18
velj
2022
Vijesti

Lovro Stipčević i Krešimir Klarić ovogodišnji dobitnici stipendija fonda „Rudolf i Margita Matz“

share

Krešimir Klarić i Lovro Stipčević ovogodišnji su dobitnici poticaja iz sredstava prikupljenih u fond „Rudolf i Margita Matz“.

Na Natječaj za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstava fonda “Rudolf i Margita Matz” koji je bio raspisan od 10. siječnja 2022. i otvoren do 28. siječnja 2022. godine u propisanom roku  pristiglo je 6 prijava.

S obzirom da su sredstva iz Fonda Natječaja „Rudolf i Margita Matz“  iz 2021. godine u iznosu od 20.000 kn ostala neiskorištena zbog činjenice da se nitko nije prijavio na raspisani predmetni natječaj,  odlučeno je da se ta sredstva prebace za 2022. g., pa tako ukupni Fond Natječaja „Rudolf i Margita Matz“ za 2022. godinu iznosi 40.000 kn.

Tročlano stručno Povjerenstvo koje su činili skladateljica Ana Horvat, skladatelj i muzikolog Tomislav Oliver te akademik Zoran Juranić (predsjednik) pregledalo je sve materijale i zamolbe koje su pristigle za Natječaj i zauzelo stajalište da se s obzirom na kvalitetu pristiglih prijava iznos sredstava koja se mogu dodijeliti ovim Natječajem u 2022. godini u iznosu od 40.000 kuna, broj stipendija – stimulacija dodijeli dvojici kandidata u iznosima od po 20.000 kuna, jer smatra da će se upravo na takav način moći ostvariti cilj i svrha raspisanog Natječaja, a to je poduprijeti i promovirati glazbeno stvaralaštvo iznimno talentiranim mladim autorima na njihovom putu i odluci u odabiru poziva profesionalnog skladatelja.

Dodjeljivanjem 2 stimulacije svaki od odabranih kandidata moći će realizirati i zaokružiti projekte predložene u svojim zamolbama uključujući i nastavak školovanja i usavršavanja.

Stručno povjerenstvo je razmatrajući sve pristigle zamolbe ustvrdilo da su priloženi radovi Krešimira Klarića i Lovre Stipčevića najcjelovitiji i najbogatiji u svom obimu i izričaju, te da njihovo stvaralaštvo pokazuje najviše potencijala u daljnjem razvoju, pa je slijedom gore navedenog odlučilo dodijeliti stimulaciju u ukupnom iznosu od 40.000 kn, odnosno po 20.000 kn svakome od ovih mladih skladatelja.

Povjerenstvo je istaknulo kako, s obzirom na to da se na natječaj javio veći broj kvalitetnih mladih autorica i autora, treba pozvati kandidate koji ove godine nisu dobili stimulaciju da se svakako prijave iduće godine.

Krešimir Klarić i Lovro Stipčević – ASMANGU: Glazbeno-plesna akcija na otvorenome, MBZ 2021.

Fond Matz financiran je od autorskih prava Rudolfa Matza koja su supružnici Matz oporučno ostavili HDS-u uz obvezu da se sredstva koriste za pomoć hrvatskim skladateljima, što HDS provodi podržavajući svake godine mlade skladatelje stipendijama koje im omogućuju kupnju opreme za skladanje, prijave i putovanja na natjecanja, seminare i festivale, umrežavanje i druge vrlo važne aktivnosti za razvoj i rast u svom uzbudljivom kreativnom pozivu.

Rudolf i Margarita Matz

Zanimljivo je kako su svoj stan u Mesničkoj ulici 15 (u kojem su proživjeli od 1938. punih pola stoljeća) i bogatu ostavštinu supružnici Matz darovali su pak Muzeju grada Zagreba:

Matzova ideja o donaciji Muzeju grada Zagreba realizirana je 22. veljače 1989., kada je Margita Matz, poštujući njegovu želju, ugovorom darovala njihov stan i cijelu ostavštinu. Specifičnost donacije je obveza osnivanja memorijalne zbirke, s namjerom da se u stanu očuva autentičan ambijent koji oslikava životno i stvaralačko okruženje dvoje glazbenika.

Moglo bi Vas zanimati