08
pro
2022
Vijesti

Entuzijazam, energija i uigranost glazbenika JO HRT-a u suradnji s Vladimirom Kostadinovićem

JO HRT,

JO-HRT_Lefty Beatzz_fRBrandjolicaFoto22-0712-088

share

U srijedu, 14. prosinca u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija moći ćete poslušati snimku koncerta Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije s nagrađivanim jazz bubnjarom i skladateljem Vladimirom Kostadinovićem.

Jazz orkestar HRT-a sinoć se, 7. prosinca 2022., u svojemu ciklusu u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, udružio s nagrađivanim jazz bubnjarom i skladateljem Vladimirom Kostadinovićem. Iako neke od članova Jazz orkestra HRT-a poznaje već godinama, još od studija, bio je ovo njegov prvi nastup uz naš orkestar te se, po vodstvom Mirona Hausera, predstavio sa svoje četiri autorske skladbe uokvirene glazbom njegovih, kako je rekao „heroja“: Boba Mintzera, Jima McNeelyja i Charlesa Mingusa.

„Poznajem te ljude godinama i ne moramo previše filozofirati i pričati, brzo smo došli na ideju da nađemo odgovarajuća tempa kako bi svakoj sekciji odgovaralo ono što radimo… To je jako važno. Moj je dojam da su momci zaista uvježbani. Potrudili su se da moju autorsku glazbu izvode na onaj način kako je ja doživljavam, jer imam neku viziju kako bih volio da to zvuči“, bio je pun entuzijazma Kostadinović kada je najavljivao koncert u emisiji Vrijeme za jazz Davora Hrvoja.

Vladimir Kostadinović počeo je učiti bubnjeve kao petogodišnjak. Školovao se najprije u Beogradu, a potom u Grazu. Tijekom karijere surađivao je s uglednim svjetskim džezistima uz koje je učio o raznim oblicima jazz, i ne samo jazz glazbe, među ostalim i na prestižnoj njujorškoj sceni. Od 2009. godine vodi vlastite sastave u kojima također okuplja sjajne glazbenike: na snimanju njegova prvoga albuma, Course of Events, pridružili su mu se saksofonist Jimmy Greene, pijanist Danny Grissett i kontrabasist Matt Brewer, a na snimanju drugoga albuma, Left Side of Life, 2016., to su bili saksofonist Seamus Blake, pijanist Marko Churnchetz i kontrabasist Joe Sanders.

Skladbe s tog CD-a, koji je zapravo snimka koncerta s Generations Jazz Festivala u Frauenfeldu u Švicarskoj, Vladimir Kostadinović snimio je poslije s Big Bandom RTS. Skladbe Slo Funk, Frauenfeld, Milena i Comfort Zone, u aranžmanima Uglješe Novakovića, Gorana Potića, Vladimira Krnetića i Ivana Ilića, sada je uživo čula i hrvatska publika, zahvaljujući suradnji s Jazz orkestrom HRT-a i Mironom Hauserom.

„S Mironom sam se dogovorio za te četiri stvari i ubacili smo i skladbe mog omiljenog jazz basista Charlesa Mingusa, jednu stvar od Jima McNeelyja i još jednu kompoziciju legendarnog saksofonista i vođe benda Boba Mintzera s kojim sam imao sreću i svirati“, pojasnio je izbor programa Vladimir Kostadinović. Naslov albuma Left Side of Life, osim što ukazuje na to da je ljevak, ujedno je posveta svoj glazbi koju je do tada u životu slušao i koja je na njega utjecala, kao kruna jednog životnog razdoblja.

Publika je doista prepoznala entuzijazam, energiju i uigranost glazbenika, među kojima, su, osim Vladimir Kostadinovića na bubnjevima, briljirali i solisti: saksofonisti Mario Bočić, Miro Kadoić i Vojkan Jocić, bariton saksofonist Damir Horvat, trubači Davor Križić i Boris Majcen, pijanist Joe Kaplowitz, trombonisti Luka Žužić, Janez Hrastovšak (koji se sinoć prvi put predstavio uz Jazz orkestar HRT-a), gitarist Elvis Penava

„Velika je čast i zadovoljstvo što se možemo družiti zajedno i na pozornici i izvan nje, i prelijepi je osjećaj svirati svoje autorske skladbe s ovim ljudima. Jako sam zahvalan“, zaključio je Vladimir Kostadinović.

 

Moglo bi Vas zanimati