29
kol
2024
Vijesti

Prestižno međunarodno gitarističko natjecanje

Luka Lovreković u finalu Tárrege

Luka Lovreković, netjecanje Tarrega

share

Prestižno Međunarodno gitarističko natjecanje Francisco Tárrega otkrilo je imena finalista koji će se natjecati u velikom finalu izdanja 2024. godine. Četvoro talentiranih gitarist(ic)a odabrana su natjecati se za željeno prvo mjesto.

Ovogodišnji finalisti su: Shilong Fan iz Kine, Álvaro Toscano iz Španjolske, Vera Danilina iz Rusije i Luka Lovreković iz Hrvatske. Kako je istaknuto u objavi Natjecanja, “ovi su glazbenici i glazbenice pokazali besprijekornu tehniku ​​i duboku interpretaciju predstavljenih djela, čime su se istaknuli među brojnim sudionicima ovog izdanja.”

Finale, koje će se održati u Gradskom kazalištu Benicàssim, obećava da će biti uzbudljiv događaj, gdje će ovi četvoro umjetnika pokazati najbolje od svog repertoara u natjecanju koje ne zahtijeva samo tehničku virtuoznost, već i veliku glazbenu senzibilnost. Natjecanje Francisco Tárrega, poznato po svojoj strogosti i prestižu, jedan je od najočekivanijih događaja u kalendaru klasične gitare, a ovogodišnje finale neće biti iznimka.

Pratimo i dalje uspjehe hrvatskih glazbenih snaga na međunarodnom polju te čestitamo Luki Lovrekoviću na uspjehu i bodrimo u finalu Natjecanja Tárrega!

Luka Lovreković

Luka Lovreković

Luka Lovreković (Križevci, 1995.) počeo je svirati gitaru pod vodstvom Tamare Perc, diplomirao je gitaru u klasi Krešimira Bedeka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon završenog diplomskog studija usavršavao se na Kunstuniversitätu u Grazu u klasi Łukasza Kuropaczewskog.
Osvojio je brojne nagrade na gitarističkim natjecanjima u Hrvatskoj, Belgiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj, Portugalu te Nizozemskoj (Andres Segovia – Velbert, International Viseu Guitar Competition, Groningen Guitar Competiton, Brussels International Guitar Competition, Zagreb Guitar Festival,  Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, cciMB Maurizio Biasini, i dr.). Nagrade je osvajao i kao komorni glazbenik s gitaristima Lovrom Peretićem i Ivanom Šimatovićem s kojima je 2016. godine osnovao Trio Evocacíon.
Kao solist nastupao je s orkestrom Teatra Comunale iz Bologne i Simfonijskim orkestrom iz Castellóna.
Dobitnik je i nagrade “Oskar znanja” Ministarstva znanosti i obrazovanja (2017.), Dekanove nagrade (2019.) te Zahvalnice grada Križevaca za umjetnička postignuća za 2021. godinu.
Zaposlen je kao asistent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Moglo bi Vas zanimati