04
stu
2022
Vijesti

Muzički biennale Zagreb festivalskim proglasom najavljuje 32. izdanje

32. MBZ

32. MBZ

share

Kako sve glazba progovara o svijetu oko nas? Muzički biennale Zagreb, najveći hrvatski festival posvećen avanturi suvremene glazbe, tražit će odgovore na to pitanje od 13. do 22. travnja 2023. 32. izdanje MBZ-a ponudit će program neopterećen žanrovskim ograničenjima, popraćen razgovorima, razmjenom znanja, eksperimentom i igromDesetak zagrebačkih prostora postat će mjesto susreta obojeno svim nijansama suvremene glazbe – od simfonijskih orkestara, komornih ansambala i suvremene opere do jazza, improvizirane, elektroničke i alternativne glazbe te zvučnih eksperimenata, multimedijalnih instalacija i suvremenog plesa, stoji u prvoj najavi 32. izdanja festivala.

Foto: Matej Grgić

Umjesto festivalske teme, smjer!

MBZ je umjesto uobičajene festivalske teme odlučio izraziti dugoročni smjer svojeg djelovanja u obliku festivalskog proglasa. Umjesto prolaznog programskog fokusa, time se ostavlja dalekosežni trag u svijetu okrenutom brzim ciklusima potrošnje. Prakse i program budućih izdanja nastojat će stoga slijediti principe ekološke odgovornosti i kulturne održivosti. Oni obuhvaćaju i temeljne vrijednosti festivala poput jednakopravnosti, uključivosti i potpore hrvatskom stvaralaštvu. Poseban naglasak stavljen je i na djelovanje prema aktivnijoj interakciji institucionalne i nezavisne kulture. Festivalski proglas objedinio je dosadašnje principe i prakse, ali i oblikovao neke nove namjere, postavljajući temelje za održiviji festival.

Umjetničko vodstvo i programski tim

Tematsko usmjerenje i program je, kao i za prošlo izdanje, krojila umjetnička ravnateljica Margareta Ferek-Petrić uz podršku već uigranog biennalskog tima. MBZ-ov program za djecu i mlade oblikovala je njegova pokretačica i izvršna producentica festivala Nina Čalopek. Tim još čine dirigent i skladatelj Ivan Josip Skender i skladatelj Tomislav Oliver, a za ovo izdanje pridružio im se i novomedijski umjetnik Bojan Gagić, dugogodišnji tehnički direktor festivala. MBZ-ov jazz program odabrao je Davor Hrvoj, nezaobilazna figura domaće jazz scene. Program instalacija i multimedije za nadolazeće izdanje kurirala je vizualna umjetnica Sara Salamon. U okviru pretprograma MBZ će ostvariti i programsku suradnju s MiCROfest-om čiji je voditelj Zoran Šćekić.

Foto: Vedran Metelko

MBZ će uskoro objaviti mali uvid u dio projekata koji publiku očekuju na proljeće, a cjelokupni program bit će poznat u veljači 2023. Čitav festivalski proglas i više o članovima programskog tima možete pročitati na službenim stranicama Muzičkog biennala Zagreb.

– mbz.hr

Moglo bi Vas zanimati