22
svi
2023
Vijesti

Koncert za pomoć žrtvama potresa u Turskoj

Hakan Ali Toker i Zagrebačka filharmonija

Hakan Ali Toker

share

Glasoviti turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker pridružit će se Zagrebačkoj filharmoniji 26. svibnja u KD Vatroslava Lisinskog na koncertu za pomoć žrtvama potresa u Turskoj.

Hrvatska glazbena mladež već godinama uspješno surađuje s Hrvatsko-turskom udrugom prijateljstva pa se i sada zajedno s njima spremno prihvatila organizacije ovog koncerta u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

Na koncertu će Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Dawida Runtza izvesti 9. simfoniju u d-molu, op. 125 Ludwiga van Beethovena, a uz njih će nastupiti Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, sopranistica Marta Hut, mezzosopranistica Martina Menegoni, tenor Roko Radovan i bas bariton Benjamin Šuran.

Kao poseban i u Hrvatskoj rado viđeni gost, nastupit će poznati turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker koji će izvesti tursku tradicionalnu skladbu Senede bin gűn u vlastitom aranžmanu.

Dio prihoda s koncerta namijenjen je za pomoć žrtvama potresa u Turskoj, a ulaznice se mogu kupiti na: https://www.ulaznice.hr/web/event-browse/12/3450.

Svestrani glazbenik neiscrpne energije

Pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker rođen je 1976. u Turskoj, a svoje glazbeno obrazovanje stekao je  na Sveučilišnoj školi za glazbu i izvedbene umjetnosti Bilkent u Ankari i na Indiana University School of Music u SAD-u gdje je pohađao i tečajeve jazza i elektronske glazbe. Uz svoje formalno obrazovanje, sam je naučio improvizirati i svirati tursku glazbu te svirati harmoniku i tradicionalni instrument kanun. Kao skladatelj, Hakan Ali Toker se okušao u mnogim žanrovima uključujući klasičnu, jazz i tradicijsku tursku glazbu pa je njegov bogati opus koji broji preko 500 djela sjajna mješavina svih ovih žanrova.

„U Hrvatsku je Hakan Ali Toker prvi puta došao 2010. upravo na poziv Hrvatske glazbene mladeži i od tada nas veže trajno prijateljstvo. U Međunarodnom kulturnom centru HGM-a u Grožnjanu 2015. godine je održao vrhunski majstorski seminar u sklopu naše ljetne škole jazza.“ – kaže maestro Tonči Bilić, predsjednik HGM-a.

– HGM

Moglo bi Vas zanimati