06
lip
2022
Vijesti

Nima vaki testamenta – zagrebačko predstavljanje monografije o životu Ljube Stipišića Delmate

share

Nima vaki testamenta, biografija Ljube Stipišića Delmate, monografija autorice Herci Ganza, u izdanju Zaklade Ljubo Stipišić Delmata predstavljena je 24. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

nima vaki testamenta

Riječ je o izdanju posvećenom hrvatskom melografu, skladatelju i dirigentu, ali i slikaru i književniku Ljubi Stipišiću (1938. – 2011.) koje je nakon niza predstavljanja u gradovima na obali, nedavno na svečanoj promociji predstavljeno i javnosti u našem glavnom gradu. Izdanje je zamišljeno kao monografija enciklopedijskog formata na 360 stranica. Podijeljeno na 8 tematskih cjelina, ono osim iscrpnog Delmatina životopisa, donosi i pregled aktivnosti koje su u njegovu čast organizirane poslije njegove smrti, a u posljednjem poglavlju predstavljeno je i Delmatino djelovanje po umjetničkim opusima.

Predstavljanje je vodila Rosanda Tometić, a o monografiji su govorili upravitelj Zaklade Delmata mr.sc. Ivan Pehar, recenzent izv. prof. dr. sc. Daniel Miščin te sama autorica. U glazbenom dijelu programa zagrebačkog predstavljanja ovog izdanja sudjelovali su klapa Bošket i glumac Joško Ševo te je prikazan ulomak iz filma o Ljubi Stipišiću Delmati autora Matka Petrića, Tko navija zvizde?

O ovom vrijednom izdanju prof. dr. sc. Hana Breko Kustura je rekla:

Knjiga Herci Ganza više je od same biografije jedne važne osobnosti naše tradicijske glazbe. U toj je knjizi satkana sva povijest jednog razdoblja nacionalne povijesti u kojoj autorica na iznimno komunikativan način, vrlo suptilno ulazi u najosobnije dijelove Ljubina života i stvaralaštva, nadilazeći sve stereotipe jednog životopisa u svim njegovim aspektima.

Knjiga je to koja nas vraća našem jezičnom i glazbenom iskonu, koja govori ričima naših starih, ričima čije bi poznavanje iščezlo iz naše kolektivne memorije, da ih Ljubo tako prirodno, a potom i autorica, nisu utkali u sve nas ovim iznimno vrijednim narativom. Narativ je to protkan zvonkim rječnikom kojeg svi razumijemo i razumijet ćemo – jer nas veže ona ista gruda dalmatinske zemlje i njenih versa, od kojih nismo i ne želimo pobjeći!

Herci Ganza i Hana Breko Kustura

Iz recenzije izv. prof. dr. sc. Daniel Miščin izdvajamo:

Knjiga je uravnoteženi narativ, koji iako satkan od mnogoglasja onih koji su poznavali Ljubu Stipišića u različitim razdobljima njegova života, ipak nije „razbijena“ na dijelove od kojih je sastavljena. Ta je dokumentirana priča o Ljubi Stipišiću tako znalački „otkana u jednom komadu“ da se blagonaklonu čitatelju mjestimice može učiniti da je zapravo „izašao iz teksta“ i na njegovim rubovima osluhnuo suptilne vibracije struna ne samo tuđih, već i vlastitih sjećanja na Ljubu Stipišića.(…) Čini se naime da ta knjiga želi biti prije svega mjesto susreta sa samim Ljubom Stipišićem, njegovoj „prekopražnosti“ usprkos. Tom dojmu zasigurno pridonose i naslovi pojedinih odjeljaka koji su protkani prepoznatljivim arhaizmima Ljube Stipišića. Baš ti arhaizmi kao da ga uvijek iznova prizivaju.

Moglo bi Vas zanimati