25
tra
2023
Vijesti

GDi program za glazbeno obrazovanje

Interaktivni koncerti Hojsaka&Novosela u srednjim školama diljem Hrvatske

Foto: GDi

share

GDi osigurava obrazovanje u glazbenoj umjetnosti za najperspektivnije mlade STEM-ovce

Globalno tržište već desetljećima u kontinuitetu pokazuje rast potrebe za stručnjacima u području STEM-a, a mnoge su hrvatske IT tvrtke već pronašle svoje mjesto u svijetu. Nakon što je svima postalo jasno da smo zemlja ne samo ogromnog potencijala, nego i brojnih uspješnih primjera, sada je ključno pitanje ulaganja u sljedeće generacije stručnjaka i stvaranje novih domaćih predvodnika globalnog napretka u industrijama povezanima sa znanošću i tehnologijom.

Povećanje interesa za područje STEM-a cilj je koji se već dulje vrijeme sustavno promovira usmjerujući mlade ljude na odabir takvih zanimanja pri odabiru fakulteta. Nova se generacija STEM-ovaca, međutim, ne stvara preko noći niti odlukom neposredno pred upis na fakultet, što su prepoznali već mnogi kojima je stalo do razvoja STEM-a u Hrvatskoj. Tako u posljednjih nekoliko godina možemo primijetiti porast takvih obrazovnih programa za učenike srednjih i osnovnih škola pa čak i vrtićku djecu.

Boran Lončarić, direktor tvrtke GDi koja se preko 30 godina bavi razvojem softverskih rješenja baziranih na geoinformacijskim sustavima, shvatio je da nije dovoljno samo prepoznati obrazovanje kao ključnu stvar u koju treba ulagati. Zato je GDi prije nekoliko godina vlastitim programima počeo aktivno raditi na stvaranju nove generacije stručnjaka – svojih budućih kolega i zaposlenika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glazba.hr (@glazba.hr.portal)

Kao službeni zastupnik ESRI-ja u regiji, GDi je iskoristio priliku da trenutno najnapredniji geoinformacijski softver u svijetu ArcGIS besplatno stavi na raspolaganje svim školama u Hrvatskoj, osigura edukacije za sve nastavnike koji žele ArcGIS primijeniti u nastavi i organizira natjecanja za škole. Učenici su pruženu priliku iskoristili na najbolji mogući način – vlastitim projektima kojima su poboljšali život u svojoj zajednici.

Boran Lončarić

Impresionirani dosezima i kompleksnošću prošlogodišnjih projekata, tvrtka GDi je ove godine snažno uložila u proširenje natjecanja Učenje kroz GIS i osnovala program GDi for Education u sklopu kojeg će svake godine provoditi natjecanja u različitim regijama Hrvatske i donirati opremu za provođenje najperspektivnijih projekata.

Foto: GDi

Ovogodišnji izazov za nastavnike i učenike bio je usmjeren na primjenu naprednih satelitskih i UAV tehnologija te dronova za prikupljanje geoinformacija u svrhu očuvanja šuma i voda u Gorskoj Hrvatskoj, a najperspektivnije projekte prijavile su srednje škole u Čabru, Delnicama, Gračacu i Ogulinu. GDi je za njih osigurao opremu za provedbu projekata u vidu dronova i setova za analizu vode, kao i kontinuirane stručne podrške svojih stručnjaka.

Natjecanje GDi for Education 2023. bilo je usmjereno na srednje škole u Gorskoj Hrvatskoj koje se susreću s kontinuiranim opadanjem broja učenika zbog migracija u veće gradove. Cilj je natjecanja i donacijskog programa aktivno unaprjeđenje obrazovanja u ovoj regiji modernizacijom nastave i stvaranjem centara znanja. Njihovi će učenici već od tinejdžerskih dana biti aktivni korisnici najnaprednijih svjetskih geoinformacijskih tehnologija, a prilikom ulaska na tržište rada imat će set vještina koji će im omogućiti da odmah rade na zahtjevnim projektima.

Foto: GDi

Sredstva za pribavljanje opreme prikupljena su na donacijskom koncertu na kojem su nastupali Hojsak&Novosel, renomirani hrvatski world music&jazz duo, uz svjetski poznatog bugarskog instrumentalista na kavalu, Theodosiija Spassova. Oni će također obilježiti početak projekata u svakoj od odabranih škola interaktivnim koncertom koji su pripremili posebno za njih. Te su koncertne radionice osmišljene na način da u učenika razvijaju učenika afinitet za klasičnu glazbu u modernom kontekstu te razviti sposobnost analize tradicionalnih i suvremenih skladbi.

Hojsak & Novosel

Hojsak & Novosel

Dio je to zaokruženog pristupa obrazovanju koji zagovara Boran Lončarić, direktor GDi One Grupe, koji već godinama podupire obrazovanje, znanost i umjetnost te koji je sve GDi-jeve donacijske aktivnosti objedinio u GDi for STE(A)M (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics). Na taj se način stvara nova generacija stručnjaka u području STEM-a koji će biti cjelovito obrazovane osobe kako u znanosti tako i u umjetnosti.

Raspored koncerata:

  1. 4. u 9 h Obrtnička i tehnička škola Ogulin
  2. 4. u 12.30 h Srednja škola Vladimir Nazor Čabar
  3. 4. u 17.30 h Srednja škola Prelog
  4. 4. u 12.30 h Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
  5. 5. u 18 h Srednja škola Delnice
  6. 5. u 13 h Srednja škola Gračac

O programu i izvođačima

Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu već su godinama prepoznati kao vrhunski instrumentalisti, skladatelji i pedagozi. Program dua Hojsak & Novosel zasniva se na originalnim skladbama koje su plod proučavanja tradicijske glazbe uz fuziju jazz glazbe, klasične glazbe, ali i s elementima rock glazbe i hip-hopa. Skladbe kao Mista dance, Balkanika, Dalmatian Sunrise ili Hojsak linđo već svojim naslovom ukazuju da se radi o skladbama s jasnim utjecajima tradicije.

Izvodeći prvenstveno svoje skladbe, duo Hojsak & Novosel svirao je u SAD-u, Kini, Skandinaviji, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Italiji, Bugarskoj, Rumunjskoj te u svim zemljama regije. Dobitnici su i nagrade Porin, a surađivali su s brojnim glazbenim velikanima kao što su Gibonni, Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov te s ansamblima kao što su Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a i mnogi drugi.

– GDi

 

Moglo bi Vas zanimati