28
lis
2022
Vijesti

Uspjeh Ivana Božičevića na međunarodnom skladateljskom natjecanju u Luksemburgu

share

Europsko natjecanje u skladanju za orgulje u Dudelangeu (Concours européen de composition d’orgue de Dudelange) dio je projekta Otkrića i stvaralaštvo za orgulje, namijenjenog skladateljicama i skladateljima nacionalnosti neke od država članica Europske unije.

Njima je bio upućen poziv skladati solističko djelo za orgulje ili za orgulje i vrpcu, u kojemu bi obradili jednu od zadanih elemenata teme Esch2022, Europske prijestolnice kulture, titule koju 2022. godine nosi luksemburški Esch-sur-Alzette. To su mogli biti doslovno shvaćeni motivi (e, es, c, h) ili materijal temeljen na zvučnom identitetu predsjedanja (npr. melodija iz skladbe Heartland Davida Iannija), motivi i teme poput krajobraza u tranziciji ili reference na imigraciju u toj zemlji.

Natjecanje je prošle godine suorganizirao FLAC – Fédération Luxembourgeoise des Auteurs et Compositeurs. Pristiglo je 25 prijava za solističke orguljske skladbe te 8 u kategoriji skladbi za orgulje i vrpcu (zvučni sustav). U konačnici je nekolicina skladatelja morala odustati, pa je finalno u natječaj ušlo 20 skladbi za orgulje solo te njih pet za orgulje i snimku, izvijestio je organizator natjecanja.

Žirijem je predsjedao Thierry Escaich (Francuska) uz članove: Christophe d’Alessandro (Francuska), Maurice Clement (Luksemburg), Franz Danksagmüller (Njemačka/Austrija), Pierre Nimax jun. (Luksemburg), Pascale Rouet (Francuska) te Roby Steinmetzer (Luksemburg).

Laureati natjecanja su:

U kategoriji solističkih djela za orgulje:
1. nagrada: (ex aequo) Jean-Emmanuel Filet (*1986) Steel Life
1. nagrada: (ex aequo) Grimoaldo Macchia (*1972) Visions in contrast
2. nagrada nije dodijeljena
3. nagrada: Gorka Cuesta (*1969) Paysages d’Esch-sur-Alzette
Nagrada za najboljeg mladog autora otišla je Christianu Brandenburgeru (*2004) za skladbu Souvenirs industriels.

U kategoriji djela za orgulje i vrpcu:
1. nagrada: Ivan Božičević (*1961) Organic Steelworks
2. nagrada te nagrada za najbolje djelo mladog autora otišla je u ruke Hadriena Fournier-Ricochona (*1996) za skladbu L’aciérie solaire
3. nagrada: Tobias Hagedorn (*1987) Memories

Navedena djela imala su svjetske praizvedbe u prisutnost skladatelja i članova žirija na koncertu održanom u utorak, 25. listopada. Nastupili su Vincent Warnier (izvodeći djela za orgulje solo) te Cindy Castillo (orgulje) uz Arthura Stammeta i Laurenta Willkomma (spacijalizacija uporabom akuzmoniuma Noise Watchers) u djelima za orgulje i snimku.

Ivan Božičević

 

 

Moglo bi Vas zanimati