21
srp
2022
Vijesti

Međunarodni uspjeh mladog hrvatskog skladatelja

share

Drugonagrađeni među autorima iz 22 zemlje

Ovogodišnje natjecanje južnokorejskog zborskog festivala Busan Choral Festival & Competition prihvatilo je 45 skladbi autorica i autora iz 22 zemlje, među kojima je bio i hrvatski skladatelj Alan Kljajić, nekadašnji student kompozicije akademika Davorina Kempfa koji je zatim prešao u klasu prof. Berislava Šipuša, pod čijim je mentorstvom i diplomirao kopoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Kljajić je ostvario veliki uspjeh te je na ovom međunarodnom natjecanju za svoju zborsku skladbu O Sacrum Convivium nagrađen drugom nagradom, uz koju osim diplome dolazi i novčana nagrada, a Natjecanje u dogovoru sa skladateljima regulira prava i organizira izvedbe nagrađenih skladbi po završetku festivalskog i natjecateljskog dijela programa.

Interkulturalni kontekst

Kroz povijest ovog festivala i njegova natjecateljskog dijela, njegovala se razmjena među različitim kulturama te se promicala visoka kvaliteta zborske glazbe na način da su organizatori nastojali privući istaknute umjetnike, dirigente i skladatelj(ic)e na ovaj festival koji slovi kao jedan od prestižnih festivala te vrste u Aziji. Busansko zborsko skladateljsko natjecanje stoga želi potaknuti i mlade skladatelje na hrabar iskorak u kreaciju i izvedbu novih djela pisanih za zborove.

Ovogodišjni žiri činili su: Young-Jo Lee (Južna Koreja), Bob Chilcott (Velika Britanija), Bo-Mi Kim​ (Južna Koreja), Eui-Joong Yoon (Južna Koreja), Tommyanto Kandisaputra (Indonezija) te Vytautas Miškinis (Litva). Pobjednik i nositelj prve nagrade ovogodišnjeg Natjecanja je filipinski skladatelj Ily Matthew Maniano​. 

Savjeti mladim skladateljima

“U svim djelima korištene su suvremene skladateljske tehnike te ona izražavaju slobodarske misli. Ipak, htio bih da imate na umu da zborska glazba ima i tekstualni dio. Nadam se da ćete učiniti smion bijeg iz svojih vještina kako biste svoju glazbu oblikovali kao ‘smislen zvučni rezultat’ uz tekst na koji skladate,” istaknuo je ovogodišnji predsjednik žirija, Young-Jo Lee.

Izražavajući zadovoljstvo nagrađenim djelima, član žirija, Bob Chilcott istaknuo je nekoliko savjeta mladim skladateljima koji bi im mogli biti od koristi: “Sjetite se oblikovati formu i gestu skladbe na način koji će biti razumljiv i dirigentima koji će ravnati izvedbama tog djela, ali i slušateljima, tako da ono jasno odražava narativ kojem je smjerao autor skladbe.”

Dajući im još nekoliko savjeta tehničke prirode, istaknuo je kako sve te sitnice pomažu da se skladbe u konačnici i izvedbu, što je “ono što svi mi skaldatelji želimo!”, istaknuo je Chilcott.

Moglo bi Vas zanimati