11
sij
2024
Vijesti

Berlin, 13. - 24. ožujka

Najavljen program festivala MaerzMusik 2024.

MaerzMusik 2024.

share

MaerzMusik je festival koji organizira Berliner Festspiele, a koji se od 2002. godine održava svake godine u ožujku u Haus der Berliner Festspiele i na drugim mjestima njemačkog glavnog grada, posvećenim izvedbenoj umjetnosti. Berliner Festspiele organizira velik broj nezavisnih festivala, izložbi te pojedinačnih događanja iz područja glazbe, kazališta, plesa, književnosti, performansa i vizualnih umjetnosti.

MaerzMusik

Haus der Berliner Festspiele, MaerzMusik 2023. / Foto: Karolina Rugle

MaerzMusik 2024.

MaerzMusik ove godine ispituje iskustvo savjesnog slušanja i ističe umjetničke pristupe koji pomiču granice koji se nalaze u različitim glazbenim trendovima i disciplinama koji su pomogli u oblikovanju kreativnih sloboda suvremene glazbe kroz generacije koje danas doživljavamo. Naglasak festivala neprestano se mijenja, pregovarajući o dinamičnoj međuigri naših mnogostrukih i međusobno povezanih stvarnosti. Pozvani skladatelji, umjetnici u zvuku, ansambli i solisti nude uvid u prakse koje istražuju suptilne mreže neposrednog zvučnog iskustva.

Program ovogodišnjeg MaerzMusika otvaraju povijesne i nove skladbe za Acousmonium, obilježavajući ovaj izum Françoisa Baylea nastao prije 50 godina kao interdisciplinarni iskorak. Također, Music in the Belly Simona Karlheinza Stockhausena u interpretaciji Steen-Andersena i Les Percussions de Strasbourg bit će predstavljen u dvorani Haus der Berliner Festspiele.

Foto © Didier Allard

Koncerti, gostovanja, premijere i popratni program

Festival se ponovno fokusira na rad skladateljice Lucije Dlugoszewski, u suradnji s Ensemble Musikfabrik. Bit će predstavljena i djela skladatelja kao što su: Beatriz Ferreyra, Philip Glass, Michelle Lou, Ashkan Behzadi, Helmut Lachenmann, Heiner Goebbels, Éliane Radigue, Zbigniew Karkowski i Elaine Mitchener.

Lucia Dlugoszewski © Erick Hawkins Dance Foundation

Program također uključuje djela umjetnica kao što su Christina Kubisch i Leila Bencharnia te koncerte glazbenika i istraživača kao što su: Erwan Keravec, Merche Blasco, Agnese Toniutti, Christine Chapman i Aleksander Wnuk, kao i plesne izvedbe Katherine Duke, Edivalda Ernesta i Plesne skupine Ericka Hawkinsa.

Ovo izdanje prate gostovanja međunarodnih ansambala, a to su: International Contemporary Ensemble (ICE) iz New Yorka i Trondheim Jazz Orchestra iz Norveške, nekadašnji gosti MBZ-a, Black Page Ensemble iz Beča i Ensemble Musikfabrik iz Kölna, zatim b-l duo iz Singapura te berlinski EnsembleKollektiv Berlin, ansambl Adapter i Splitter Orchestra.

Black Page Orchestra © Igor Ripak

Serija Topographies of Hearing, koja je rasprostranjena po cijelom gradu Berlinu, poziva na zvučne susrete s instalacijama i intervencijama Christine Kubisch, Audrey Chen, Huga Esquince i Jessice Ekomane, dajući određenu opipljivost višeslojnim odnosima među zvuk, ljudi i prostor.

Topographies of Hearing

Library of MaerzMusik otvorena je prošle godine kao modularna knjižnica u Haus der Berliner Festspiele. I ove će godine interaktivnim formatima, predavanjima i umjetničkim intervencijama okupiti dionice iz ovogodišnjeg programa MaerzMusik. (Otvoreno svakim danom od 14:00, pristup je besplatan)

Koncert International Contemporary Ensemble (ICE) 17. ožujka u Theater im Delphi snimit će Deutschlandfunk Kultur i emitirati 21. ožujka 2024. od 21:03h.

Library of MaerzMusik 2023 © Berliner Festspiele, photo: Camille Blake

Moglo bi Vas zanimati