13
tra
2023
Vijesti

Od 20. travnja u kinima

Ljubav, smrt i njemačke marke: Film o glazbi kao olakšanju od surove svakodnevice

Ljubav, smrt i njemačke marke / screenshot

Ljubav, smrt i njemačke marke / screenshot

share

Ljubav, smrt i njemačke marke je film tursko-njemačkog redatelja Cema Kaye koji je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarni film sekcije Panorama ovogodišnjeg Berlinalea, a od 20. travnja moći ćemo ga gledati i u našim kinima. 

Ljubav, smrt i njemačke marke je nominiran i za nagradu Njemačke filmske akademije, a film donosi dosad neviđeni uvid u vibrantnu povijest glazbene kulture turskih imigranata u Njemačkoj.

Slično kao i naši gastarbajteri, za Nijemce yugosi, uslijed potpisivanja međudržavnih ugovora, 60-ih godina prošlog stoljeća veliki broj turskih migrantskih radnika počeo se prelijevati iz ruralne Anadolije u toliko željenu ‘Alemaniju’, zemlju meda i mlijeka, mitsku Zapadnu Njemačku.

Daleko od kuće, u novom okruženju koje se pokazalo nimalo gostoljubivim, kao djelić doma u stranoj zemlji uvijek ih je pratila glazba kao olakšanje od surove svakodnevice novonastalih radničkih kvartova i tvorničkog rada.

Ljubav, smrt i njemačke marke / screenshot

Ljubav, smrt i njemačke marke / screenshot

Pod utjecajem tipičnog gasterbajterskog bola, nostalgije i u okolnostima potpunog nerazumijevanja nove sredine, turski kvartovi postaju mjesto stvaranja nove glazbene scene i nekih potpuno novih žanrova i stilova poput Pjesama iz inozemstva (Gurbetçi-Lieder).

Nova scena bila je i komercijalno značajna pa je tako u zlatno doba generirala ogromne profite, a zavičajni klubovi poput kultnog Turkishe Bazara u Berlinu, iako medijski potpuno nezamijećeni, vikendima su ‘pucali’ od posjetitelja, a novac od programa ‘kupio se metlom’.

Ljubav, smrt i njemačke marke (TRAILER) from Restart on Vimeo.

S vremenom i rastom rasizmom uzrokovanog nasilja prema turskoj zajednici koje kulminira 90-ih godina, drugoj i trećoj generaciji odrasloj u Njemačkoj koja više nije imala domovinu kojoj bi se vratila, rap i hip-hop postaju postaju glas otpora, a njegovi pioniri kao što su Fresh Familee, King Size Terror ili Islamic Force pomaknuli su granice popularne glazbe u Njemačkoj.

Ljubav, smrt i njemačke marke / screenshot

Ljubav, smrt i njemačke marke / screenshot

Zabavan, prepun ritma, usložnjen dosad neviđenim arhivskim snimkama i popraćen frenetičnim soundtrackom, film Cema Kaye ne samo da na poseban način oslikava duh i energiju jednog vremena, već i daje povijesni prikaz jedne zaboravljene vibrantne migrantske kulture otpora izgrađene na antirasizmu i radničkoj solidarnosti.

U distribuciji Restarta film u hrvatska kina dolazi već 20. travnja uz gostovanje i razgovore s redateljem Cemom Kayom u Zagrebu (Dokukino KIC) i Puli (Društveni centar Rojc).

Moglo bi Vas zanimati