27
ruj
2022
Vijesti

Koncertne promocije novih izdanja na nadolazećem festivalu JazzHR

jazzhr

share

JazzHR Festival – Fall edition će se održati od 5. do 7. listopada ove godine u zagrebačkoj Tvornici Kulture, a među brojnim atraktivnim koncertima publiku očekuje nekoliko koncertnih promocija novih albuma.

JazzHR Festival – Fall edition otvorit će Big Band RTV Slovenija & Solisti 5. listopada, a dan kasnije će mladi jazz glazbenici Bruna Matić i Filip Pavić sa svojim kvintetima predstaviti nova izdanja.


Bubnjarka, skladateljica i aranžerka Bruna Matić je u svibnju prošle godine prvi put predstavila svoj autorski audiovizualni projekt „N O I S E” – suitu u trajanju od 75 minuta, koja kroz spoj glazbe i videa te jazza i elektroničke glazbe govori o buci koja nas okružuje, ali i o buci u nama samima. Mlada bubnjarka je na ovom projektu radila oko dvije godine te je autorica kompozicija, aranžmana, teksta i videa. Isti projekt prilagodila je i snimila u sastavu kvinteta te izdaje pod vlastitom izdavačkom kućom (Zebra Music, 2022.). Na JazzHR Festivalu – Fall edition pred publiku stiže s projektom Bruna Matić Quintet.

Debitantski autorski album jazz gitarista i skladatelja Filipa Pavića “Terra Incognita” (Croatia Records, 2019.) izvrsno je prihvaćen od publike i kritike pa je tako i uvršten na mnoge liste najboljih albuma te godine. Svoj najnoviji album “Labyrinth Songs” (Croatia Records, 2022.) snimio je s ponajboljim hrvatskim jazz glazbenicima uz producenta Stefana Ameria u njegovom studiju Artesuono u Udinama. Stilski je raznolikiji od albuma prvijenca, u isto vrijeme zadržavajući karakteristični osjećaj za melodiju i liričnost. Filip Pavić sa svojim kvintetom na pozornicu JazzHR Festivala – Fall edition stiže u četvrtak, 6. listopada.

Pijanist Petar Ćulibrk 2018. godine pokreće svoj autorski solo piano projekt pod imenom WORLD’S OKAYEST PIANIST, koji za njega predstavlja pokušaj oslobađanja i nadilaženja vlastitih mogućnosti, kroz vječnu inspiraciju starih majstora, s dozom nekih novih doživljaja glazbe. Njegov prvi samostalni autorski album “Old School” (Intek Music, 2022.), snimljen početkom godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, čine skladbe stvarane kroz različita razdoblja njegovog života pa se tako u njima mogu čuti i različiti glazbeni utjecaji – počevši od Oscara Petersona, preko nezamjenjivog Reda Garlanda, Kennyja Barrona i Billa Evansa do mladih snaga kao što su Taylor Eigsti, Emmet Cohen i Nicolas Dupuis (Anomalie). Album možete poslušati na JazzHR Festivalu – Fall edition u petak, 7. listopada.

Novo izdanje će publici predstaviti i jedan od vodećih srpskih pijanista, kompozitora, aranžera i pedagoga – Vasil Hadžimanov. Vasil Hadžimanov Band objedinjuje balkansku tradiciju i folkor s modernim, zapadnjačkim stilovima (jazz, funk, rock, progressive, world music), tvoreći autentičan i unikatan glazbeni izričaj. U ovom sastavu dosad je snimio sedam nagrađivanih albuma, a na festivalu JazzHR predstavlja se po prvi puta s najnovijim, osmim albumom – “Keyf”, koji je i dalje u kategoriji fusion žanra, no donosi novitete u zvuku u odnosu na dosadašnja izdanja.

Makedonski umjetnik Vlado Kostov na JazzHR Festivalu – Fall edition predstavit će se sa svojom izložbom „Save the Earth“ , a publika će imati priliku pogledati njegove skulpture glazbenika izrađene od otpadnih metala.

Moglo bi Vas zanimati