25
sij
2023
Vijesti

Željko Krznarić na tribini Moje pjesme, moje molitve

Željko Krznarić i suradnici na tribini

share

U dvorani Hrvatskog društva skladatelja u Zagrebu održano je novo izdanje tribine Moje pjesme, moje molitve u kojoj je gost bio književnik, pjesnik i novinar Željko Krznarić

Željko Krznarić je vrlo plodonosan autor, do sada je objavio 18 knjiga poezije ne nekoliko CD-a na kojima se nalazi njegova poezija. Pjesme je počeo pisati u mladosti i vrlo brzo otkrio da pored poetskog talenta posjeduje i onaj za praktično slaganje stihova prikladnih za uglazbljivanje. U toome mu je svojim savjetima uvelike pomogao Đorđe Novković koji mu kompinirao prvu pjesmu. Bio je prvi veliki hit Tomislava Ivčića – “Neka, neka nek se zna”.

Iz te suradnje nastalo je stotinjak nezaboravnih hitova a ubrzo su i drugi skladatelji tražili od Željka da im napiše tekst. Do sada je uglazbljeno više od 500 njegovih tekstova koje su izvodili najpoznatija imena hrvatske glazbene scene: Mišo Kovač, Jasna Zlokić, Latino, Vladimir Kočiš Zec, Krunoslav Kićo Slabinac, Tomislav Ivčić, Darko Domijan, Kemal Monteno, Zdravko Škender, Tony Cetinski, Srebrna krila, Prljavo kazalište, Adastra, Gazde i mnogi drugi.

U opusu Željka Krznarića našao se i nemali broj duhovnih i produhovnjenih pjesama od koji se svakako ističu: “Majko Božja Kamanetih vrata”, “Kaptolska katedrala”, “Bože moj sveti” i druge.

Željko Krznarić je dobitnik više nagrada i priznanja među kojima su: Porin za pjesmu “Uzalud vam trud svirači” te Nagradu Grada Zagreba 2015. godine.

 Voditelj tribine Moje pjesme, moje molitve je Slavko Nedić a na njoj su sudjelovali pjesmom i pričom o druženju i stvaranju pjesmama: Darko Domijan, Željko Krušlin Kruška, Petar Purić, Jerko Marić iz grupe Adastra te Gazde. Odabrane Željkove stihove je recitirao Branko Uvodić, njegov dugogodišnji prijatelj i prvi koji je Željkove stihove snimio, najprije za potrebe radio programa a potom ih i objavio na CD-u.

Željko Krznarić i Slavko Nedić

Moglo bi Vas zanimati