade Grammy ove godine dogodile velike promjene. Eliminirali su se tajni nominacijski odbori te je pozvano novih 2700 glasača (glazbenika i glazbenih profesionalaca), no i ove se godine raspravljalo o žanrovskoj definiciji pojedinih glazbenika kao što su Kacey Musgraves i Brandi Carlile.

Kompletan popis nominiranih možete naći OVDJE.

Moglo bi Vas zanimati