08
ožu
2024
Vijesti

Neverending Story

Najava 4. koncerta u sezoni Cantus Ansambla

Cantus Ansambl

Cantus Ansambl

share

“Neverending Story” naslov je najnovijeg koncerta koji Cantus Ansambl najavljuje za ponedjeljak 18. ožujka u Malom Lisinskom od 20:00 sati – a priča je to uzbudljiva i neočekivana koju svakako vrijedi poslušati

Na najnovijem koncertu u sezoni Cantus Ansambl nas podsjeća na neke doista važne priče na putu kroz 20. stoljeće. Koncert 18. 3. započinjemo “ulaskom u labirint”, kako je to jednom rekao Pierre Boulez, a tamo nas dočekuje upravo jedna kultna skladba toga velikog francuskog majstora novoglazbenih priča.

Njegova kompozicija Constellation-Miroir “poput ulaska u labirint” iz nikad dovršene Treće klavirske sonate u izvedbi Damira Gregurića otvorit će koncert. Zašto nedovršene? Zato što je do kraja života Boulez ostao uvjeren da priču te skladbe nikad zapravo niti nije bilo moguće dovršiti.

Cantus Ansambl - Neverending story

Cantus Ansambl – Neverending story

Jedan od dirigenata na koncertu, umjetnički voditelj Cantus Ansambla Berislav Šipuš, pojašnjava kako se ideja o programu temelji na slavnoj priči o skladanju tehnikom s 12 tonova; te, što je još bitnije, kako taj znameniti skladateljski način nikad nije postao “dovršena priča”.

Upravo će Šipuš ravnati najranijim djelom na programu, Odom Napoleonu iz pera Arnolda Schönberga, kako bi ukazao na izvorišta na kojima i danas mnogi skladatelji temelje vlastite autorske priče. Ulogu naratora – jer u toj se skladbi doista i priča! – preuzet će drugi dirigent večeri, stalni dirigent CA Ivan Josip Skender, a izvedbom će biti obilježeno 150 godina od rođenja tog nezaobilaznog austrijskog majstora novoglazbenih priča.

Skender će nas potom povesti i dalje, ususret serijalizmu. Predvodit će izvedbu djela Polifonica – Monodia – Ritmica Luigija Nona, čime ćemo obilježiti i 100 godina od rođenja toga talijanskog vladara brojnih glazbenih priča. Istaknutu ulogu u izvedbama djela Schönberga i Nona imat će dugogodišnja “pripovjedačica” u CA, naša sjajna pijanistica Srebrenka Poljak.

Završetak koncerta pripast će, pak, Ani Batinica, našoj sjajnoj flautistici koja također već godinama ispisuje stranice CA, koja će nas vratiti Pierreu Boulezu kroz njegovu skladbu Mémoriale, koja je i sama po sebi jedna “nikad dovršena priča” pa tako izvrsno zaokružuje cjelokupni koncert.

Pridružit će nam se i Neven Resnik, mladi hrvatski skladatelj s adresom u Varaždinu. Njegova nova skladba zove se Émeraude i u prijevodu znači smaragd, a posrijedi je još jedan mladi autor na početku karijere koji upravo u sezoni CA dobiva priliku ispričati svoju priču.

Ulaznice osigurajte na vrijeme na blagajni Lisinskog ili u sustavu ulaznice.hr: https://bit.ly/48RURAI

Moglo bi Vas zanimati