22
stu
2022
Vijesti

Najavljena zagrebačka izvedba

Horizont - Vučedolski misterij Dalibora Bukvića

Horizont

share

Skladba Dalibora Bukvića za zbor i soliste Horizont – Vučedolski misterij bit će izvedena na koncertu 26. studenog u 19 sati u Laubi, u interpretaciji Vokalnog ansambla Brevis i Ženskog zbora Akademije za umjetnost i kulturu.
Posebnosti Horizonta je, kako ističe ansambl, da svaka izvedba u ambijentu novog prostora dobiva svoje potpuno novo ruho čime postaje još zanimljivija i izazovnija za izvođenje.
Ulaz je slobodan.
Vokalni ansambl Brevis i Ženski zbor Akademija za umjetnost i kulturu
Dirigentica: dr. Antoaneta Radočaj-Jerković
Solistice: Anja Papa, sopran i Ana Dora Bajto, glumica
Klavir: Davor Dedić
Libreto: Dalibor Bukvić
Tekst: ulomak iz knjige Helene Sablić Tomić Kartografija ljubavi – Dunavom autorice, Naklada Ljevak
Audio oblikovanje: Davor Dedić
Video oblikovanje: Josip Grizbaher
Video koreografija: Vuk Ognjenović
Kostimografija: Zdenka Lacina
Kreativna producentica: Majda Milinović
Dalibor Bukvić

Skladatelj i pedagog Dalibor Bukvić (Sinj, 1968.) glazbeno školovanje započinje u Puli te nastavlja u Zagrebu gdje je završio srednju muzičku školu Vatroslav Lisinski, smjer klavir.

Studij kompozicije završava 1995. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Stanka Horvata. Usavršavao se na ljetnim tečajevima u Darmstadtu kod Karlheinza Stockhausena i Luce Lombardija (1996.), a po dobivanju stipendije francuske vladeb na središnjem pariškom Konzervatoriju (odsjek elektroakustike), u razredu Laurenta Cuniota (1996.-1997.), na Nacionalnom konzervatoriju Boulogne, u razredu Michela Zbara (1996.-1998.), te po dobivanju stipendije francuskog ministarstva vanjskih poslova, na IRCAM-ovoj Ljetnoj akademiji u Parizu (1997.).

Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu (Ostinato i rondo za gudački orkestar te Prophéties za klavir, 1992.), Nagrade Stjepan Šulek (Psalam za zbor i orkestar, 1995.), a za skladbu velikog sastava, Recits de l’autre monde (Priče s drugog svijeta), dobiva 2011. Vjesnikovu nagradu Josip Štolcer Slavenski i Nagradu Boris Papandopulo Hrvatskoga društva skladatelja.

Od 1996. do 2008. živio je u Parizu, gdje je djelovao kao profesor glazbene teorije, klavira, improvizacije i kao korepetitor na više pariških konzervatorija te na konzervatorijima u Ivry sur Seine i Fontenay aux Roses. Od 2008. živi u Zagrebu, gdje radi kao izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji i predaje teorijsko-glazbene predmete, a danas je na istome fakultetu u zvanju redovnog profesora.

Piše za solistička glazbala, komorne sastave, zbor i orkestar, glazbu za kazalište, film i televiziju te za suvremeni ples. Surađuje sa Zagrebačkim kazalištem mladih, s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku, sa zagrebačkom plesnom grupom Gesta, amsterdamskom trupom Griftheater (s kojom je ostvario mimu Metafoe, fuziju glazbe, plesa, pokreta i glume), s pariškim Alchimistes te Dance Mission iz San Francisca.

Njegova su djela izvodili mnogobrojni domaći i inozemni umjetnici i sastavi, među njima Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačka filharmonija, Cantus ansambl, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebački solisti, violinist Goran Končar, basklarinetist Ratko Vojtek, orguljaš Mario Penzar, Limeni puhački kvintet Volga iz Rusije, nizozemski oboist Bart Schneeman, a bila su predstavljena na koncertima i festivalima u Hrvatskoj, BiH, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Španjolskoj i SAD-u.

Skladbe su mu objavljene u diskografskim kućama Orfej – HRT, Croatia Records, Ganga Music Međugorje & Etiprint Zagreb, Cantus.

Moglo bi Vas zanimati