28
ruj
2023
Vijesti

JazzHR Fall Edition 2023.

Najavljena tri dana XXL glazbenih doživljaja

JazzHR

JazzHR Foto: Matej Grgić

share

Sljedeći tjedan počinje jesensko izdanje JazzHR festivala koji ove godine donosi jedinstveni projekt pod nazivom Jumbo Big Band. Nastao u suradnji Jazz ciklusa HRT-a i Festivala JazzHR projekt će okupiti tri big banda nacionalnih radio-televizijskih kuća Hrvatske, Srbije i Slovenije pod dirigentskom palicom austrijskog dirigenta Sigija Feigla.

JazzHR

Foto: Matej Grgić

U prostorima velikog i malog pogona Tvornice kulture te velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, posjetitelji će moći uživati u tri dana koncerata uz popratne jam sessione.

U srijedu, 3. listopada, prvi dan festivala otvara nastup Zorana Majstorovića koji će zajedno s kolegama iz Italije predstaviti dio materijala sa svog novog albuma. Nakon kvarteta slijedi nastup mlade skladateljice i pijanistice Julije Perminove koja će zajedno sa svojim triom i skladateljicom i pjevačicom Tatianom Novom premijerno nastupiti u Hrvatskoj.

JazzHR

Foto: Matej Grgić

U četvrtak, 4. listopada, nastupa Vladimir Samardžić Trio. Sastav predvođen basistom i skladateljem iz Novog Sada, predstavit će materijal inspiriran Samardžićevim boravkom u Grožnjanu. Istu večer, Jan Ivelić, poznatiji kao Jan Pele izvest će svoj novi album DalMotion II. Drugi dan završit će „Jumbo Jam Sessionom“ umjetnika iz triju orkestara.

Prva dva dana u Tvornici festival nakon koncertnih večeri ponudit će i nastavak druženja u Malom pogonu uz spontane jam sessione, a sigurno će poseban doživljaj biti druga večer 4. listopada koja će na jam sessionu okupiti glazbenike iz tri big banda koji dan kasnije nastupaju u Jumbo Big Bandu, istaknula je Lana Janjanin.

JazzHR

Foto: Matej Grgić

Veliko Jumbo Big Band finale, koje je ujedno i otvorenje koncertne sezone Jazz HRT orkestra, donosi nastup big benda kojeg čine Jazz orkestar HRT-a, Big Bend RTS i Big Band RTV Slovenije.

Pokrenut prije 33 godine, uz pomoć Hrvatskog društva skladatelja, festival od svojih začetaka promovira domaće jazz skladateljstvo i glazbenike. Kao svojevrsni koncept ovogodišnjeg izdanja, ističe se promocija nove glazbe domaće jazz scene. Zbog pandemije, na prethodnim izdanjima gostovali su većinom umjetnici iz regije, a ovogodišnje izdanje ponovno će dovesti nekolicinu vrsnih internacionalnih izvođača.

JazzHR

Foto: Matej Grgić

Inspiraciju za novi album, Zoran Majstorović pronašao je u svojim „nonićima“ točnije u njihovom pjevanju istarskog i talijanskog tradicijskog repertoara. Odjevene u modernije ruho te aranžirane za niz netemperiranih instrumenata pjesme s novog izdanja svojevrsni su hommage njegovom nasljeđu.

JazzHR

Foto: Matej Grgić

Novim izdanjem autor se također odlučio pridružiti obilježavanju 15. obljetnice od kako je istarska ljestvica uvrštena na popis nematerijalne baštine UNESCO-a. Ostatak kvarteta čine talijanski kolege s kojima je Majstorović i prije surađivao, no tijekom pandemije zajedničko muziciranje je bilo otežano pa je odlučio iskoristiti ovu priliku da te veze obnovi.

JazzHR

Foto: Matej Grgić

Splićanin Jan Pele na festivalu će predstaviti svoj novi projekt DalMotion. Na festivalu ćemo čuti DalMotion II, no sama ideja koja stoji i iza istoimene skladba s brojem jedan, svoje korijene vuče još od prije 10 godina: „Cijeli život slušam jazz, živim jazz u svojoj glavi, a u Splitu jazz de facto ne postoji“. Revoltiran manjkom jazz scene u Splitu, kako glazbenika, obrazovanja pa tako i adekvatnih prostora, umjetnik je osjetio potrebu stvoriti djelo koje bi mu pomoglo da se odmakne od svoje svakodnevnice.

JazzHR

Foto: Matej Grgić

Inicijativa za ovogodišnji susret dolazi od Hrvatskog društva skladatelja koji su odlučili ponovno pokrenuti ideju Jumbo Big Band projekta nastalu 2020., ali nikad realiziranu zbog pandemije. Uz zagrebački nastup, Jumbo Big Band sljedeći će tjedan imati malu turneju pa će tako 3. listopada big band posjetiti Beograd te potom i Ljubljanu 7. listopada.

Ovo nije jedini projekt Jazz orkestra HRT-a i HDS-a, uz novopokrenutu ediciju Ligatura, tu je i projekt predvođen Srđanom Vrsalović, Behind the Scenes. U sklopu spomenutog projekta, na koncertima jesenskog izdanja prisustvovat će i deset razreda zagrebačkih srednjih škola koji će imati priliku uživo čuti glazbu i doživjeti scenu o kojoj su prethodno učili kroz radionice i predavanja. Valja istaknuti i da su sva tri javna medijska servisa uključena u ovaj projekt, članice Europske radiodifuzijske unije što samo dodatno potvrđuje kvalitetu muzičara koje festival okuplja.

Uzor za projekt je koncert The Count Meets the Duke održan 1961. godine u New Yorku kada su se susreli orkestri dvaju poznatih dirigenata, skladatelja i pijanista, Dukea Ellingtona i Counta Basija. U skladu s uzorom, Ivana Kocelj opisuje završnicu festivala kao:

„Susret kraljeva jazz glazbe iz triju zemalja. Bez lažne skromnosti, smatram da ovo nešto doista reprezentativno. Nešto najbolje što, u kontekstu big band, odnosno jazz glazbe, svaka od bivših kraljevina iz bivše države može ponuditi.“

JazzHR

Foto: Matej Grgić

Miron Hauser, šef dirigent Jazz orkestra HRT-a, najavio je program festivala. Uz Etno suitu koja je prethodno izvedena na susretu big bandova u Novom Sadu 2018. godine, svaki od orkestara će se predstaviti i solo točkom.

JazzHR

Foto: Matej Grgić

Za točku domaćeg big banda, Hauser se odlučio za Intimu Miljenka Prohaske. Ostatak programa donosi aranžmane za tri big banda napisane premijerno za festival. Jazz orkestar RTS-a prezentirat će se djelom In the Sign of Libra u čast nedavno preminulom trubaču Dušku Vojkoviću.

Zanimljivo je bilo otkriti detalje o atraktivnom programu, a duhovitom izjavom “prvi red do mora” Hauser je opisao vlastito iskustvo doživljaja zvuka kad stoji ispred big banda. Zaključio je kakav će tek za publiku biti doživljaj čuti tri orkestra okupljena u Jumbo Big Bandu.

JazzHR

Foto: Matej Grgić

 

Moglo bi Vas zanimati